Panasonic DMC-TZ7 - drugi dio
Sve na tijelu je logicno izradjeno i postavljeno. Ovo je upravo ona razlika u odnosu na vecinu konkurencije na koju je potrebna doza privikavanja. Kod ovoga modela prakticki da toga razdoblja nema, bez obzira koji model, kojega proizvodjaca koristili do tada. Pristup osnovnim opcijama obavlja se posredstvom pritiska na samo jedan gumb. Ovo maksimalno pojednostavljuje rad sa aparatom i skracuje vrijeme koje je potrebno uloziti a da bi se recimo preslo iz foto moda u mod u kojemu je aparat spreman uzimati fotografije, tako da je u kratkome vremenu moguce biti spreman za fotografiranje ili akciju, koju korisnik zeli poduzeti.
Tako u gornjemu desnome kutu kucista proizvodjac smjesta prekidac, koji prebacuje aparat iz mode – a u kojemu se mogu snimati fotografije u mode u kojemu se obavlja pregledavanje istih. Prekidac je vrlo zahvalno smjesten i njegov otpor je idealno podesen, tako da ga je jako tesko prebaciti nezeljeno ili slucajno.
Neposredno ispod toga prekidaca nalazi se gumb koji prebacuje aparat u mode u kojemu je isti spreman za snimanje videa. Odziv je brz, a isti gumb je ponovno tako profiliran u kuciste da se slucajna prebacivanja tesko mogu dogoditi.
http://slike.hr/slika/dmctz7back0.jpg
Ispod te tipke idu na gotovo svim modelima foto aparata vec ustaljeno rijesenje, 4 – way tipke sa sredisnjom (menu) tipkom, kojima se obavlja svo kretanje kroz menu – je fotoaparata. Pored navedenoga svaka od tih tipaka ima i shortcut funkciju (predefinirano i nemoguce promijeniti).
Citavo kuciste je vrlo ergonomski oblikovano i omogucuje dobar grip i ljudima sa nesto vecim sakama. Sve je na dohvat prstiju, te prilikom koristenja nisam naisao na situaciju u kojoj bi mi bilo problem obaviti kakvu akciju.
Display je odlican. Uostalom, nije se prakticki nista mijenjao u odnosu na modele prethodnike, a na recenzijama tih modela TZ serije uvijek je bio hvaljen i dobivao najvise ocjene. Prikaz uslikanih fotografija respektabilan je, a uz zoom funkciju, koju aparat omogucava vrlo je lako pregledati materijal, te vec na lokaciji fotografiranja ustanoviti da li se prilikom rada sa aparatom desila kakva greska ili da li fotografiija ima kakvu manu radi koje bi je valjalo ponoviti. Pregled jest nesto losiji u uvjetima jakoga sunca (pogotovo ako nosite suncane naocale), ali to je normalna pojava kod LCD display – a. Ipak, mislim da tu postoji mjesta za unaprijedjenje (danas postoje vrlo ucinkoviti premazi koji daju odlican kontrast na LCD – ovima cak i u takvim »problematicnim« situacijama).
Ugodno me iznenadilo i vrijeme potrebno da od trenutka pritiska na »power« gumb aparat bude spreman za koristenje, odnosno snimanje fotografija ili videa. To »start up« vrijeme je u samome vrhu compact i ultra compact klase.
On/Off prekidac se nalazi na gornjoj strani foto aparata i osmisljen je bas kao prekidac a ne kao jedna tipka sa dvostrukom ulogom, sto takodjer smatram elegantnijim rijesenjem. Sa gornje strane smjesten je jos i funkcijski kotacic i tipka za okidanje sa oprugom za podesavanje optickoga zooma.
Panasonic DMC-TZ7 - treci dio
Dodatni odabiri, predefiniranih modova fotografiranja ciji se osnovni odabir obavlja okretanjem funcijskoga kotacica (SCN mode recimo gdje se korisniku pruza doista hrpetina predefiniranih SCN mode – ova) se obavlja preko 4 way tipaka na straznjoj strani foto aparata.
http://slike.hr/slika/dmctz7top0.jpg
U samo tijelo aparata sa prednje strane je inkorporirana i bljeskalica, koja me iznenadila svojom snagom, s obzirom na svoje dimanzije. Ipak na najsiremu kutu, a i opcenito bljeskalica se bas i ne iskazuje kao jedna od jakih tocaka foto aparata. Daleko od toga da bi ustvrdio da je losa, ali smatram da je ovakav aparat ipak zasluzio da bude opremljen sa nesto jacom bljeskalicom, vece snage i dometa.
Po pokretanju menu – a foto aparata, struktura je vrlo jasna i transparentna, a sve mogucnosti na raspolaganju korisniku su logicno i vrlo zahvalno strukturirane, tako da sa snalazenjem i pronalazenjem zeljenih opcija nema problema, niti isto oduzima mnogo vremena.
U tijelo aparata inkorporirana je optika (objektiv), koji dok je aparat ugasen neznatno viri iz tijela. Ovo iznenadjuje imajuci u vidu raspon objektiva aparata. Nakon paljenja objektiv se izvlaci iz kucista uz nesto veci odmak. Hod objektiva (optickih elemenata) je tih ali nije konstantan. Ovo je mozda i moja najveca zamjerka tehnicke prirode ovome modelu. Naime, logicno je da objektiv koji pruza opticko povecanje od 12x ima nesto dulji hod. Jasno je i da korisniku koji koristi ovaj aparat mora biti ostavljena potpuna sloboda prilikom kadriranja. Ovo sve biva otezano prilicno osjetljivom tipkom (sa oprugom) kojom se obavljaju zoom in i zoom out akcije. Tipka je da se tako izrazim »laka na okidacu«. Sto znaci da ce malo jaci pritisak na istu dovesti do toga da ce objektiv vrlo brzo bez mnogo medju koraka prevaljivati velike »distance« optickoga povacanja. Smatram da se ovo moglo vrlo elegantno rijesiti nesto manjom osjetljivoscu spomenute tipke ili sa nesto vise podioka u kretanju objektiva, odnosno razmicanja optickih elemenata.
Aparat ne obiluje modovima koji bi korisniku omogucili puno manuelnih podesavanja parametara fotografije. Sve sto nudi su manje, vise auto modovi u kojima gotovo sve bitno odredjuje sam aparat. Ipak, valja spomenuti da aparat odradjuje zadacu na visini. Vrlo je precizan i brz u gotovo svim, osim granicnim situacijama.
Ono sto me posebno ugodno iznenadio je da aparat korisniku pruza mogucnost odabira formata fotografija i to u omjerima 4:3, 3:2 i 16:9. Ta ponuda odabira formata je rijetkost i obicno se zadrzava na ponudama 4:3 i 16:9 formata.
Vise o formatima i objasnjenima zasto je mogucnost ovakvoga odabira bitna i pohvalna mozete pronaci u sljedecoj temi:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?p=865297#post865297
...reci cu samo da korisnicima koji znaju da ce fotografije razvijati moze uvelike olaksati posao samom cinjenicom da vec prilikom fotografiranja mogu odabrati format koji ce u potpunosti biti kompatbilan sa masinom, koja ce fotografije i ispisivati.
Fokus je brz i precizan i rijetko grijesi. Moze ga se dovesti u poziciju da »zapliva« u uvjetima jako smanjena svjetla ili u uvjetima velikoga kontrasta izmedju najsvjetlijih i najtamnijih dijelova kadra. Osjetljiv je na udaljenost kadra od objektiva, ali isto tako raspolaze i izvrsnim macro modovima, kojima se to vrlo elegantno rijesava. AWB (auto white ballance) i AE (auto exposure) su na razini AF (auto focus) sustava. Aparat kroz izbornike nudi mnostvo predefiniranih WB modova, tako da vam cak i u slucajevima kada necete biti zadovoljni onime sto je odredio AWB, nece biti tesko sami podesiti WB na taj nacin da konacan rezultat bude i vise nego zadovoljavajuci.
Ponasanje AE funkcije smatram vrlo zahvalnom, jer u high iso postavkama, pogotovo, a i u svim ostalim mode – ovima koji su na izbor korisniku, daje prednost podizanju ISO vrijednosti u odnosu na produljenje vremena ekspozicije. Ovo je dobro rijesenje imajuci u vidu publiku, koja bi se mogla odluciti na kupnju ovoga modela. Najcesce se radi o ljudima koji nemaju strasno puno znanja o fotografskoj tehnici i treze point and shoot aparat koji ce im dati vecu razinu kvalitete od prosjeka. Ti korisnici u vecini su situacija skloni okidati fotografije uz ocekivanje da ce aparat posao odraditi brzo i trenutno, ne ostavljajuci vremena za eventualno nesto dulja vremena ekspozicija. Tada je izvrsna opcija, kada aparat ima sposobnost da nadje idalnu mjeru povecanja ISO broja do te mjere da sto manje sumom degradira sliku, a opet da uz sustav stabilizacije slike (kojim ovaj model, naravnmo, raspolaze) zadrzi, da se tako izrazim »podnosljivo kratko«, vrijeme ekspozicije.
Ovo sve rezultira tima da su slike rijetko mutne, a uz malo vjestine ta pojava ce sa ovim modelom biti i potpuno iskorijenjena. Sum koji uzrojuje podizanje ISO broja do 800 je gotovo neprimjetan, a onda raste (ne kazem da ISO veci od 800 nije upotrebljiv, ali morate biti svjesni da ce ga biti u primjetnim do vrlo primjetnim kolicinama).
U dnevnim uvjetima objektiv ima dobar dinamicki raspon. Prikaz boja i njihova zasicenost je na visini zadatka. Mana na fotografijama je vrlo malo...kromatske aberacije gotovo da ne mozete niti primjetiti, a bacvasta izoblicenja su jako slabo vidljiva i slabo prisutna i to duz cijeloga raspona objektiva.
Panasonic DMC-TZ7 - cetvrti dio
Ono sto se posebno istice i sto me posebno zanimalo jest video mod. Naime, prema specifikacijama model DMC-FZ7 u ovome segmentu pruza korisniku razne mogucnosti s obzirom na rezoluciju 1280x720...30 fps, 848x480...30 fps, 640x480...30 fps, 320x240...30 fps. Mogucnost snimanja u navisoj rezoluciji ovoga modela (1280x720 i to pri brzini od 30 fps) se istice u trenutnoj ponudi na trzistu, tocnije trenutno ne postoji niti jedan digitalni foto aparat koji nudi ovakve mogucnosti snimanja videa.
Moram priznati da sam bio pomalo skeptican oko prezentiranoga, a pogotovo oko koristenja 12x zooma, koji optika podrzava, za vrijeme snimanja videa.
Vise o samoj tehnologiji i formatima kao i o nacinima ostvarivanja ovih formata, da o tome ne detaljiziram ovdje (ovaj sam clanak pronasao sasvim slucajno i preporucam ga svakome tko razmislja o kupnji ovoga modela) mozete pronaci na sljedecemu linku:
http://www.dpreview.com/news/0901/09...nasonictz7.asp
Ja cu se osvrnuti na dojam koji je na mene ostavio video mod ovoga foto aparata. Testirao sam snimanje u dvije rezolucije...najvecoj 1280x720 i 848x480. Za vrijeme snimanja vrlo je elegantno pratiti sve sto se desava »ispred objektiva« preko display – a koji dinamikom prikaza ne zaostaje za materijalom koji se snima, te ne generira cudne »artefakte« kod predmeta u pokretu. Koristenje optickoga povecanja, moguce je za vrijeme snimanja videa u punome rasponu koji objektiv omogucuje. To funkcionira izvrsno, ali bih ipak sugerirao da se izbjegne opticko povecanje vece od 8 – 10x jer bez stativa ili neke fiksne podloge, video sniman na taj nacin, radi pokreta ruke postaje pomalo zamoran za gledanje.
Za vrijeme reprodukcije koja se odvijala na 20 inch – nom monitoru, kvaliteta videa ne moze proci nezapazeno. U max. rezoluciji video sniman u eksterijeru je na spomenutom display – u reproduciran bez suma i artefakata, te degradacije. Prilagodba aparata na nagle promjene u intenzitetu svjetla je vrlo brza i takve promjene odradjuje sasvim glatko. Snimka nacinjena u interijeru ima nesto vise »suma«, te malo vise gresaka u odmjeravanju svjetla.
Posebno bi istaknuo zvuk. Obicno je zvuk kod videa snimljenih digitalnim foto aparatima vrlo blijed i vrlo neuvjerljiv, ako uopce i slusan, jer se cesto javljaju problemi sa dometom i usmjerenoscu mikrofona na digitalnim foto aparatima. Ovdje takvih problema nema. Zvuk je bio reproduciran na Creative 2.1 sustavu i nije pokazivao nikakvih mana. Kvalitetan stereo zvuk sa izrazenom prostornoscu, vrlo cist, bez deformacija i iznimno kontinuiran.
Sve u svemu...mogu reci da je i ova bombasticno najavljivana karakteristika ovoga foto aparata svakako ispunila moja ocekivanja. Od ovoga modela definitivno ce biti sasvim opravdano govoriti i o razredu (klasi) hibridnih kamera ili digitalnih foto aparata, koji ce korisniku poput svojevrsnih 2 u 1 gadgeta nuditi visoku razinu kvalitete, kako u snimanju fotografija, tako i pokretnih slika (video clipova).
I za kraj...zakljucak...ne znam sto bih pametno napisao...sve bitno je manje vise receno iznad. Mislim da ce na plasiranje i prodaju ovoga modela na nasemu trzistu uvelike utjecati i njegova cijena. Ona je...kako da to kazem...pomalo i opravdano visoka. Naime, ako ga zelite kupiti u nasim prodavaonicama, a izbjeci putovanja u susjedne drzave ili narudzbe putem interneta, morati cete izdvojiti oko 3000 kn. Dodajte tome i jos gomilu kartica velikoga kapaciteta (koje ce vam s obzirom na video sposobnosti ovoga modela definitivno trebati...moj savjet je min dvije po 4 GB) i dolazite do prilicne svote novca, koju ste izdvojili za poseban i iznadprosjecan, ali i dalje kompaktni foto aparat.
Raspravu oko cijene mozemo povesti i u smjeru razmisljanja, kako za 3000 kn na trzistu definitivno ima i boljih aparata, ali nikako ne upakiranih u ovako malo i lagano tijelo, ili kako 3000 kn mozete dati za neko ultra compact cudo, koje osim sto ce dekorativno izgledati na stolu uz kavicu i vas novi Samsung mobitel, nece imati niti jednu funkciju niti spomena vrijednu, kada se kompariraju sa onim sto ce vam ponuditi Panasonic DMC-TZ7.
Sve u svemu...ako trazite mali i doista kompaktan aparat...za svaki dzep sakoa ili jakne...ili za svaku torbicu (jesam li spomenuo da dolazi u razlicitim bojama :)), ako trazite point and shoot aparat sa kojim prilikom fotografiranja necete morati razmisljati previse, a da i uz takav pristup dobijete izvrstne fotografske rezultate, i ako pritom vasa stavka u budzetu za isti doseze 3000 kn...ovo je aparat za vas. Jos ako vam je video mod bitan i ako volite snimati filmice na vasim putovanjima...izletima...(i tko zna gdje jos)...cija ce reprodukcija bez sramote moci proci i na vecim zaslonima...ne zamarajte se ostatkom trenutne ponude...ovo je jedino dovoljno dobro.