Kupnja novoga DSLR - a (Nikon) - savjeti/misljenja
Pozdrav
Dosad sam imao iskustva sa kompaktnim fotoaparatima i nikad nisam bas koristio nis vise od point and shoot, tj. nisam mogao ni da sam htio.
To mi je cesto smetalo, jer nisam mogao namjestavati stvari kako sam htio, a pogotovo fokus. Kod makroa mi je rijetko htjelo tocno fokusirati i tako...
Odlucio sam se preci na nesto bolje. Fotoaparat koji radi slike dovoljno kvalitetne da se bez srama mogu staviti na pozadinu monitora (i slikane u losijim uvijetima), te da imam opcije da rucno namjestavam komande. Posto nisam nikad imao iskustva sa tim opcijama trebao bi mi fotoaparat koji ima auto mod, ali i da ima sve druge funkcije da ih mogu postepeno uciti.
Velicinina fotoaparata mi nije previse bitna, te me ne muci ako cu morat nositi ciglicu oko vrata. Ipak ne zelim da ta cigla bude prevelika, tipa nikon D3 ili nes tako :D.
Planiram slikat pejsaze, makro fotografije te ponekad neke brze sportove i slicno. Isto bi mi bilo zgodno da radi dobr slike i pri losem svjetlu. Broj slika u sekundi mi nije presudan faktor koliko kvaliteta slike.
Kao sta sam vec rekao slike planiram razvijati u formatima do maksimum A4 i postavljati za pozadine monitora.
Procitao sam mnogo reviewa na netu, i nekako mi se najvise svidio nikon D60. Imao sam ga priliku vidjeti uzivo i sivdaju mi se dimenzije. Nije prevelik.
Sada me zanima vas savjet dal preporucate da uzmem taj ili neki drugi slicnih dimenzija. Neki dan sam vidio najavu za Nikon D90 i ne cini mi se prevelik. Znaci bitno mi je da nije puno veci i tezi od D60. Kod usporedbe D60 i D90 zanima me dali je D90 (ili d80) puno kompliciraniji, tj dal mi se ispati odmah ulagat u nesto bolje, ili mi je za pocetak dosta d60, ili nes takvo u entry level klasi. Novaca sam sakupio tako da to ne predstavlja tolki problem, al opet ne zelim pretjerivat :D
Nekako kako sam si ja zamislio je uzet D60 u kitu sa dva objektiva 18-55mm VR + 55-200mm VR i uz to za pocetk uzet jedan macro objektiv. A kasnije lako vidim. Zanima me kvaliteta ovih objektiva u kitu sta se dobiju. Dali mi se vise isplati kupit samo tijelo i objektive (kvalitetne) dodatno. Jer sam cuo da je najbolje ulozit u objektive jer da oni traju i mogu se koristit tokom mnogih godina a da se tehnika u tijelima mjenja....
Takoder kad vec pisem temu, zamolio bih da mi date linkove na neke tekstove koji bi mi pomogli upoznati se sa opcijama tipa ISO, brzina okidanja, otvor blende, i slicno. Zanima me sto treba biti kako namjesteno i u kojim situacijama. Neke stvari vec znam, ali se ne osjecam sposobno uzet fotoaparat, stavit ga na manual, namjestit sve i okinut sliku.... Uglavnom neki vodic u fotografiju, i sve te opcije i sve, kako ameri kazu "for dummies" Nije bitno kolko je teksta, glavno da je razumljivo i da saznam puno toga. Moze i neki video, nije bitno (engleski znam). Ne smeta mi ni ako moram kupit neku knjigu ili casopis (da ima u HR) ako cu iz nje saznat sto me zanima.
Hvala unaprijed u nadi da cete me obasipati savjetima i linkovima, i bar malo razjasniti brdo pojmova. Sto vise citam o fotografiji cini mi se da vise neznam i da vise toga postoji, al voljan sam ucit. :beer: