-
overclockanje procesora
pozdrav....ovako....
imam malo stariju konfiguraciju...AMD athlon 3000+ koji radi na 2.01...2 gige rama i graficku od ati-a 9600 AGP....i sad....
posto bas nisam pri parama da si kupim novu masinu, razmisljam o tome sta bi se desilo da ja malo overclockam procesor....:)
i da....nabavio sam drugu graficku....geforce 7600gt....koja je po meni najbolje sta mogu dobit od agp grafckih....zanemarimo x seriju od ati-ja koja, koliko znam, ima problema sa driverima na agp grafickim karticama....
eto, zelim cut vase misljenje o tom overclockanju i kako bi to sa novom grafickom sve skupa izgledalo?
isplativo ili ne?
tnx
-
neces dobiti neku znacajnu razliku...
-
-
pa i u prvom postu je bilo sa grafickom, 7600gt i athlon od 2ghz, taman, nista ne dobijas mijenjanjem clocka procesora, mozda da oboje overclockas...
-
pa pitam te da li cu sta dobit zamjenom graficke.....npr, da li cu moc pokrenut neke igre koje mi sad sa starom grafickom trzaju i na low detaljima....kao npr, witcher, just cause, bioshock, mass effect i to.....
-
3000+ pretpostavljam radi na 2,0ghz.Bez podizanja voltaže i dodatnog zagrijavanja može se podići na 2,8 Ghz.Uz bolji cooler i na 3,4Ghz.Sa 7600GT bi bez problema trebao zavrtiti 2-3 godine stare naslove.
Sa 7300GT koju imam u rezervi bez problema zavrtio Prey,UT 2007,NFS Carbon....
-
Ako ja vrtim Carbon sa integrušom onda skoro pa da nemamo što uspoređivat nju s 7300GT.
Clockanje mozes radit,ali nije velika razlika,pa zbog same dugovječnosti i stabilnosti te eventualnih preinaka na samoj mašini,s obzirom na ostatak konfiguracije toplo ne preporučujem. ;)
-
Da ne otvaram novu temu...
Imam procesor Intel Pentium 3.0GHz socket 775
1,5GB rama
Grafu: VGA PCI-E VTX HD4670 512MB
Dali se tu isplati overclokat procesor?
-
-
A na koliko bih mogao dici procesor...najvjerojatnije bih i stavio 1gb rama jos tako da bi imao 2 i pol GB rama....zato sam i razmišljao o overclocku procesora
-
Ovak, ovisi kakve su temperature, kakvo je hlađenje, da li matična podržava OC, do koliko bi ona izdržala, da li imaš dovoljno jako napajanje, kvalitetnu overclocabilnu memoriju (jer i ona se OC-a zajendo s procesorom).
-
Asus P5GD1-VM
napajanje ATX 500w
Komp radi vec 14h bez prestanka...log iz everesta:
Code:
Polje Trenutna vrijednost
Informacije o senzoru
Tip senzora Winbond W83627EHF/EHG (ISA 290h)
Naziv matične ploče Asus P4GD / P4GPL / P5AD / P5GD / P5GL / P5P800 Series
Kućište je otvoreno Da
Temperatura
Matična ploča 50 °C (122 °F)
CPU 47 °C (117 °F)
Seagate ST3250410AS 38 °C (100 °F)
Hladnjaci
CPU 2109 RPM
Naponi
CPU jezgra 1.41 V
+3.3 V 3.36 V
+5 V 5.64 V
+12 V 12.28 V
+5 V Standby 5.07 V
-
Ako bi stavio bolji CPU cooler,mogao bi se dobro clockati....
-
Na koliko bi ga mogao dici?
-
Vec sam govorio o tome negdje. Overclocking nije mačji kašalj i ne radi sa na šemu "sad ću ja odvrnut pa će letit po sobi". To se radi pedanto,precizno,i u koracima da se ne dogodi šteta na samom računalu. Znači,znaj da će se clockanjem podignut temperatura procesora i da će ga trebat bolje ohladit. Zatim treba pazit na napon na ploči da se podigne previsoko i da nešto ne zasmrdi.
Single core procesor se moze clockat ali učinak nije nikakav boom i nekakav ogroman skok s obzirom na sadašnje stanje. Sad u ovom trenutku kad tvoj CPU nije clockan,zagrijan je na 47 stupnjeva i hladnjak se vrti na cca 2000 o/min. Razmisli dokle ti moze ic temperatura i kakav ces ventilator morat imat da se ne vrti ko budala i da sve to skupa ohladi. Kad se zakuha temperatura u kućištu,jasno je da ne moze kao takva napravit nista dobro pa ju treba izbacit van s još najmanje jednim dobrim ventom. Treba i bolju termo pastu stavit na procesor da se bolje odvodi temperatura s procesora putem hladnjaka i ventilatora. Dakle,nije piece of cake i treba oprezan bit,iako je sad sve ovo sta sam napisao ispala teška filozofija,sve skupa nije teško ako se radi po pravilima i ako se pazi. Sretno! :wave:
-
Do koje temperature moze doci maximalno?
-
Nećeš naparaviti nikakvu štetu ako dižeš lagano i kontroliraš temperaturu.Savjetujem kupnju nekog coolera jer ćeš postići bolje rezultate i imati niže temperature...
-
Ne obraćaš pažnju na mnogo stvari.
Nisi rekao o kojoj je jezgri riječ.
Sa tvorničkim ventilatorom i hladnjakom nećeš daleko ako uopće išta i napraviš,jer i sam vidiš da se i sad procesor dosta grije. Dakle do 3.8 teoretski bi mogao otić uz savršeno sređeno hlađenje,mada ne vjerujem ni da ćeš iznad 3.3 s obzirom da ploča nije nešto pretjerano moderna. Najvjerojatnije si na DDR memoriji tj. nemaš DDR2 pa te i to može kočit.
Ne znam koliko je pametno ić u takvu investiciju pa ti mozda i ne bih preporučio clockanje ako nije neophodno za tebe.
Prije svega bi bilo jako dobro da se malo educiraš o svemu i vidiš kako stvar izgleda.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Overclocking
http://www.overclock.net/
:wave: