http://chernobyl.users.cg.yu/index.htm
pomalo kripi , huh.
Printable View
http://chernobyl.users.cg.yu/index.htm
pomalo kripi , huh.
Svaka čast curi na hrabrosti. Da ja imam para ko blata i dobar motor, i ja bi tam išao. Černobil me uvijek impresionirao, uvijek sam mislio da ta misteriozna eksplozija ima mnogo više neotkrivenih detalja nego što ih mi obični smrtnici znamo.
Sve je prepuno ironije i činjenica koje su jezive do jaja.
Avetinjski grad je totalno jeziv.. užas..
Posebno jeziv dio..= Citat =:
Čula sam da je i sa svim tim betonom od koga je napravljen, sarkofag pretežak... jednoga dana bi mogao propasti,dospjeti u podzemne vodotokove, i ostaviti Evropu bez vode
Rusi su sami krivi zbog neodržavanja svoje nuklearne tehnologije. Koliko su samo nuklearnih podmornica izgubili, a kolike propadaju u lukama po Baltiku i Sjevernom moru...
Nuklearke su uvijek bile omča oko vrata. Na sreću Juga je imala u tome pametnu politiku pa je izgrađena samo jedna (Krško) i to samo s jednim reaktorom (znači 4 puta manja od Černobiljske).
Bilo kao bilo, naprosto je prestrašno vidjeti što čovjek može učiniti sam sebi i prirodi neodgovornim ponašanjem i nemarom. Čitav grad je zamro, pust... Ljudi raseljeni... Kaže, možda za 300 godina bude bolje, i to su kao optimistična razmišljanja.
Negdje sam čitao da je slučajno taj dan puhao neki drugi vjetar da su Sovjeti bili spremni evakuirati čitav Kijev.
Neponovilo se, a onima koji su zbog tuđe greške ostavili svoje živote RIP.
1. Ova stranica je prijevod originalne (http://www.kiddofspeed.com/)
2. Originalna stranica je dokazani falsifikat.
3. Cernobil je u svoje vrijeme bio relativno sigurna i moderna elektrana, greska koja je izazvala nesrecu je samo ljudska.
Sad, kod nuklearki ne možeš nikada biti posve siguran. Pogreška jest ljudska (ljudski faktor), ali sigurno nije smjelo doći do katastrofe tolikih razmjera. Trebali su postojati dodatni sigurnosni sustavi koji bi spriječili pregrijavanje reaktora. Koliko sam pročitao, one olovne šipke koje prikazuju u svakome filmu i koje treba uroniti u nekakve rupe da bi ohladili reaktor, su zakazale.
1986. godina, kompjutori prastari, ne postojanje alternativnih rješenja ako bilo što zakaže... Uglavnom sve je te noći bilo pogrešno.
BTW-taj postupak je ekstremno opasan. Obično se obavlja kad je elektrana izvan pogona. Ne znam sjećate li se kad su isprobavali Krško pred koju godinu. Nešto su isto iskušavali na reaktoru, ali prošlo je OK. I, da, elektrana je bila izvan pogona tih nekoliko sati.
Zapravo mozes. Ima 400 i nesto nuklearnih reaktora i skoro svaka pogreska koja je prouzrokovala nesrecu je bila ljudska. A i racunalna pogreska je opet ljudska jer ga je covjek programirao... zar ne?
Cernobil je u vrijeme nesrece bio relativno moderan i sama energija je opcenito dosta sigurna.
@ Sipe:
http://www.boingboing.net/2004/05/26...logs-cher.html
e ak Krsko rikne , ja selim na more . Posto kvadrat u Dubrovniku ... malena :D ?
@ stamp1 :lol:
On pukne 26-og,a ja se sutradan rodim... Posljedica...?:lol:
kolko ruku imas
:P
@ Georgy: Dobra... :lol:
damn you all
luna voli teorije zavjere. luna voli kripi price. luna citav dan visi po gorelinkanim sajtovima, kao i onim samostalno iskopanim..
ou, aj vona gou der.. al me strah da ce mi djeca hodat unatraske..
ovdje ima vise o tome da je elenina prica falsifikat, sto potvrdjuju ljudi koji su bili tamo, ima jedan koji je cak i radio u zoni!
clanak za 20 - u obljetnicu tragedije..
ja sam tam muvao jednu malu .. trazila me da ju dovedem na neko egzoticno mjesto
Znači one slike na kojima se vidi ili motor ili sjena motora su ili montaža ili nije autentična lokacija. Ne vjerujem baš da je fake.
e ima li tko one dokumentarce o černobilu? nisam niti jedan pogledao cijeli pa ako itko ima...
Jel istina da se srušio ruski helikopter dok je pokušao zatrpati reaktor broj 4? Mi-8, navodno.
A ma koja zavjera u Černobilju, za Boga! Rusi, Rusi i njihove "nuklearne teorije". Ljudi su živjeli u bijedi dok su oni sav novac ulagali u nuklearne bojne glave, podmornice ili nuklearke od kojih danas postoji vrlo velika opasnost. A o tome da se njihove oronule podmornice u okrilju noći odvode na otvoreno more i potapaju, to nije niti tajna. Koliki norveški i ini ribari su izgubili živote kada bi u mreži izvukli dio raspadajućeg nuklearnog projekzila.
Ali, nisu Rusi sami bili. Sjećate se nuklearke u SAD-u (nekako se zove Četiri otoka ili kako već), kod koje je bila slična stvar ali su Ameri (kao) na vrijeme reagirali.
Bilo je to prije 1986., odn. Černobilja.
Three Mile Island je potpuno razlicita situacija i djelovala je vise psiholoski nego zdravstveno (ravno 0 zrtava, bilo posredno ili neposredno) jer je nekoliko dana nakon nesrece izasao film u kojem je bila tema slicna nesreca pa su se ljudi usralo.
Tako je, Otok tri milje. Znam da je neki otok (ili otoci).
Ha, čuj, običan narod baš briga koliko je opasno kad se radi o nuklearki. Ili je barem kod nas takvo razmišljanje da kod nuklearke postoji samo "jednom". Znam da je bila golema polemika, a i još jest oko Krškoga. Hrvati su tijekom 90-ih htjeli jedan dio, kao "gradismo je svi zajedno, a ne samo Slovenci", ali otkada su u EU donešeni zakoni protiv nuklearki, čini mi se da Krško više ne isporučuje struju prema Zagrebu (ili će prestati).
In short, černobil je ošo u zrak iz nekoliko razloga:
a) loša konstrukcija reaktora
b) komunističkog režima i partije, koji su htjeli čim prije napraviti nuklearku, kako bi vođe dobile povlastice u partciji, zbog čega se štedjelo na sigurnosti
c) zbog ne davanja važnih informacija inženjerima koji su radili s reaktorom, zbog straha da ne prodaju rusku nauku zapadu
d) inženjeri koji su radili vježbu rada reaktora s pomočnim dizel motorima (motori koji tjeraju pupme za vodu), nisu znali za niz informacija, zbog čega je došlo do eksplozije
Inače Černobil je radio skroz do 1998, ili 99, kada je u potpunosti zatvoren, 30km oko černobila je Zona, gdje niko ne može uč bez posebne dozvole.
Danas je moguče čak i doći u razlgedavanje černobila...