Zar je potrebno prvi put punit mobitel nekoliko sati? Kao što se nekoć trebalo da se formira baterija.
Radi se konkretno o Samsungu P520 Armani.
Malo je hitnoooo:cry:
Hvala...
Printable View
Zar je potrebno prvi put punit mobitel nekoliko sati? Kao što se nekoć trebalo da se formira baterija.
Radi se konkretno o Samsungu P520 Armani.
Malo je hitnoooo:cry:
Hvala...
neki tvrde da to vise nije potrebno jer su baterije vec tvornicki formirane,ali ja ipak formiram bateriju na novom mobitelu iz ciste predostroznosti.
da, iz istog tog razloga i ja pitam. Znam da se nekoć, kad su doalzili ful prazni mobiteli (ni-cad) da su se trebale formatirati.
Bolje je puniti malo duže, 6-8 sati bi trebalo biti dovoljno. Meni je nokia dugo bila na servisu i poslje sam primjetio pad trajanja baterije (a nisu je zamijenili u servisu), pa sam je dva puta pustio da se isprazni do kraja i punio 8 sati. To je vratilo u život.
Ali kako mozes puniti bateriju npr 8h ili duze, kad se danasnji punjaci automtski iskljuce kad je baterija napunjena, a napuni se za oko cca 2h, zavisi kako kod kojeg modela. Kad se napuni lijepo na mobitelu pise "baterija napunjena" i punjac se automatski iskljuci.
Regulacija je u mobitelu i/ili u bateriji, ali se uvijek nadopunjava baterija dok je na punjaču. Da li to nešto znači ili ne nemam blage, jer ga ostavim preko noći - tako mi je praktičnije. Ono što sam prijetio da pomaže je povremeno napraviti puni ciklus - znači pražnjenje bar na jednu crticu pa punjenje do kraja.
ne znači da se puni cijelo vrijeme, to baš ovisi o proizvođdaču ali manje više danas je kod svih uobičajeno da imaju komparator, za nokiu pouzdano znam koji kada napon dosegne zadanu razinu odvoji punjač od baterije. E a tada postoji više scenarija, ili se mob napaja preko punjača dok je spojen pa baterija jednom napunjena više nema kontakta sa punjačem jer je njeno pražnjenje zanemarivo malo s obzirom da nema nikakav potrošač osim unutarnjeg otpora. A druga varijanta je da punjač cijelo vrijeme napaja samo bateriju a ne uređaj te na komparatoru ima različite pragove okidanja:
znači napuni se na npr 4V(ovi brojevi nemaju veze s ičim, samo radi ilustracije) i komparator tada isključi napajanje a mob onda prazni bateriju dok napon ne padne na nekih 3.7. Tada se opet uključuje komparator i tako ukrug. U tom slučaju vrijedi da se mob puni dok je god na punjaču ali je ovo isto tako u muka za bateriju za razliku od prvog načina. Znam da sam na*ro svačeg unutra i da nije baš jednostavno za shvatit ali eto... da bar malo pojasnim kako to izgleda. A šta se tiče kemijskog dijela unutar baterije to pitajte nekog drugog zašto se pojavljuje memorijski efekt i ostale stvari...
e a sad odgovor na pitanje da li treba formirati bateriju se nalazi baš u tom kemijskom dijelu :D tako da ja ne mogu pomoći oko toga