Čitam u uputama za Samsung mobitel i kazu da torbice sa tim magnetnim zatvaračem mogu ostetiti mobitel. Malo me to iznenadilo jer se pitam zasto onda rade takve torbice. Ali opet sa druge strane magneti nisu dobri u blizini elektronike.
Komentari ?
Printable View
Čitam u uputama za Samsung mobitel i kazu da torbice sa tim magnetnim zatvaračem mogu ostetiti mobitel. Malo me to iznenadilo jer se pitam zasto onda rade takve torbice. Ali opet sa druge strane magneti nisu dobri u blizini elektronike.
Komentari ?
To me podsjeća na ono, mobiteli mogu srušiti avion (nikada nitko to nije dokazano, ali dokazano je suprotno), mobiteli mogu iskrom zapaliti benzinsku postaju (od kad mobitel iskri?) i niz sličnih neutemeljenih tvrdnji.
Tvrditi da magnet može uništiti mobitel isto je kao tvrditi da zvučnik od Hi-Fi linije može uništiti mobitel ako se mobitel ostavi na zvučniku (i u zvučniku postoji magnet).
Točno je da elektromagnetsko pa i magnetsko polje može utjecati na rad elektronskih uređaja, ali onda i snaga tog polja mora biti jako jako velika.
Potvrđujem ovu teoriju. Ja sam imao slučaj sa 2 mobitela na koja je magnet na poklopcu torbice imao vidljiv utjecaj.
Neću reći da su se mobiteli pokvarili, ali...
Npr., na mobitelu SonyEricsson S500i svaki put kada bi se približio magnet torbice otvorio bi se glavni meni u mobitelu. Provjereno nije zbog pritiska na neku od tipaka. Nakon pola godine otišao je ekran, flat i još jedan dio.
Da li je baš magnet imao utjecaj na taj vrlo rani kvar na uređaju ostaje nepoznanica :p
Od ranije je poznato da su jaki magneti na zvučnicima uz televizor ili CRT monitor napravili trajno iskrivljenu sliku na monitoru...
Trajno iskrivljenu, ma daj.
Jedino ako uređaj ostaje pod utjecajem magnetskog polje trajno.
Inače na CRT monitorima ima dugme (degauss) kojim se otklanje takva distorzija boje i svijetla!
Jedino VHS je znao stradati nepovratno od jakih magneta.
eh, drugačije bi pričao lega da si vidio TV mog frenda koji je došao na "pametnu" ideju da ugradi subwoofer u kučište televizora :)
Na kraju je slika, koja je prvotno bila cca 63 cm dijagonale završila na nekih 30 cm dijagonale. Treba li spomenuti da je to bilo TRAJNO...
Vuki..probaj pored ekrana svojega CRT staviti malo veci magnet pa ces vidjeti sta ce se dogoditi
ja jesam još davno i monitor je poblesvio, ali sam jednostavno ga degauss-a i ugasi i upali pa je onda adio ko blesav
HAHAHAHAA
Pa nisam ti ja od jučer.
Istina bog prije nekih pet godina sam stavio subwoofer od zvučnika kompa i čudio se kako mi CRT pretapa boje u sivu uopče i ne pomislivši na magnetno polje, ali dugme riješilo taj problem i naravno maknio sub od ekrana.
Inače sa tom pojavom magnetizma na ekrane sam se susreo kada sam imao negdje oko 8-9 godina (cc ´83) kada su starci stavili onaj mali radio sa velikim digitalnim crvenim satom na TV(tada takav nitko nije imao - LOL).
Starci su zvali majstora jer im se pokvarile slike na njemu ;D, majstor došao ugasio TV, skinuo radio sa njega, popušio cigaru, upalio TV i izjavio da mu je žao naplatiti nešto što nije kvar.!
Ipak mu moj stari dao "za pivkana" ;D ;D
taj problem sam i ja moral riješiti, samo ne '83, neg ovo ljeto :D isto budilica na telki, ljudi več htjeli kupiti novu telku :p
no, ontopic, i ja sam sumnjal da mi se p990 ruši zbog torbice, no onda sam primjetil da se ruši sam od sebe, čak i kad na stolu stoji bez ikakvih aktivnosti.
jedino ak ti je zamašnjak na vibri željezni, onda ga magnet može zaustaviti, i dobil si kratki spoj i baterija ti može eksplodirati i odvaliti pol kuka ^^ ;D
Magnet može imati utjecaj i na zvučnik, ukoliko je magnetsko polje vanjskog magneta usporedivo s poljem zvučnika, ali baš uzrokovati kvar, ne vjerujem. Još jedna stvar tu važna je da su magnetske silnice zatvorene preko pločice na poklopcu torbice. Možete pokušati spajalicom koliko je uopće jako polje unutar torbice.
evo ja baš probao na v360, odklopio sam V360 i prešao iznad sa 17cm zvučnikom, i vidi vraga uklljučilo se svjetlo, a kad zadržim malo duže onda je ekran bijeli, zašto nemam blage!
ali ne testiram više
Evo ja sa svojim K800i cesto znam uci u MR od 1.5T, par puta mi se doslovno zaljepio za aparat. I radi kako treba...mozda sam par puta morao vaditi bateriju jer se zablokirao. A dovoljno je reci da je magnetsko polje toliko jako, da se metalni krevet na kojeg su dovezli pacijenta (a uvezli su ga unutra bez znanja osoblja koje tamo radi) zaljepio za uredjaj. 3 osobe su ga jedva odvojili od aparata :P
http://slike.hr/slika.php?z=n1070802...96351120th.jpg
Tek sad vidjeh ovu temu :p
@V3rt!g(o): P990 ima problem sa megnetom... Ako se priblizi magnet citacu kartica (nevezano uz citac) onda se mjenja mod izmedju FC i FO (filp closed/open), mozes pogledati ovaj filmic. Zato nebi preporucio za taj mobitel torbicu sa magnetom... Da ga resetira to ne, bar mi to jos nije uspjelo... :)
Problem je što neki preklopni mobiteli (za motorolu V3 znam sligurno) koriste magnet i reed-ov kontakt (zatvara se kad je magnetsko polje dovoljno jako) kao senzor poklopca, pa kad se približi magnet reedov kontakt se zatvori detektira kao da je poklopac zatvoren.
Ja našao novi način kako da koristim fokus na svom KU990.Staviš magnet blizu ekrana=zoom in, staviš magnet blizu leće=zoom out. Ali naravno, u pitanju nije magnetić iz torbice. Jedino što on uspije napraviti je da se uključi sat kada ga približim gornjoj 1/3 ekrana.
Teško da magnet može naštetiti bilo kakvoj elektronici.
Definitivno magnet nema utjecaja ni na koji dio mobitela. I teorijski a i praktično je provjereno. :smart:
Mislim da magnet može uzrokovati trenutne posljedice, ali ne i trajne.
tj. mislim da magnet u blizini IC ili bilokojeg chipa ili nekog drivera (hardverskog) nemože pokvariti. Osim HDD i floppy i tape, što ja nikad nisam probao.
Evo nova Nokia N96 je isto osjetljiva na magnet, kad je stavim u torbicu ekran se sam zarotira i otkljuca se tipkovnica..
Sama elektronika je u gotovo svim slučajevima oklopljena protiv vanjskih smetnji, ali inače da, svako elektromagnetsko polje uzrokuje smetnje u većoj ili manjoj mjeri. Ali magnet koji je blizu antene ometa signal i onda mob mora trošiti veću snagu da se suprotstavi tome i skoro je sigurno da će vam baterija trajati kraće ako je mob u blizini nekog polja (neće u slučajevima ako ste iznimno blizu odašiljaču)