Sony Ericsson C905 review
Evo došlo je vrijeme da nakon tjedan dana korištenja uređaja napišem svoje dojmove.
Kada sam uzeo mobitel u ruke osjetio sam njegovu težinu. Sam uređaj nije toliko težak ali je teži u odnosu na njegove prethodnike koje sam imao i ta razlika se osjeti. Dimenzije su isto tako malo povečane u odnosu na prethodnike i zbog toga u ruci odlično leži i stvarno ga je gušt držati. Iako je slider dosta je kompaktan i čvrst. U ovih tjedan dana nisam primjetio da išta škripi i pucketa. Slide mehanizam je dobar, ima jako malo lufta i nadam se da će tako i ostati. Opruga slidea je dosta jaka, po meni malo pre jaka. Kada se otvara i zatvara čuje se glasan klik. Prva dva, tri dana je slider malo strugao, odnosno bolje rečeno kao da je radio na suho. Nakon toga se razradio i sada fino kliže.
Navigaciske tipke rade dobro, navi pad u svim smjerovima radi bez greške. Sama tipkovnica je dobra, bez problema se tipka i ima dobar klik na kraju ali je po meni malo pre tvrda. Možda s vremenom postane i malo mekša ;D .
Ekran je rekao bi odličan. Odmah se primjeti da je narastao u odnosu na prethodnike, odlično se vidi, ima dobar kontrast.
Meni je tipičan SE, ovdje malo modificiran, dodana je ikonica za navigaciju odnosno GPS. Izgled izbornika se može mijenjati. Može biti standardni mrežasti, sa zakretanjem, pojedinačni simboli i iz teme.
GPS ima mogučnost prikaza mapa i lokacije pomoću Google Mapsa i navigacije preko Wayfinder navigatora koji ima i glasovno navođenje. Google Maps sam isprobao preko wlan-a i dobro radi, može prikazati lokaciju na karti i na satelitskoj snimci. Wayfinder nisam puno isprobavao jer se svaki put spaja na mrežu i papa pare. Mogu se skinuti karte i instalirati program da radi bez da se spaja na mrežu ali mi se s time nije dalo zezati budući da imam HTC koji ima veći ekran za navigaciju i na kojem imam Igo8 i Via GPS odnosno Cardinale. GPS se može i isključiti i onda preko wlan-a ući u navigator i gledati karte, za opcija ništa ne košta.
Wlan odlično radi, brzo pronalazi mreže. Ja sam se na svoj modem spojio bez problema. Uz internet preglednik koji dođe u mobitelu instalirao sam i Operu i jedan i drugi odlično rade.
Kamera. Kamera na ovom mobitelu je stvarno odlična. Imao sam dosta mobitela, pogledao dosta fotki sa drugih mobitela ali ni jedan ne radi slike kao c905. Slike su jasne i oštre. Ksenon bljeskaliva je još malo jača nego na prethodnim modelima i u mraku su slike odlične. Osim bljeskalice postoji i foto svijetlo za fokusiranje i za noćno snimanje videa. Kamera ima i funkciju prepoznavanja lica a uskoro bi trebala izači i nova verzija softvera u kojoj je i prepoznavanje smiješka ;D . Kada se ukljući kamera postoji šest prečaca za podešavanje načina slikanja tako da nema potreba ulaziti u meni kamere i tamo podešavati.
Video je dobar, 30 fps. Snimao sam par puta iz auta u vožnji i film je dobar, nema nikakvih trzaja i zamućanja, sve se jasno vidi. Minus je sama rezolucija koja je i dalje ostala 320* 240. Nije mi jasno zašto nisu stavili vga rezoluciju što je s obzirom na klasu mobitela bilo za očekivati.
Leća je prekrivena sa poklopcem i nema opasnosti da se ošteti. Poklopac je puno bolje riješen nego na k800 na kojem je stršio van i često se znao sam otvoriti. Ovdje je poklopac u ravnini mobitela i kad se povuće prema dole donji dio se uvuće unutra i poklopac ne strši van. Ovo rješenje mi se jako sviđa.
Baterija. Prva dva punjenja mi je izdržala tri dana. Danas mi je drugi dan i sada je na 68% što znaći da bi mogla izdržati i duže.
Toliko za sada. Neznam da li sam izostavio šta bitno, ako ima kakvih pitanja slobodno pitajte.
Sve u svemu sam zadovoljan sa uređajem, osim rezolucije videa mislim da je sve drugo dobro napravljeno :hrv: .
Evo još par redaka o mobitelu.
Uz mobitel dolazi i memoriska kartica M2 od 2GB od Sandiska. Uz to se dobije i usb adapter za M2 karticu što je vrlo praktično za prebacivanje podataka s mobitela na komp i obrnuto. Prije tri dana sam dobio M2 od 4GB i ubacio je u mobitel, napunio oko 1GB sa mp3-cama i sve savršeno radi, trenutno otvara mp3-ce i slike sa kartice, nema nikakvog usporavanja.
http://www.imagesforme.com/out.php/i...showimage.jpeg
Dobiju se one standardne slušalice, ne znam sada koju oznaku imaju ali zvuk sa njima mi nije nešto posebno dobar i ne leže mi dobro u uhu pa sam ih odmah spakirao nazad u kutiju i prištekao HPM 90 s kojima je zvuk odličan. Uz njih imam i HPM 85 i s njima je zvuk također odličan.
U multimedijalnom odjeljku se nalaze foto, glazba, video, igre. Može se podesiti automatsko zakretanje ekrana i tv izlaz za NTSC i PAL sisteme. Tu je već standardni FM radio sa RDS-om i TrackID funkcija koja odlično radi.
http://www.imagesforme.com/out.php/i334067_IMAGE016.jpg