-
2 Interna HDD-a pitanje
Ovako:
Kupio sam si hard od 320gb...i zamjenio sam ga s postojećim koji sam do sad koristio...sad me zanima šta si trebam nabavit da bi mogo imat oba harda uključena..jer ja vidim samo taj jedan priključak za hard..tj. jedan šta vodi iz matične i jedan iz napajanja...vjerovatno treba još kupit po jedan takav kabel i to priključit..kak se ti kabeli zovu..i jel bi ja to mogo sam priključit na napajanje.. onaj šta ide u matičnu ne izgleda komplicirano.., a za napajanje baš i nisam siguran..il cu morat nekog ko se u to razumije tražit:spin:
-
Kvaka je u tome sto ti neznas koji kablovi idu iz tvoje maticne ploce na HDD i koji interface imaju tvoji HDD-ovi.
Mozes imat SATA interface, i moras ga napojit pomocu prijelaza s MOLEX konektora koji izgleda OVAKO s tim da je MOLEX desno na slici (bijeli),a to ti treba samo ako tvoje napajanje to nema.
Mozes kod starijih diskova imat i IDE interface i takvi diskovi se uglavnom napajaju putem MOLEX konektora s napajanja. Prvo ustanovimo sto je konkretno kod tebe,pa cemo ih dovest u polozaj master/slave po potrebi. Nadam se da sam pomogao... :wave:
-
-
Onda nije tesko. Moras imat dva takva kabela i diskove moras napojit prema onome gore sta sam napisao.
Na plocu upikni ta dva kabla i upikni ih u diskove,te ih napoji i to je to,jer ne moras podesavat master/slave polozaj s jumperima.
Ako neznas gdje spojit,pogledaj SLIKU i sve ce ti bit jasno...
-
Ok fala...di mogu kupit te kablove..kak se to zove?
-
Vemil,hg spot,bla bla....
Sata kabel za povezivanje HDD-a s maticnom plocom,te eventualno prijelaz s molex-a na konektor za napajanje SATA HDD-a ako vec nemas na napajanju...
-
bilo bi čak preporučljivo da se stave u RAID 0 polje, mislim bar tako ja imam veci disk stavio na mstr a manji na slv.
-
To je diskutabilno. Dobitak performansi je značajan samo na sintetičkim testovima, ako su diskovi različite veličine, razlika u veličini diskova je izgubljena (znači kapacitet je dupli kapacitet manjeg diska), veći rizik od gubitka podataka, teže održavanje (pod određenim okolnosima može se desiti pucanje RAID polja, a nestručnim pokušajem sređivanja može doći do gubitka podataka).
Na kraju oupće preporučiti RAID korisniku koji pita kako spojiti disk u komp baš i nema previše smisla.
-
upotpunosti se slazem s MrBlc, raid ne preporučam, vrijeme trajanja diska se smanjuje a puno, puno teže odžavanje..
-
ja cu se držat najjednostavnijeg rješenja..pošto o hardveru fakat imam malo znanja...al još se stigne naučit..tako da evo komplicirane prijašnje postove baš ni nisam previše razumio al ipak hvala
-
ja sa raidom radim več duže vrijeme (oko 1 g) i održavam bez problema, ali opet ako korisnik nema baš toliko iskustva bolje ne preporučam jer sam i ja skoro jednom zeznuo..a opet probaj ako želiš sa servisom jer bolje ako nemaš iskustva nemoj prčkat..valjda poznaš nekog ko ti to može free riješit..:D
-
a bum se raspito među frendovim još..jel ko to opće znam..jbg 16 mi je godina tek..nisam još okružem tako iskusnim ljudima
-
imaš vremena, dobro meni je 17 al ipak za kompjutere se zanimam još od pete, sigurno poznaš nekog, ima vremena