Pao mobitel u WC školjku- čistu ;D
Izvadili ga, pobrisali, protresli, maknuli kartice i bateriju.
Stavio sam ga na stol prema prozoru da se suši.
Sad, da li da rastavljam, stavljam u rižu (stavljam u rižu rastavljenog)...?
Što bi bilo najpametnije?
Printable View
Pao mobitel u WC školjku- čistu ;D
Izvadili ga, pobrisali, protresli, maknuli kartice i bateriju.
Stavio sam ga na stol prema prozoru da se suši.
Sad, da li da rastavljam, stavljam u rižu (stavljam u rižu rastavljenog)...?
Što bi bilo najpametnije?
Ako zelis izbjec posljedice kupanja u vodi koje se mogu pojavit i nakon tjedan dana,otvori mob,i osuši ga skroz. Ako je ploča mokra,malo je s WD sprejem špricni,osuši opet i sastavi...
nikakav wd ni u ludilu, samo dobro osusi fenom
A čitao sam da nije dobro fenom- da može vlaga još dublje ući i oksidirati.
A, ovo s WD- om... ne bih radije- još ću negdje krivo pošpricati. :D
Uglavnom, budem rastavio i stavio u rižu- ne može škoditi riža, valjda :)
Hvala obojici. :thumbup:
Samo ga rastavi i ostavi da se susi. Nemoj kuhat nikakvu rizu. ;D
@ georgy: Zaboravi rižu i ostale šurke babe jurke. Zrna riže se stavljaju po restoranima u one male posudice za sol i papar da dugorocno skupljaju vlagu,a da ces mob osušit i izvuc vlagu iz njega s rižom,vjeruj,nećeš.
@ vader: Zašto ne WD ili neki kontakt sprej? To su sprejevi koji svojim tekućim sadržajem ne provode struju,i nimalo nisu opasni za mobitel i njegovu maticnu plocu. Da se WD kao tekucina zavuce u zvucnik,LCD ili u neku slicnu komponentu gdje moze ostati i napraviti štetu ili smetnju kao tekućina,to bi onda bilo škakljivo i najjerojatnije pogresno. Takvi sprejevi uglavnom čiste,podmazuju (mada ovdje nemaju šta) i štite od vlage koja je upadanjem mobitela u vodu prisutna.
Nego,objasni ti meni kakav fen? Vecina komponenata s matične ploče mobitela reda je veličine jednog milimetra. Kad maticnoj ploci i bilo kojoj takvoj sitnoj komponenti približiš fen,računajući da on puše vrućim zrakom,što možeš očekivat kasnije kad pokušaš upalit mob,i ako ga uopce uspijes upalit?
Moj mob je prespavao u lokvi vode,al bez baterije jer se je rasuo u nekoliko komada. Sutra sam ga nasao,izvadio maticnu,pospricao s WD-40 sprejem i osavio par sati. Kasnije sam je ispuhao s kompresorom i s maramicama osušio da nema naslaga spreja i stavio na radijator koji nije bio vruć i opasan za maticnu plocu. Mob radi vec dvije godine od tad,a ponekad kad izvadim memorijsku karticu,na njoj vidim da je malo mokra od sitnih ostataka spreja koje mu nikad nisu naskodile.
Malo sam se raspisao,al povukli ste me ze jezik,pa vam eto sad... :)
Evo, rastavio sam (dosta lako se da rastaviti) i stavio u rižu.
A, već sam stavio u rižu- tako da ne bacam sad ;D
Uglavnom, bila je još koja kapljica vode na kojoj komponenti pa sam obrisao.
Čini mi se ok (znam da to golim okom nije baš vidljivo- ali ništa nije crno i ne dimi se :D).
Onda ga ostavim preko noći- pa ujutro sastavljam.
Ma, ne znam za taj WD-40- onda ga trebam opet brisati?
Nadam se da će biti ok i samo ovako. :)
Ako je pak poznato da brzo nakon kupanja mobiteli ne pošpricani WD- om crkavaju- molio bih te da mi točno kažeš di i koliko da špricam (nisam baš previše spretan). :)
:respect:
Samo zastiti sve u sto se sprej kao tekucina moze zavuc. Dakle,kamera,utor za karticu,za punjac,za USB vezu. Obavezno skini ekran jer ako ga pospricas,moze lako podivljat ako se uvuce WD u njega. Znaci,nista puno spricat i utapat ga u spreju,vec samo mrvicu...
zašto se ne bi mob upalio nakon puhanja vrucim zrakom po plocici? pa ne puses sa 800 °C da se sve rastopi
wd je masan i sigurno nije doba za plocu, vidio sam dosta ploca unistenih wd-om
fen sam naveo kao primjer, ako ima radijator ili nesto takvo moze isto posluziti, bitno je da voda ispari, nece fen svojim blagim blazom zraka istjerati vodu, nego ce zbog topline ubrzati proces isparavanja vode
ispuhati kompresorom isto nije los ideja
Ma, eto, može lock.
Radi (za sad :D).
Hvala svima :)
EDIT: Više ne radi ;D
Samo se zablokirao i ugasio se :(
A, šta ćeš...
Pretpostavljam da ne mogu više ništa napraviti da ga "oživim"?
Eto, rastavio opet i sad se upali i svijetli crno ekran (i ona bijela lampica) i brzo se ugasi.
Sada pak samo lampica svijetli :D
Ima li to smisla nositi na servis?
Vec sam pisal no opet evo moja je gospodja nedavno nekaj slicno napravila sa tri moba Nokiju 5130xm i 6233 nisam uspio spasiti a 2680 radi.
Covjek kojem inace nosim stvari na popravak dok neznam dalje mi je rekel da je neisplativo,zbog moguce kasne korozije koja bi sigurno nastala.
Pa sad odluci sam,nazovi Mobis ili drugog nekog pa pitaj.
Neću! ;D
Ma, ne znam da li da uopće nosim u Mobis, oni neće ni pogledati- samo će reći da je otišla matična i da moram dati 5000 kuna za novu :D
Ima jedan servis tu blizu mene.
Makar, imam i garanciju čak (ali, mobitel je bio u vodi i otvarao sam ga- tako da mislim da bi teško prošlo pod garanciju ;D).
1. Ako imas nekog majstora sa ultrazvucnom kadom,ponesi njemu i sanse su ti 50-50 sad kad se je desilo ovo sta se je desilo.
2. Druga ploča.
3. U smeće ili za dijelove.
4. Razno.
heh, jbg. kad ne zelis da rikne, onda rikne.. :D
svoj smartphone sam namjerno mocio u vodu i prikopcao ga na struju, istodobno poljevao vodom.. ali gad nije htio zaspati.. još i danas radi, samo što i dalje ne mogu uci u njega, jer ima password koji sam zaboravio, a ne može se flashat. xD
Počivao u miru... :(
;D
Kažu u servisu da su ga 3 puta prali, ali ne reagira.
Može onda lock :)
P.S. i969i- mogao si ga meni dati ;D
(jedan odmjeren udarac u zid pri dovoljnoj brzini bi ti riješio "problem" izdržljivosti) :notooth:
ako vam se telefon natopi vode trkom u najblizi dobar servis, sve ostalo kod kuce nema smisla, necu dalje objasnjavati, shvatit cete sami ako ne odete u servis i doma ga kemijate, ako ne odmah onda kroz vrlo kratko vrijeme a onda ga nemojte nositi u servis i nekome oduzimati dragocijeno vrijeme
pozdrav,
HTelektronika