-
problem sa RAM memorijom
Znaci problem se javlja kad na svoju staru RAM memoriju od 512 nadodam novu od 1giga. Kompjuter mi tad steka, resetira se iz cista mira kad otvorim neki prozor, izbaciva me sa interneta, izbaciva kada slusam muziku i slicne sitnice. Isprobao sam ovu novu RAM od 1giga da vidim dali ce stekati kad izvadim 512, i pokazalo se da radi odlicno. Znaci 1giga kad je sama unutra nezeza me nista sve radi dobro. I jedna i druga kao pojedinacno rade dobro. Ali zajedno neradi kako treba. U cemu je problem??
evo nesta malo podataka o kompu:
Procesor: Intel pentium 4 3.00GHz
Maticna: gigabyte 8IPE775/-G
Graficka: ATI radeon 9250 128
nesto vise podataka o RAM memorijama: ako bude od pomoci
RAM 512:dialog
typ: DDR 400 (PC 3200)
frekvencija:200.00MHz
data width: 64 bita
supported CAS: 2.5
RAM 1giga: Kingston
typ: DDR 400 (PC 3200)
frekvenxija: 200.00MHz
data width: 64 bita
supported CAS: 2.5 , 3.0
-
... :hm: a jesi probao mjenjat slotove...
...ako i onda ne radi, tad je zaključak jednostavan - pločice nisu kompatibilne...
-
Pločice nisu kompatibilne ako se ustanovi da vađenjem jedne ili druge pločice sistem opet radi stabilno...
-
...ali zna se nekada dogoditi, ukoliko se zamjene mjesta, da prorade (ali u rijetkim slučajevima nažalost :( )...
-
Dal si ih uštekao obje na isti kanal ili svaku na svoj?
-
Ma ustekam ih onako kako pise u upustvu koje sam dobio za maticnu. Znacu svaka u svoj kanal i u odgovarajuci slot / u ovom slucaju zeleni slot na svakom kanalu /.
I ja sam odmah posumnjao da nisu kompatibilne, ali nisam bio siguran.
Dali se memorije slazu po gore navedenim specifikacijama??
evo nesto malo vise o memoriji ako moze biti od pomoci:
http://img217.imageshack.us/img217/8303/slika124kv7.jpg
-
...specifikacije su tu, ali kartice se jednostavno "kose" kad su obje u pogonu...ništa od toga kolega, nažalost...
-