Android G1 - review, pitanja, odgovori
Nabavio sam G1 Google mobitel, sada se imam s čime igrati :crazy:
Što reći? Prvi dojam koji je ostavio na mene je odličan. Jako sam iznenađen, i to u pozitivnom smislu.
Inače, ja sam veliki ljubitelj iPhone-a, i mogu reći da je G1 jedini mobitel koji bi mu mogao biti dostojna zamjena. Dapače, neke stvari ima puno bolje od iPhone-a, neke lošije, pa sad kome je što bitnije.
Najviše me oduševio touchscreen ekran koji radi sa jednakom preciznošću kao i onaj od iPhone-a. Nisam nigdje pročitao, ali to je sigurno kapacitativni ekran.
Za one koji se ne kuže u izraz kapacitativni - iPhone i Android G1 imaju daaaleko najbolje ekrane na dodir na tržištu (govorim o upravljanju, ne o kvaliteti boja i prikaza).
Kako dosta koristim email na mobitelu bitan mi je i klijent za mail, a upravo on je fantastičan. Bolji nego na iPhone-u.
Po prvom pokretanju mobitela pita vas vaše podatke sa Google računa (npr. od Gmaila) i kada ih upišete automatski izradi Gmail account za poštu, povuče sve kontakte sa Gmail-a i doda ih u imenik, namjesti Gtalk itd. Zar nije to sjajno!?
Osim Gmaila ima i Mail aplikaciju koja bez ikakvih problema podnosi više POP3 i IMAP računa. Iskustvo maila kao na kompu.
Zanimljiva stvar je da se kod prvog podešavanja uređaja treba preko 2G/3G mreže spojiti na net da bi se zacršio wizzard i sve podesilo. Ne ide preko WiFi, tako da se pobrinite da imate neku od podatkovnih tarifa/opcija uključenu za vaš broj.
Treća zanimljivost je Android Market koji funkcionira kao i Appstore na iPhone-u. Nije to neka blijeda kopija AppStore-a kao što je trenutačno Nokiin OVI već dostojni pandan. Ima jako puno besplatnih programa, dodataka i igara za instalirati tako da su dani igranja pred onim koji otkriva ovaj "novi svijet" Androida.
Četvrta zanimljivost je "kuglica" za upravljanje slična kao na BlackBerry mobitelima. Posebno je praktična za surfanje webom, čak praktičnija od "tapkanja" po ekranu. Ta kuglica je toootalno brza. Treba probati da bi se shvatilo kako dobro radi.
Prije tjedan - dva je izašla najnovija verzija firmware-a 1.5, tzv. CupCake koji je donio mnoga poboljšanja. Instalira se ful jednostavno. U meniu se ode na status i on ponudi instalaciju nadogradnje. Sve može ići preko WiFi-a bez spajanja na komp i traje svega par minuta! Svi koji su samostalno update-ali svoje mobove do sada znaju koliko je to kompliciranije bilo.
Toliko za sada, radit ću update ovog posta kako mi šta bude padalo na pamet :p