[iPhone] F.A.Q.- često postavljena pitanja (odgovorena)
Došlo je do nekih promjena, pa sam u skladu s tim "obnovio" temu- 30.10.2010.
Ponukan učestalim postovima s problemima istim kao u postu prije, stranici prije, pa čak i onima koji se ponavljaju na svakoj stranici (i istim PM- ovima korisnika koji su lijeni pogledati par stranica teme [iPhone Apple] Iskustva, mišljenja i komentari)- odlučio sam napisati ovaj F.A.Q. (iliti često postavljena pitanja).
Nekim ljudima će par pitanja (ili većina) vjerojatno biti glupa i ne vrijedna spomena, ali ako pomogne jednoj osobi- ja sam zadovoljan.
---------------------------------------------------------------
0. Kupio sam mobitel i kada ga upalim prikazana mi je slika USB kabla i CD- a.
Što da radim?
http://2.bp.blogspot.com/_NSH9SH7V1y...eens_small.png
To je slika koja vam govori da morate aktivirati mobitel.
Ne, to nije ništa komplicirano.
To je jednostavno način kojim vas Apple tjera da instalirate iTunes (nije to ništa zloćudno, ionako je neophodan).
Pa, skinite ga i instalirajte.
Upalite iTunes i spojite iPhone dobivenim USB kablom.
Nakon nekoliko trenutaka, iTunes će prepoznati iPhone i tražiti da mu nadjenete ime (ime kasnije možete mijenjati i vidjeti će se samo kada spojite mobitel na kompjuter- ako vam je teško pala odluka imenovanja mobitela :p).
Sada ste spremni za daljnji rad.
Napomena: iPhone se može aktivirati samo sa odgovarajućom SIM karticom, tj. ako ste kupili mobitel u T- mobileu- morate ubaciti T- mobite karticu pri aktivaciji (ionako je tvornički kodiran na T- mobile, pa niti nemate drugog izbora :)). Ako ste dobili mobitel iz Amerike, potrebna je AT&T kartica. Kada aktivirate mobitel, možete ga dekodirati kako bi ga koristili sa "našim" karticama.
1. Od dva zvučnika na mobitelu iz jednog ništa ne čujem + gdje ubacim SIM karticu?
Dva "zvučnika" s donje strane zapravo nisu zvučnici, samo je jedan zvučnik- drugi je mikrofon.
SIM kartica se stavlja u "ladicu" koja "iskače" iz kučišta kada se igla dobivena uz mobitel gurne u rupu na "ladici" SIM kartice.
Donja slika objašnjava situaciju:
http://www.mobile-geeks.com/wp-conte...0/06/35488.jpg
2. Mobitel mi troši novce- bez da sam zvao ikoga ili slao poruke.
iPhone je mobitel orijentiran na internet (no, može biti i potpuno zadovoljavajuć bez internet paketa).
Stoga on sam kod skoro svake aplikacije (čak i kod nekih tipa igara i slično, koje ne trebaju internet da bi normalno funkcionirale- za razliku od nekih tipa Mail, Weather...) šalje statističke podatke ili koristi internet za neke druge potrebe aplikacije.
Rješenje:
U browseru ugrađenom u mobitel odete na stranicu iphonenodata.com, stisnete na "Disable EDGE/3G" gumb, instalirate profil i (preventivno) ugasite 3G (Settings> General> Network> Enable 3G- OFF).
Ako na mobitelu imate software 4.0 ili noviji- imate mogućnost ugasiti mobilni internet u samim postavkama.
Settings> General> Network> Cellular data> OFF.
Ako mislite koristiti povremeno internet, preporučam da prije potpisivanja ugovora kupite neki paket kod svog operatera- radije date par desetaka kuna da vidite koliko vam je zapravo potrebno nego da kasnije plaćate nešto što ne koristite do kraja.
3. Iako ne koristim internet- u gornjem desnom uglu ekrana vidim slovo E (EDGE).
To ne mora značiti da je mobitel na internetu, to je u isto vrijeme i puka oznaka da je EDGE signal dostupan na području u kojem se nalazite.
Umjesto "E", može biti i plavi krug (koji predstavlja to da je jedini signal za internet GPRS).
Ako ste napravili ovo u drugoj točci- te ikone (3G, kružić i E) se neće pojavljivati.
4. Kako da prebacim slike/ glazbu/ video na mobitel, kada ga spojim s kompjuterom- mogu samo slike prebacivati?
iPhone se jako teško koristi bez iTunesa.
Tj. iTunes je neophodan za prebacivanje slika/ glazbe/ video zapisa na iPhone.
iTunes je (uz osnovno znanje Engleskog jezika) jednostavan za korištenje.
Tako da ga trebate skinuti za svaku malo ozbiljniju upotrebu iPhonea.
Nakon što ste napravili aktivaciju, glazbu možete dodati kroz izbornik (File> Add File/Folder to Library) ili jednostavno "povući" pjesmu u iTunes (naravno, na "Music").
Pjesme će se pojaviti u iTunesu gdje ih možete dodatno "urediti" (srediti tagove- ime autora, pjesme..., dodati sliku albuma...).
Kada ste zadovoljni stanjem pjesama, pređite na iPhone> kartica Music i stavite kvačicu na "Sync all Music", te odaberete "All Songs and Playlists" (naravno, ako želite samo određene playliste- odaberite "Selected playlists" i označite željene).
Za prebacivanja video zapisa radite isti postupak, samo zamijenite riječ "Music" sa "Movies" i "Video".
Za prebacivanje slika odaberete iPhone, karticu Photos, označite "Sync Photos from..." te odaberete folder u kojemu su slike koje želite prebaciti na iPhone.
Kako su vam slike raspoređene u tom folderu- tako će biti i u iPhoneu, ako su sve u jednom folderu- na mobitelu će sve biti u jendom folderu.
Tako prebacivši slike, slike se nalaze u Photos> Photo Library (ili kako već nazovete folder).
A, slike možete prebaciti i kao na USB stick.
U My Computer imate iPhone disk gdje možete također prebaciti slike- no, one će na mobitelu biti prikazane u Photos> Camera Roll (kao da ste ih uslikali mobitelom).
5. Gdje da skinem aplikacije?
U iTunesu postoji dio iTunes Store, gdje možete kupiti ili skinuti (ima dosta besplatnih stvari i "demo" aplikacija) aplikacije/ glazbu/ filmove/ serije...
Skidanje je prilično jednostavno i mislim da ne treba posebno objašnjavati.
Često neke aplikacije znaju biti na akciji- puno jeftinije ili čak besplatne.
6. Kako da se registriram na iTunes Store ako nemam kreditnu karticu?
Uđete u iTunes Store> dio App Store> sada s desne strane imate prozor "Top Free Apps".
Odaberite bilo koju> (kada se otvori prozor aplikacije) stisnite "Get App"> (kada iskoči prozor za upisivanje imena i lozinke) "Create New Account"> Continue> kvačica na "I have read and agree to the iTunes Terms and Conditions" (nije na odmet ni pročitati, ako imate vremena :)) i Continue> upišete potrebne podatke (stavite ispravnu e- mail adresu, jer će potvrda računa doći na nju) i Continue> i sada pod "Credit Card" imate opciju "None" (što bi, naravno, značilo da ne želite dati/nemate podatke o kreditnoj kartici), označite je i ostalo ispunite (točna adresa nije obvezna, ako ste paranoični :p)> Nastavite do kraja i otvorite link u danom mailu.
Nekada treba dan- dva da vam stigne mail s potvrdom računa.
7. Što je jailbreak, svi pričaju o tome- treba li mi to?
Jailbreak je "probijanje" zaštite na iPhoneu koja brani stavljanje aplikacija koje Apple nije odobrio (a ima nekih jako dobrih i korisnih aplikacija koje nisu odobrene- iz tko zna kojeg razloga).
Ljudi uglavnom rade jailbreak kako bi:
a) mogli instalirati krekirane aplikacije
b) dekodirali mobitel
a) krekirane aplikacije- postoji baza svih krekiranih aplikacija (većina aplikacija koje se nalaze u App Storeu). Iako to nije baš lijepo prema ljudima koji su napravili aplikaciju (uložili trud, možda i novce...), postoje aplikacije koje su dosta skupe (za ljude normalne platežne moći).
Uzmimo iGO navigaciju za primjer.
Europska verzija košta 84$ (oko 458 kuna, da- 458 :D).
Ako uzmemo u obzir da najjeftiniji uređaji za navigaciju uglavnom koštaju parsto kuna više od toga- to je prihvatljivo.
No, problem je što pokrivenost navigacijskih programa nije konstanta.
Nekome je možda super i ima sve što mu treba, a nekome možda nema njegovu ulicu.
Nekome možda super radi, a nekome možda čudno proračunava rute ili gubi signal.
Tako da je mudro to isprobati (da se ne baci 458 kuna "u vjetar"), ali ne postoji besplatna, lite ili demo verzija- pa ostaje krekirana aplikacija.
Naravno, puno (vjerojatno većina) ljudi jednostavno niti ne kupe original aplikaciju već koriste krekiranu (koja ne mora biti stabilna, ne postoje updatei i podrška ili uopće ne radi).
Mislim, neće vam policija pregledavati imate li krekirane ili original aplikacije (možemo usporediti sa programima za kompjuter- krenuvši od Windowsa)...
Na vama je izbor.
a) dekodiranje mobitela- trenutno u Hrvatskoj samo T- mobile prodaje iPhone (postoje naznake da će i Vip početi prodavati). Pošto T- mobile želi da koristite njihovu mrežu- kodira telefone (tako i iPhone) tako da rade samo sa njihovom karticom. Tako je i ako ste kupili/dobili iPhone iz vana- najvjerojatnije je kodiran na mrežu u kojoj je kupljen.
Dedkodiranjem mičete zaštitu koja vam priječi korištenje SIM kartica ostalih operatera.
Postupak dekodiranja je opisan pod točkom 9 (ali, trebate i napraviti sve opisano u točci 8).
A, za točku 8 vam u večini slučajeva treba SIM kartica operatera na koji je iPhone kodiran (znači, T- mobile ako je kupljen u Hrvatskoj/AT&T ili koja već mreža ako je kupljen vani...). Na kartici ne treba biti novaca, niti treba biti na pretplatu- bitno je samo da je to SIM kartica operatera na kojeg je iPhone kodiran (kod kojeg je kupljen). S njom ćete samo aktivirati iPhone (0. točka). Postoje načini za JB i bez nje, ali je dosta komplicirano (u nekim slučajevima nemoguće). A, kartice su uglavnom besplatne- pa preproručam da si uzmete i karticu.
8. Kako napraviti jailbreak?
http://www.theiphoneblog.com/images/...e_pirate_2.jpg
(Ne preporučam update iPhonea i iPhonea 3G na 4.0+ software jer je jako usporeno. Radije preskočite 4.0 i odmah na 4.1 :))