Garmin Mobile vs. Sygic McGuider
Pošto su se neki od vas počeli pitati koja ja mapa bolja (preciznija) dali ova AdriaRoute za Garmin ili ova što je u Sygic McGuider, odlučio sam napraviti mali test.
Test je provođen na relaciji Rijeka – Ljubljana. Paralelno sam koristio dva uređaje, a stime i dve različite navigacije. HTC P3600 na kojem je bio podignut Garmin i Nokia E71 koja je upravljala Sygic McGuider-om. U testu ću pokušati opisati samo detalje prikaza na mapi, odnosno njihovu preciznost. Ostalo ne ulazim pošto se ne radi ni o istim uređajima, a ni o istim platformama.
Znači, start je bio u Rijeci krajnje odredište Ljubljana (želj.kolodvor). Radi lakšeg pračenje testa nekih 95% puta i jedna i druga mapa su bile točne odnosno govorile su i pokazivale identične situacije, AdriaRoute i Sygic McGuider. U postavkama jednog i drugog navigacijskog programa stavio sam izbjegavanje cesta s naplatom. I to da sam dobar dio puta znao i bez GPS pomoći, ali kako se radi o testu, on je cijelo vrijeme „navigao“.
Krenuo sam iz Rijeke za Ljubljanu po staroj petrolejskoj cesti, dolazimo do mjesta Lipa i prvi problemi. AdriaRoute nama ucrtanu cestu koja tangira Lipu (ima samo onu kroz Lipu), a cesta je stara, dok Sygic McGuider ima i jednu i drugu. Ok, vozim se dalje (približavajući se slovenskoj granici) i Sygic McGuider mi signalizira da napravim desno skretanje i navodime na „krivu cestu“ ubiti cesta i postoji samo je lokalnog karaktera odnosno ista vodi do graničnog prijelaza kojim se može koristiti isključivi lokalno stanovništvo, pošto nisam jedan od tih slušam Garmina i sljedim njegove upute. Sreča je bila u tome da sam još uvijek taj dio puta znao i bez GPS pomoči. Prelazim slovensku granicu, Sygic McGuider već se odavno uskladio s pozicijom na cesti i istu uspiješno prati kao i Garmin. Već sam dublje ušao u područje Slovenije i dalje Garmin i Sygic McGuider rade usklađeno sve do Postojne gdje se pojavljuje prvi kružni tok, kojeg Garmin (AdriaRoute 2.20) nije imao ucrtanog, Sygic McGuider je imao. Kada smo već kod kružnih tokova, Garmin nije imao tri ucrtana, dok Sygic McGuider jednog, ostalo je. Uz jednu napomenu, da me na jednom kružnom toku Sygic McGuider signalno navodio na prvi izlaz, a prikaz na karti je imao drugi izlaz (što je bio i ispravan odabir) po putokazima na cesti, a isto tako i po Garminu. Dolazim do pred koji kilometar do Ljubljane i Sygic McGuider me navodi da skrenem udesno, skretanje udesno je odvojak za autoput (zaobilaznicu Ljubljane po putokazima), a koliko se sječam to sam postavo da se izbijegava. Slušam Garmina. Inače ostatak puta me nije ni u jednom slučaju navodio da se spojim na autoput, a odvojaka je bilo i bilo. Ulazak i prolaz kroz Ljubljanu, sve do cilja prošao je sa max. točnošću.
Zaključak:
Nema ga, prosudite sami. Istina, stime da sam se nazad vračao uz pomoć Garmina, ali iskustvo ovog puta govori da je najbolje imati dva različita navigacijska programa, ali to stvarno nije potrebno i jedan je od pomoći.
Uz važnu obavijest, GPS navigacija je dobar vidi pomoći prilikom putavanja ali ne i ono na šta se možete gotovo pa sigurno osloniti. Prije svega treba pratiti i gledati cestu, odnosno putokaze na cesti i uvjete koji vladaju cestom, a navigaciju shvatiti više kao orijentir. Uz mali komentar, pomalo ali smiješna situacija kada GPS navigacija govori držite se ljeve strane pa skrenite desno, što god to da značilo. Primječeno kod jedne i druge navigacije.