Evo zadatak koji treba riješiti:
Zbrojiti sve neparne brojeve između -150 i +150, i izračunati prosječnu vrijednost tih brojeva. Ako netko zna kako to napraviti, molim pomoć:respect:
Printable View
Evo zadatak koji treba riješiti:
Zbrojiti sve neparne brojeve između -150 i +150, i izračunati prosječnu vrijednost tih brojeva. Ako netko zna kako to napraviti, molim pomoć:respect:
sve nula. za*ebavaš ?
za prosjek je AVERAGE(A1:A301) pod pretpostavkom da imaš tih 301 broj upisan u nekoj koloni.
ovako na kompliciraniji nacin:
naredbe ISODD i DATA - FILTER - ADVANCED FILTER
naime, s prvom mu kazes da ti kraj neparnih napise TRUE, a zatim ih preko data filtera odvojis i sada imas samo neprane brojeve.
Nakon toga SUM i AVERAGE..
Ma kakvi. Tko će pisati broj po broj, i tako 300 brojeva:respect: A na ispitu za 5 zadataka imaš 30 minuta, pa dok ispišeš tih 300 brojeva već ti je prošlo tih pola sata.:comp:
U zadatku samo piše ono što sam gore naveo, pretpostavljam da treba postaviti određene uvjete kod funkcije SUMIFS - npr. raspon je od -150 i +150, pa onda da se zbrajaju samo neparni brojevi..tako nešto.. Inače sam stručnjak u MS Office-u, ali mi ovo zbilja ne ide:respect:
[QUOTE=Chukie0080;914356]Ma kakvi. Tko će pisati broj po broj, i tako 300 brojeva:respect: QUOTE]
u A1 napišeš -150, u A2 -149, zacrniš obadvije ćelije i razvučeš na dolje.
cca 10 sekundi.:respect:
Eto, ovo moje radi u 2003 verziji.
samo moras ukljucit neki Add-in:
Jedno je mozda previse kompliciranja.= Citat =:
On the Tools menu, click Add-Ins.
In the Add-Ins available list, select the Analysis ToolPak box, and then click OK.
If necessary, follow the instructions in the setup program.
Mozda bi se moglo s nekom IF naredbom, ali mi nitsa ne pada na pamet
Označiš...
I ti si mi dobar u Office- u... :p
dakle, moglo bi se ovako riješiti u 5 minuta ali ti trebaju ASAP utilities.
napišeš svih 301 broj u jednu kolonu.
obojiš sve ćelije u kojima su negativni brojevi. naravno ne jednu po jednu nego opet oblikovanjem prvih dviju pa kopiranjem preko cijelog raspona.
nakon toga filtriranje obojenih, zbrajanje i average.:gimmebeer:
edit: može i bez ASAP utilities. ima opcija sortiraj po boji ćelije.
@ georgy
Pa označio sam ja, i razvukao prema dolje, kako je rekao magicmist, ali se ništa ne događa. Ako bi to trebalo ispisati sve ostale brojeve umjesto mene, ne ide baš najbolje.
@Chukie0080 - nakon što označiš te dvije ćelije moraš povući za donji desni kut (za onaj mali crni kvadratić u kutu) tih označenih ćelija i onda će ti radit ;)
Postoji i funkcija SUMIF u kojoj se može postavit kriterij zbrajanja samo neparnih brojeva.
Evo riješio sam! I suma i prosječna vrijednost su nula. No morao sam svejedno to znati, jer profesor je luđak!
Znači upisao sam u A1 -150 a u A2 -149, označio i razvukao dolje do +150, što mi je ispisalo ostale brojeve. Pa sam obojao A2 i A4, tj. -149 i -147, i opet razvukao dolje što mi je obojalo sve ćelije s neparnim brojevima. Nakon toga desnim klikom na taj stupac i odabrao sortiranje po boji ćelije, što mi je na dno postavilo sve obojane tj. neparne brojeve. Označio neparne brojeve pa na zbroj i prosjek, i to je to. Hvala svima!
:respect:
EDIT:
http://www.imagesforme.com/upload/5a39e0ce.jpg
Evo to je to, samo neznam što upisati pod Criteria kako bi odabrao neparne, odn. parne brojeve.
Ne koristim trenutno Windowse nego Linux i OpenOffice. Nije potpuno isto sa excellom. Sutra ti to napišem.
Vidim da je Sljaka zaboravio, pa cu ja uskociti... Ovo su dvije opcije koje mi trenutno padaju napamet...
Neparni brojevi.xls
@Šljaka
Funkcija nije dobra. Javlja mi da je premalo argumenata.
Ovo što je n00b postavio, izgleda da funkcionira. Moram još samo malo probati s drugim rasponima, da vidim dali je funkcija O.K.
Koja verzija Excella? Meni je radilo na 2007.
Ispričavam se Šljaka. Ja sam ovo vaše samo kopirao i zaljepio u f(x) redak, pa zato nije uspjelo izračunati. Kasnije sam izabrao funkciju SUMIF, te unio navedene argumente, tj. raspon - A1;A301, te pod Criteria - ISODD, pa je na taj način izračunalo kako treba. Hvala!:respect:
P.S. I ja koristim Office 2007.