Razmišljam o nabavci novog SLR, pa bi vas zamolija za savjet. Bitan mi je dinamički raspon.
Hvala!
Printable View
Razmišljam o nabavci novog SLR, pa bi vas zamolija za savjet. Bitan mi je dinamički raspon.
Hvala!
Ajde ljudi dajte neki savjet.
Za početak, što misliš fotkati. Tijelo kamere i nije tolo važno koliko je važan odabir objektiva.
Pa mislija sam možda uzet D700, samo ne znam kolko se vidi napredak s obzirom na D300 u pogledu dinamičkog raspona? Kupija bi vjerojatno i novu Sigmu 24-70 2,8 EX DG HSM. Aparat bi uglavnom služija za pireve.
Po mome misljenju, D300 nikako ne bi bio isplativ odabir.
Ukoliko je dinamicki raspon prioritetna kategorija za odluku Fuji S5 je puno logicniji odabir (u usporedbi sa D200 i D300 Nikon). S5 je u biti Nikon D200 tijelo sa Fuji chipom i komponentama, izvrsnoga dinamickoga raspona. Nikon mount se podrazumjeva.
D700 je nesto drugo i ne bi gatrpao u kategoriju navedenih modela, niti bi ga pokusao komparirati po dinamickom rasponu. Za navedeno bi morao imati prilike uzivo i prilicno detaljno isprobati aparat. Glavni faktor za odluku za D700 model bi bio full frame, premda to onda nudi i razlicite mogucnosti kod odabira optike...
D300 već posjedujem, pa bi D700 bija logičan izbor?
Ako je fotografiranje svadbi (i pokoje druge priredbe) glavni motiv kupnje novoga modela, ne razumijem zasto D300 u sprezi sa kvalitetnom optikom ne bi odradio posao?
S obzirom da sam i sam radio takav posao, ne mozes mi reci da su kritetiji klijenata takvi da ce razlikovati potencijal dinamickoga raspona na fotografijama, koji bi eventualno dobio migracijom na D700 model. ;)
Full frame nosi i ulaganja u optiku...tako da bih osobno razmislio dvaput.
što se tiče dinamičkog raspona, jedino je bitno tijelo kamere, točnije senzor u tom tijelu....ali slažem se da su objektivi bitniji za krajnju fotku (posebno u pogledu kontrasta i tonskog raspona), ali ne što se tiče dinamičkog raspona..
"The dynamic range of a sensor is defined by the largest possible signal divided by the smallest possible signal it can generate. The largest possible signal is directly proportional to the full well capacity of the pixel. The lowest signal is the noise level when the sensor is not exposed to any light, also called the "noise floor"."
ima i 500 drugih definicija...ne da mi se o tome trabunjati previše
navodno je Fuji jako dobar u tom pogledu (nisam radio s njim), ali moj favorit ipak je 5D (Mark II još nisam imao u ruci ali navodno je još bolji do mjere da ga ne mogu pratiti ni neki L objektivi kojima taj novi ultra senzor nalazi mane)
ima i jedna stvar koja je bitnija od dinamičkog raspona i objektiva i tijela a to je fotograf koji iz krajnje inferiorne tehnike može napraviti bolju fotku, ali siguran sam da to znaš
jedno je sigurno - marica i blaž koji su se netom oženili nisu nikada ni čuli za dinamički raspon a većina mladenaca nije nikada ni vidjela fotku snimljenu pravim SLR-om, tako da nema zime...ja sam slikao sa 30 D koji nema nešto bog zna kakav DR a znaš i sam da slike ispadaju bogato pogotovo ako ih mrvku obradiš...
poslušaj Bimbija
Mislim da je A/D pretvarač tu još važnji ili možda ja griješim?
To da je S5 dobar sa DR stoji, ali stvarno ne znam zašto ti je taj MkII tako dobar? Samo opterećuje optiku sa velikom gustoćom piksela, a NR mu je prejak da bi zaminija srednji format.
da, A/D pretvarač/procesor je svakako bitan ali on je dio tijela a ne objektiva....moja je opaska išla na to da je za DR bitnije tijelo od objektiva
Fuji ..da...ali on ima "dva" senzora za osnovne odnosno svijetle tonove, to jest ima odvojene S i R fotodiode koje su konačno i različite veličine - od tuda ta superiornost što se DR tiče, no i on ima 14 bitni A/D pretvarač (procesor) kao i 5D
što se 5D tiče...mislio sam na stariji model...velim, Mark II nisam imao u ruci a osobno se još dvoumim da li ću ga uopće uzeti obzirom na to da je, da se slobodno izrazim, navodno "prepicajzlast" bez obzira da li je na njemu L staklo..čekat ću priliku da ga malo probam pa ću znati nakon prvih printeva
ne znam zašto spominješ srednji format (645)...da, naravno, ima bolji DR i hrpu drugih stvari od 35mm tj. full frame-a ili APS-C tijela...ali, ja ne radim niti ću ikada raditi na srednjem formatu naprosto jer mi ne trebaju tako veliki printevi (ja uglavnom ne prelazim A3+)....ne misliš valjda snimati vjenčanja sa srednjim formatom:respect: jer osim što ćeš dobiti herniju nikada se ta razlika neće vidjeti osim ako ti mladenci ne žele jumbo plakat:), a o isplativosti da ne govorim