U zadnje vrijeme imam problema s kompom,ekran se ledi,nekad se ne boota do kraja i sl,pa me zanima,da li je ovo ok?
Nekako mi je procesor sumnjiv...Intel Celeron 1.70 ghz
http://i35.tinypic.com/9kujwy.jpg
Printable View
U zadnje vrijeme imam problema s kompom,ekran se ledi,nekad se ne boota do kraja i sl,pa me zanima,da li je ovo ok?
Nekako mi je procesor sumnjiv...Intel Celeron 1.70 ghz
http://i35.tinypic.com/9kujwy.jpg
http://img95.imageshack.us/img95/660/klikll6.jpg
Baš nije to Ok!
Moj puno manje vrijednosti pokazuje.
tebi ili je otiso hladnjak od proca ili vise nemas termostabilne paste na procu. ako je ovoliku u idle-u kolko je tek onda u full loadu tj. 100% ?!
budi sretan sto ti proc uopce radi :D
Ugasi komp dok ti još radi jer ti se proc lagano kvarca i do ujutro će poprimiti hrskavu koricu. Očisti kuler, provjeri jel uopće radi, očisti acetonom ili alkoholom površinu proca i hladnjaka, nabaci malo termopaste i prišarafi nazad.
Čudim se kako ti ne proradi zaštita pa jednostavno ne pogasi komp.
89 Stupnjeva...to je zaista previše...pa tebi ne treba niti grijanje u sobi ;) :D
Ja u jednom laptopu imam stolni proc i pasivni hladnjak i mislio sam da je to jedan od najtoplijih procesora (70 stupnjeva) ali ovaj tvoj je zaista previše.
Za intel celeron 1.7GHz preporučljivo je da bude u granicama 67-77°C
Ako senzor dobro kaže onda je to prviše. Međutim može bit da je i do senzora, često se dogodi da pokazuje krivu temperaturu.
Ipak, iznimno veliki okretaji ventilatora mi nisu bas dragi, izgleda da je stvarna temperatura.
Ajde skini everest pa usporedi temperature!
Au...:D
Dobro je aj ne treba mi grijanje u kuci...hehe...
@xlr
probat cu,hvala svima
vrlo je moguće da ti je na matičnoj otišao senzor za temperaturu. to si obavezno provjeri. stavi ga da radi, skini procesor, ugasi komp i stavi ruku na proc. pa vidi koliko je ustvari vruće.
ako nije, i ako je hladno, onda ćeš morat matičnu mjenjat, jer promjena kulera i procesora neće pomoći.
Na to si obrati pažnju. Ja sam imao takav problem sa starom matičnom.
Ne vjerujem da bi zbog neispravnog senzora komp smrzavao, osim ako matična ne spušta brzinu procesora kad se pregrije.
Imam i ja pitanje.
Iako već pretpostavljam odgovor.
Temperatura procesora mi je 61 stupanj, ostalo je oko 30.
I brzina vrtnje hladnjaka (mislim, ne vrti se hladnjak nego ventilator :D) je 7848 rpm.
To nije dobro- jel da? :D
Pretpostavljam da trebam kupiti novi hladnjak.
Ima li neka posebna napomena, ili je svaki bolji od ovog?
P.S.
Imam AMD Athlon xp 1800+, tj. socket 462.
Kakav je to cooler koji se vrti na 7 milja? Ako radi i ne smeta ti buka onda je dobar, al definitivno postoje učinkovitiji. 1800+ bi bio Palomino jezgra ili? Oni jesu malo jači grijači, al sve se to može držati hladnim. Kod mene je isto stara kanta, AMD 2400+ u kombinaciji s Zalmanom na 2500 okretaja (sporije ne može, ventilator se prestaje vrtiti :D) i temp je 35° u socketu (računam nekih 45-50° u jezgri pošto ova generacija nema taj senzor).
Iskemijaj prvo nešto s čiščenjem, pa onda vidi ima li potrebe za novim kulerom.
Meni je temperatura procesora 36°C, s tim da sam stavljo termo pastu prije 1 mj.
@F.E.A.R.
Jesi išta prčkao po njemu? Jesi skužio u čemu je problem?
Možda ti je problem sa termo pastom, a možda je i do senzora....
U svakom slučaju, temperature ti nisu normalne.
ja sam sebi napravio malo jace hladenje procesora hh i clockao ga na max stari onaju alu hladnjak sam skinuo dooolje i kroz njega sma izbusio dvije rupe kroz njih cijevi i cijevi u kompresor od hladnjaka napunio plin i radi ko beba... uzeo sam cijelo postolje iz jedne manje komore napravio kutiju tu unutra je kompresor ventilator i isparivac ....
Samo pazi da ti temperatura ne ide previše nisko radi kondezacije - najbolje da ne ide ispod sobne, a ako je jako vlažno onda je čak bolje da je 5 stupnjeva iznad.
Star, i opasan :D= Citat =:
Kakav je to cooler koji se vrti na 7 milja?
Radi, ali je stvarno jako bučan.= Citat =:
Ako radi i ne smeta ti buka onda je dobar, al definitivno postoje učinkovitiji.
Ne znam s čim bi usporedio tu glasnoću.
Da... nemam pojma ni kakva je to Palomino jezgra ni kakvu ja imam. :D= Citat =:
1800+ bi bio Palomino jezgra ili?
Ma, nisam baš vičan tom čišćenju.= Citat =:
Iskemijaj prvo nešto s čiščenjem, pa onda vidi ima li potrebe za novim kulerom.
Tj. nikad nisam čistio, niti stavljao termo pastu (nju sam samo vidio u dućanima- one inekcije, jel to to? :)).
Ali, budem pogledao, makar ne znam da bi neko čišćenje moglo imalo pridonjeti poboljšanju.
Ja sam našao samo ovog Zalmana za moj socket 462.
Pretpostavljam da nije ništa posebno- ali bitno da radi.
Ima li neki drugi (bolji ili ne znam kakav- ne razumijem se u hladnjake) za sličnu svotu.
EDIT:
Evo, ipak sam malo rastavio hladnjak (drugi dio- onaj donji- nisam mogao izvaditi) i počistio ga.
Bolje rečeno, posisao. :)
I ne čujem nikakvu razliku, osim da sada komp zuji nekim višim tonom. :D
Uglavnom, kupujem novi hladnjak.
Još samo trebam skužiti kako maknuti stari :banme:
Još ću ja poslikati- pa pitati ovdje, bez brige :)
:respect:
Covjece vadi to vanka jer kad rokne probit ce ti kuciste, nogu ce ti okinuti :D
Bez zajebancije, nije to bas zdravo! Pa motor auta tuce u blokadu na 7500... :D
Iako mi je to cudno, opet mi na pamet padaju neke greske u senzorim jer 7848... Pa jos malo pa ce ti poletit :D
To je isti Zalman samo sa svjetlećim ventilatorom (7000 al-cu) ;) Bez brige, nekad je to bila zvjerka u hlađenju i ekipa se otimala za njega, danas su tu neki novi igrači.. Uglavnom prije nego ga kupiš provjeri jel ti matična podržana za njegovu montažu. Mora imati 4 rupe za montažu i bar malo mjesta oko socketa. Moja (epox 8rda+) recimo nije potpuno podržana jer su mi kondenzatori preblizu socketa pa sam morao piliti onaj nosač od Zalmana.
Kako demontirati i montirati socket A hladnjak
(prvi link je pdf na službeni AMD tutorial, ali neće ti faliti linkova. bilo je i na jutubu video tutoriala isto)
Tvoj hladnjak je 99% zakačen kopčom za socket. To izgleda malo brutalno kad prvi put skidaš hladnjak, ali navikneš se nakon par montiranja. Mene je bilo malo frka da nešto ne polomim jer moraš stvarno malo više sile upotrijebiti, a procesor nema zaštite osim one 4 gumice. Ploča je krckala, ali to izgleda mora biti tako :)
@lujito: to je normalno kod ventilatora, nemaju oni neku veliku masu kao motori. Btw sjećam se nekog kulera iz tog doba, mislim da se zvao Orb (golden orb?) i vrtio se na 7-8 tisuća okretaja :D mlažnjak! E i da ne zaboravim Delta ventilatore isto na 7k..
Ma, radi tako već 4 godine :)= Citat =:
Covjece vadi to vanka jer kad rokne probit ce ti kuciste, nogu ce ti okinuti :D
Bez zajebancije, nije to bas zdravo! Pa motor auta tuce u blokadu na 7500... :D
Iako mi je to cudno, opet mi na pamet padaju neke greske u senzorim jer 7848... Pa jos malo pa ce ti poletit :D
Ja sam uspio maknuti samo gornji dio (kod mene je narančasti- tamo di je ventilator), donji dio (plavi :D- tamo su samo neke kao ćelije. ne znam kako bi ih opisao) nisam uspio- on se sigurno na kopče miče.= Citat =:
Mora imati 4 rupe za montažu i bar malo mjesta oko socketa.
Ma, ne treba mi svjetleći, ionako mi je zatvoreno kučište.= Citat =:
To je isti Zalman samo sa svjetlećim ventilatorom (7000 al-cu) ;) Bez brige, nekad je to bila zvjerka u hlađenju i ekipa se otimala za njega, danas su tu neki novi igrači..
Taj jedino mogu naći. :)
Taj ću onda i uzeti drugi tjedan.
Je 100% je zakačen.= Citat =:
Tvoj hladnjak je 99% zakačen kopčom za socket. To izgleda malo brutalno kad prvi put skidaš hladnjak, ali navikneš se nakon par montiranja. Mene je bilo malo frka da nešto ne polomim jer moraš stvarno malo više sile upotrijebiti, a procesor nema zaštite osim one 4 gumice. Ploča je krckala, ali to izgleda mora biti tako
Radije ga još neću skidati, da ne strgam.
Budem skinuo kad kupim novi- pa da nema brige.
Ne znam, nisam je vidio.= Citat =:
U jbt...
7848 okretaja,a 61°C? http://cafe.mobil.hr/images/smilies/sml%20%2821%29.gif :D
A jel ti uključena ona SMART FAN opcija u BIOS-u? Ako to imaš uopće?
Iako nisam baš ni tražio ali nema veze.
Da, jučer sam malo to počistio i sad mi se vrti na samo 6884 rpm :D
Ali je zato tepmeratura 21 stupanj.
To mi je čudno da se spustila za 40 stupnjeva samo zbog prašine (iako je bilo stvarno puno prašine).
Ako si imao dobar sloj prašine onda je normalo da će pasti temperatura. Prašina ti je radila kao izolator i blok od kulera ti se nije dovoljno dobro hladio...
Makar onih 60° i sadašnjih 21° uzmi s rezervom. Stari AMD-ovi nemaju očitanja iz jezgre i te temp su očitanja iz socketa ispod proca. Toj temperaturi dodaj 15-ak ° da otprilike imaš uvid u stvarno stanje.
Moj savjet ti je da probaš skinuti kuler prije kupnje zalmana i da svakako pogledaš na službenoj stranici da li ti je podržana matična za njegovo montiranje. Dodat ću stranicu u post samo da je nađem negdje..
Evo, uspio sam skinuti i cijeli hladnjak.= Citat =:
Moj savjet ti je da probaš skinuti kuler prije kupnje zalmana i da svakako pogledaš na službenoj stranici da li ti je podržana matična za njegovo montiranje. Dodat ću stranicu u post samo da je nađem negdje..
Čak mi nije ostalo šarafa niti ikakvih dijelova viška :D
Nije bilo toliko teško, samo što mi se nije dalo micati ostale komponente da bi lakše vidio (pa sam pomoću fotića :D).
Bile su te neke kukice, s obje strane, malo je bilo teže- ali bez previše sile sam uspio maknuti.
Evo par slika (bolje objašnjavam slikama, kad se baš ne razumijem u hardware :)):
- hladnjak (neki thermaltake)
http://www.imagesforme.com/out.php/t261315_DSC00183.JPG
- gornji (narančasti :D) dio
http://www.imagesforme.com/out.php/t261328_DSC00186.JPG
- donji (plavi) dio- ima prašine između "rebara", ali nisam mogao počistiti (nije mi se dalo sa štapićem za uši )- ne vjerujem da bi nešto puno pomoglo
http://www.imagesforme.com/out.php/t261333_DSC00192.JPGhttp://www.imagesforme.com/out.php/t261335_DSC00193.JPG
- evo i tih famoznih kukica (malo je mutna slika, ali nije htio bolje fokusirati)
http://www.imagesforme.com/out.php/t261316_DSC00184.JPGhttp://www.imagesforme.com/out.php/t261347_DSC00185.JPG
- procesor, bez hladnjaka- prije čišćenja
http://www.imagesforme.com/out.php/t261329_DSC00191.JPG
- poslije čišćenja :D (da, malo mi loše izgleda ta pasta, to ne treba tako biti- jel da?- ali sam je ipak ostavio, valjda ima neku svrhu)
http://www.imagesforme.com/out.php/t261345_DSC00194.JPG
- stanje
http://www.imagesforme.com/out.php/t261346_DSC00196.JPG
Da, sad (od prvog čišćenja, točnije) se čuje nekako, kao da zuji, dosta iritira.
A ne vjerujem da sam nešto slomio, svinuo ili bilo kako oštetio.
Pa mi nije jasno zašto tako zuji- valjda nije ta prašina do sad izolirala zvuk :D.
Sad me već malo strah da nešto nije u redu.
Sutra ću pogledati te hladnjake po dućanima.
Našao sam stranicu, imam dfi ad73 pro, piše da paše, samo ne smije smetati iznad napajanje.
Budem još izmjerio koliko ima mjesta.
Ajd, jel zna netko još koji hladnjak (ako mi Zalman 7000 ne bi pasao), socket 462, da nije preskup (do nekih 200 kuna), jel ovaj dobar?
To je taj kuler na koji sam mislio, Thermaltake Orb.. Avijon :D
Stanje u temp ti je sada jako dobro, pogotovo s obzirom da nisi čistio bazu kulera i procesor (shame on you). Pasta je tu da popuni one pukotine i zračnost između dodirnih točki proca i bloka kulera, preporučljivo je staviti novu, al nitko ne kaže da škodi i stara.
Vidi se da ima dovoljno mjesta za zalmana, jedino računaj da će ti između ruba matične i napajanja trebati nekih 2-3 cm slobodno da sve stane kako treba (ona zalmanova lepeza prelazi rub matične i može udarati u napajanje ako ti je kučište prenisko).
Ima mjesta.
Neće stati jedino ako ima polumjer veći od 10 cm. :D
A i gore (do napajanja) ima mjesta- nekih 9 cm.
Barem nešto dobro iz toga da imam veliko kučište. :)
Odo kupiti hladnjak.
Evo, kupih AC Copper Silent 3 u linksu, nije bilo Zalmana.
Stavio ga i počelo pištat pri paljenju i odma se ugasi..
No, pametan ja (:D) pročitao u uputstvima da se takvo što može dogoditi zbog razlike u RPM- u kod pojedinih hladnjaka.
I, vratio stari- iskuljučio CPU fan detection, stavio novi i radi ko lud.
Skoro pa je nečujen, usudio bih ga usporediti s burazovim laptopom.
Stari sam čuo čim sam ušao u kuću (a soba mi je 3- 4 zida od ulaznih vrata) :D, ovaj čujem tek kad uđem u sobu i to ako je potpuna tišina.
Predobro :bigjump:
Nisam znao da može biti tako tih.
Hvala svima na pomoći, posebno xlr- u. :respect:
Evo, kupih AC Copper Silent 3 u linksu, nije bilo Zalmana.
Stavio ga i počelo pištat pri paljenju i odma se ugasi..
No, pametan ja (:D) pročitao u uputstvima da se takvo što može dogoditi zbog razlike u RPM- u kod pojedinih hladnjaka.
I, vratio stari- iskuljučio CPU fan detection, stavio novi i radi ko lud.
Skoro pa je nečujan, usudio bih seusporediti ga s burazovim laptopom.
Stari sam čuo čim sam ušao u kuću (a soba mi je 3- 4 zida od ulaznih vrata) :D, ovaj čujem tek kad uđem u sobu i to ako je potpuna tišina.
Predobro :bigjump:
Nisam znao da može biti tako tih.
Hvala svima na pomoći, posebno xlr- u. :respect:
P.S.
Do sad nisam čuo "klik" kad stinem scroll na mišu :banme:, vjerovali ili ne.
EDIT: Slučajno sam dva ista posta, ne znam kako.
Jel može netko pobrisat? :respect: