iPhone (bilo koji) & push mail
E jesam se izmučio s navedenim, stvarno sam krepao. Možda nekome skratim sate i sate gnjavaže, pa rekoh' da napišem par redaka...
UVOD:
Već par godina koristim 3 gmail accounta - ne samo da kažem "imam ih 3" nego ih stvarno koristim. Jedan je, recimo, "public", koji svi znaju. Drugi je za neke ozbiljnije potrebe, kontakte prema van (tipa rezervacije hotela ili PayPal). Treći je samo posrednik: iz firme forwardiram mailove preko brda filtera, i onda ih čitam i kad nisam na poslu - nešto kao Enterprise mail, Blackberry i tako to.
POČETAK RADNJE:
Uključio MyBlackberry uslugu na VIPu, podesio SE-P1, podesio sve na Vodafone web portalu, i stvar hoda. Ko' urica, ako smijem dodati. Unlimited broj mailova (dolaznih i odlaznih) sa max. 10 accounta, za 100kn mjesečno. Limit: attachment do max. 32k. Nije me smetalo u početku, ali polako je počelo i to smetati.
RAZVOJ:
Saznao da VIP ima MobileBroadband 512 tarifu, sa 512MB prometa, i da to košta 45,50kn ako se uključi na postojeći voice-broj. To je pola cijene, pa zašto ne? A za istu cijenu kao prije, dakle 100kn, imao bih 1GB. Za mobitel i mailove čisto dovoljno - plus mogu surfati i raditi svakakve kerefeke koje sa MyBlackberry uslugom ne možeš (dakle MyBB je ISKLJUČIVO za mailove - surfanje se plaća). I prebacio se ja, podesio push na gmailu, i stvar radi. Isključio sam i 3G radi trajanja baterije, pa je sve bilo mrrrrrvicu sporije, ali ne dira me da li se mail otvara, kad ga kliknem, 10 sekundi ili se otvori za 2 - bitno da stiže u (recimo) real-timeu.
ZAPLET:
Imam dva mobitela, oba na VIP mreži. Čemu? Ali nikako se odlučiti da promijenim jednog (ovog privatnog, službeni ne mogu ;). I ubodem iPhone, s tarifom i00 (koja prvih 6 mjeseci košta 150kn, a nakontoga ću je prebaciti na i150). Toliko sam ionako trošio na VIPu: 50 pretplata, 50 Mobile Broadband i još barem 150kn razgovora, poruka i ostalog. Dakle, nema beda.
Prva stvar, prije uopće podešavanja zvuka zvona, idem sredit mail. Ima settingse za gmail, podesim sve kako treba, i to radi. Podesim ostatak, kao mail je na push, ostalo je fetch svakih sat vremena, i mirna Bosna. I bogme, sve OK.
VRHUNAC:
Vidim, tokom tjedan dana, da mi mailovi malo čudno stižu. Kao da onaj gap između slanja s jednog acc na drugi i dolaska tog istog maila na iPhone malo prevelik. Ne očekujem da bude iste stotinke, naravno, ali više od 5 minuta bogme neću tolerirati. I konačno poludim neki dan kad mi frendica pošalje mail u 19:22 a ja ga dobijem u 20:12. E nema Boga da to radi kako treba. Mic po mic, skužim da ja taj mail ne bih ni dobio nego kod idućeg fetcha da nisam otvorio mail aplikaciju, koja po otvaranju automatski refresha stanje. Dakle, push ne radi, nego je fetch dohvatio mail. Fetch ne volim, neću to.
Traži, kopaj, čitaj manual, prekopao valjda 20 foruma, još toliko blogova, bio u najcrnjim rupama neta, i štanga.
Da skratim priču: PUSH SA GMAILA NA IPHONE NE RADI.
Da, točno tako: Google, otvoren za nove ideje, isti onaj Google koji je u suradnji s Appleom stavio i Google Maps gore i prilagodio to za iPhone, taj isti Google jednostavno NE RADI PUSH NA IPHONE. Točka.
I ne vjerujem ja, idem probat sa Yahoo! mailom koj, navodno radi. I bogme, stvar hoda. I to kako Bog zapovijeda.
RASPLET:
Otvorio 3 accounta na Yahoo! mailu. Nazvao ih isto (ili vrlo slično) kao ova 3 na Googlu. Stavio forwarding s Googla na Yahoo! - ne preko "forwarding" opcije nego preko filtera, koristeći polje "TO" - dakle svi mailovi kojima je "TO" polje moja adresa (a to su svi koji stignu, naravno) se forwardaju na Yahoo!, označe se kao "archived" na Googlu i ne pokazuju se uopće u Inboxu Googla (to je radi reda u inboxu). Pa tako puta tri.
Na sva 3 Yahoo! sam stavio da je "reply to" adresa ona s Googla - ne želim ostati bez Googla, sviđa mi se previše.
Dodao u iPhone sva 3 Yahoo! accounta, uz postojeća Google accounta. Nisam stavio Google accounte na "off" iz jednog razloga: kad mi stigne mail (forwardani) na Yahoo! i radim reply, onda tapnem ono "FROM" polje pa mi ponudi samo aktivne accounte - onda odaberem Google account, tako da primatelj vidi kao da sam slao s Google accounta na koji je i pisao.
A cijela ta zavrzlama samo zato što će na jesen, NAVODNO, proraditi i Appleovi push megaultraturbomaxi-serveri, pošto je cijeli OS 3 baziran na pushu, pa treba vidjeti kako će to izgledati. Jer da sad mijenjam 3 acc sa Googla na Yahoo, obavještavam sve kontakte, pa onda za par mjeseci još jednom, pa poslat će me ljudi u krasan k....raj ;)
EPITAF:
Još jednom, u par jednostavnih rečenica:
1. push sa Gmaila na iPhone ne radi. Ako dobivate mailove, to je FETCH ili MANUAL, ali nije PUSH. Točka.
2. push sa Yahoo! maila na iPhone (ili bilo gdje drugo) radi. Radi kako treba, radi skoro u real-timeu. Primjer: s mobitela s accounta G1 (Google 1) pošaljem mail sebi na posao. Mail dolazi na posao, prolazi korz filter i forwardira se na G2 (Google 2). Od tamo se forwardira na Y2 (Yahoo! 2), pa se sa Y2 pusha meni na iPhone. Fini krug, ne? E pa nakon što je iPhone rekao "blip" u smislu "mail poslan", napravio je drugi "blip" u smislu "mail primljen" ispod minute. Meni je to apsolutno prihvatljivo.
Ako vam je mail bitan kao meni, za sada nema drugog načina nego otvoriti acc na Yahoo! - jedini besplatni način.
P.S.
Google, srami se!
P.P.S.
Ispričavam se zbog tipfellera koje mi se ne da ispravljati.
P.P.P.S.
Ako nekome treba pomoć glede gorenavedenog, tu sam.