-
CD dobio točkice
evo, CD je stajao u sprindlu oko 2 mj. i zadobio je nekakve točkice.
rasporedio sam CD-e koji su mi bitni, te oni zapravo i nemaju tako puno točkica.
sada me zanimaju 2 stgvari:
- oce li se CD/DVD pržilica oštetiti,
- ili samo nece te dijelove prepoznati?
Hvala!
-
Pa, jesu li reljefni ili je oštećenje ispod površine? I kak to misliš da li samo te dijelove neće prepoznati? Ako je oštećenje preko dijela koji zahvaća dio datoteke, onda neće moći pročitati datoteku uopće.
-
znam da nece, oštecenja su velika (do 1 cm)
na foliji je oštecenje.
dakle, možda je uzrok tome textmarker sa kojim sam farbao CD-e.
objavit ću i slike :D pa onda recite ...
-
Postoji opasnost da ti se komadići folije odlijepe i prekriju leću, upadnu negdje, zafrknu mehaniku, ali nije baš prevelika. Možda bi bilo dobro ako su ti baš važni podatci pokušati premazati s lakom za nokte, ali prvo pokušaj na nekom nevažnom CD-u da ne bi aceton iz laka napravio još gore oštečenje. Ako test prođe, namažeš tanko preko oštečenja da što manje poremetiš balans, te nekim programom izvučeš podatke na smanjenoj brzini. Možda je najbolje da to radiš na nekom starom CD-ROMu ili još bolje na nekoj 4x pržilici jer takve najbolje čitaju, a i da ne uništavaš ležaj zbog debalansa mase (iako kratkoročno, na maloj brzini ne bi smjelo biti ništa, ali bolje ne riskirati).
-
ma nije važno, nemam baš ja tako važnih podataka... :D
imam 2 CD-a (ne MP3-a) sa glazbom, koja mi je ful kul, a izmedju 23 DVD-a sa glazbom mi se neda tražit...
što se tice tih CD-a, jedno 20-ak ih je tako uništenih.
znam da bi moglo doci da otpadnu komadici, no, šteta pržilice.
slikat ću ...
PS: vec mi je jednom CD u pržilici puknuo (nisam pržio, nego otvarao neku sliku :P), ali i dalje ona prži :P
EDIT:
stavio sam jedan CD, koji ima jako malu točkicu da se ripa...
poslje njega ide onaj sa 3 točkice, ali ne opet tako velike točkicee.
slike ću staviti uskoro, a za ova dva sam 98 % siruran da se nece ništa dogoditi.
brzina čitanja i kodiranja: 6.59 × maksimalno.