Disk segate baracuda II 1T, podjeljen na 3 particije, windows vidi 940 GB?
Ko tu koga??
Ko je tome kriv?
Dali je to istina da je to samo pod windowsima, dok na macintosh il linuxima nije?
Printable View
Disk segate baracuda II 1T, podjeljen na 3 particije, windows vidi 940 GB?
Ko tu koga??
Ko je tome kriv?
Dali je to istina da je to samo pod windowsima, dok na macintosh il linuxima nije?
To je uvijek tako jer proizvođač pod jednim terabajtom podrazumijeva 1,000,000 MB. Kad to prekalkuliraš u gigabajte dobiješ 976 GB odnosno 0,95 TB. Ista stvar ti vrijedi i za manje diskove, čudi me da to nisi još primjetio.
Al to ti je to, više se primjeti na većim diskovima.
znam za to...primjetio sam jos davnih godina, mada sam danas nacuo pricu da na machintoshu nije tako...pa rekoh da pitam
Nema to veze sa OS-om, osim ako OS računa da je 1GB=1000MB što je nebuloza. Proizvođači su krivci ;)
ok. hvala.
Zapravo nisu proizvođači krivi. Oni samo rade po standardima, a po standardima je 1 mega=1000 kilo itd. OS-ovi su ti koji krivo računaju. Oni računaju u KiB, MiB i GiB, a piše da računaju u KB, MB i GB i time zbunjuju korisnike
http://en.wikipedia.org/wiki/Kibibyte
Zapravo nisu ni proizvođači ni OS-ovi krivi, već nedefiniranost standarda. Po SI sustavu je kilo 1000, a u binarnom sustavu je kilo 1024. Lobiji izbjegavaju priznavanje kiB, MiB, GiB, TiB jedinica jer ovako imaju legalnu obmanu.