-
Komp ne vidi externi HDD
Vozdra drustvo - evo ukratko da objasnim sta se desilo pa da vidim da li ima neko neku ideju kako da procitam i sknem ono sto mi se nalazi na tom externom hdd. Juce mi se to desilo kada sam startao komp - bez ikakvog poznatog (barem meni jer nista nisam cackao ni eksperimentisao) razloga komp ga vise ne vidi. Lampica koja pokazuje da ima napajanje i dalje svijetli sto hoce reci da struju dobija i da nije problem u napajanju. Juce sam ga ubacio u dream misleci da cu moci na taj nacin da iscitam ono sto je na njemu ali ..... dream ga uredno prepozna i identifikuje ali kada hocu nesto da citam sa njega naravno preko tc-a ne pokazuje mi da ista ima na njemu. Da li postoji nacin da se to sto je na njemu iscita i sacuva na drugom hdd-u.
Pozdrav Svedba.
-
hmmm nesh si mu zezno...aj pokusaj ga pripojit na neki drugi racunar pa vidi da li se sta dogadja?
-
Pokusavao sam jarane ali nista se ne desava a kada sam ga ubacio u dreambox on ga je prepoznao ali nisam mogao nista da iscitam sa njega preko TC-a. Jedan mi jaran rece da mu je mozda otisao motoric koji ga pokrece pa cu pokusati da ga rastavim i onda ga nakacim na struju da vidim ako je to da pokusam da mu zamjenim motor ako bude to.
Pozdrav Svedba.
-
Ako ga otvoriš do motora možeš ga odmah bacit u smeće.
-
2.5" ili 3.5"? Marka? Tip?
Dal se napaja iz USB-a ili ima eksterno napajanje?
Kad ga prikopčaš, dal se čuje njegov "rad" (paljenje motora i par "trzaja" ili "klikova" glave).
Može bit da je krepao samo kontroler. U tom slučaju možeš izvaditi hard iz kučišta i spojiti direktno na komp.
-
Imao sam isti problem, uštekaj direktno na usb na matičnoj, ne na kućište ili usb hub.
-
pa da to sam ti i ja rekao...ok dreambox...pogledaj na drugom racunaru...il ovo sto kaze Carbon!
-
E vozdra drustvo, evo nakon kraceg igranja da vam opisem sta sam radio. Pokusao sam kao sto ste rekli da spojim direktno na racunar - i imam jedan problem naime kod mene u kompu su dva hdd koji su povezani i nemaju uopste isti nacin kopcanja mislim nemaju onaj siroki kabal koji se utakne u hdd, ali sam ja probao svoje cudo da povezem kablovima kojima je povezan dvd player koji je unutra i kada startam racunar osjetim d ase hdd vrti mislim radi (e cuj mislim) ali ga najvjerovatnije moram ubaciti u neki malo stariji racunar koji ce ga moci prepoznati i da mogu skinuti sa njega sve ono sto me interesuje. E sada ako to bude radilo onda bih najvjerovatnije taj komp morao povezati sa mojim kompom ukrstenim kablom(crossower cabl) da bih se to moglo prebaciti.
Nadam sa da vas nisam ugnjavio sa svojim problemom ali bas mi je nekako drago da ima ljudi koji su voljni da pomognu - hvala.
Pozdrav Svedba.
-
Koliko vidim,ta dva diska koja imas u kompu,postavljena su u ispravan polozaj,a to se radi s jumperima. Pokusaj sad jednoga otkopca, a mastera ostavi te kao slave spoji tog problematicnog i pokreni komp. Kako ces spojiti malo pogledaj na tim diskovima,jer sve pise u vezi podesavanja na master,slave,standalone i cable selection nacin spajanja,pa ces se lakse snaci...
-
Koliko sam ja skužio diskovi su SATA. Pokušaj CD rom otkopčati i na njegovo mjesto uštekat taj disk. Ako ti BIOS ne vidi disk, vjerojatno je crknut. Ako ga vidi BIOS, a nema ga u Windowsima, možda je oštečena tabela particija, pa možeš spasit disk, a možda i podatke.