Punjenje baterije na Iphone-u i Itunes
Prvo pitanje:Molim te sve strasne korisnike Iphone da mi se odgovori dali se baterija od Iphona puni dok je na komp prikljucen ako je dali se ta opcija moze iskljuciti.
To mi je vrlo bitno svakodnevno nadopunjavanje baterije bi unistilo brzo bateriju,akorisnik ju ne moze sam zamjeniti.
Drugo pitanje:dali se Itunesi mogu koristiti (trebam samo za besplatne programe)bez crackanja tojest mogu aktivirati bez kreditne kartice.:cry:
The truth about iPhone battery
Wrong! I ja mislio da je tako, i evo surfam malo, tražim tips & tricks za baterije, kad naletim na The truth about iPhone battery. Vjerujem da će ga (svi) pročitati, ali onaj dio koji me zapravo prosvijetlio je:
= Citat =:
“After 400 complete cycles, the iPhone’s battery still has 80 percent of its charged capacity,” Joswiak said. “And by a complete charge cycle, I mean completely draining the battery, a full chemical cycle.” In other words, using a little battery and then putting your iPhone back in its dock doesn’t count as a charge cycle. If you use a quarter of your iPhone’s battery and then re-charge it, Joswiak said, that’s the equivalent of a quarter of a charge cycle.
“If you top it off, you’re not wasting a charge cycle,” Joswiak said.
(Greg Josiwak = Apple marketing vice-president)
U slobodnom prijevodu (za eventualne ne-jezičare), čovjek tvrdi da baterija zadržava 80% kapaciteta nakon 400 punih ciklusa (to tvrdi i User's Manual). Ali "400 ciklusa" znači "400 punih pražnjenja i kompletnih punjenja, dakle cijeli kemijski proces punjenja". Dalje kaže da ako samo nadopuniš bateriju, to NIJE jedan ciklus - tipa ako nadopuniš 1/4 baterije onda je to 1/4 ciklusa.
Puni ciklus savjetuju otprilike jednom mjesečno, dakle isprazniti do kraja i napuniti do vrha svakih cca. 30 dana.
Moja drži cca. 1 dan. Bila je na struji do ujutro u 6, a sad je na 1/4. Usage stats veli "1:45 usage" i "13:08 standby", s tim da mi je screen brightness na "auto" (sad sam ga i smanjio na oko 1/4 onog slidera), 3G je uključen WiFi je off, imam uključen push za mailove (što sve guta struju, naravno) i isključene one Locations varijante. Ergo, štedim gdje mogu, ali 1 dan mi izgleda kao maksimum. Također, moguće je da se još nije formirala baterija kako treba, ipak je to tek drugo punjenje...
Koliko sam shvatio iz gornjeg teksta, bateriju treba nadopuniti kad ti paše/kad si u mogućnosti jer je isti vrag da li je prazniš do krajnje granice pa je puniš do vrha ili kad si u prilici a baterija je na 3/4 onda je dopuniš tih 1/4 do vrha - isti vrag. Trajat će 300-400 punih ciklusa, dakle iznad godinu dana kako sad izgleda, a tada će imati 80% kapaciteta - dakle nije za u smeće nego nešto manje.
Do tada će, kako isto čovjek veli u tekstu, već postojati i alternative Appleovom programu zamjene baterija koje će biti jeftinije i pristupačnije. Navodno na mackorisnik.com postoji ne malo ekipe koja to radi "u fušu" - mijenja baterije u iPodu i iPhoneu, za cijenu baterije plus nešto za ruke (naravno) a baterije se daju naručiti izvana po ozbiljno nižoj cijeni nego što to Apple traži.
U tri riječi: nije me briga. Kad padne na 80% ako mi bude premalo promijenit ću je i mir. Na kraju krajeva, to što T-mobile daje aparat već za 1kn (u tarifi i500) ne znači da uređaj stvarno košta 1kn pa je $100 za "official" promjenu baterije puno - uređaj je blizu 7000kn, ako se dobro sjećam, kad ga se kupi legalno i otključanog. A na 7000kn dodatnih 550 nakon godinu i pol mi ne izgleda kao nemoguća misija.