Da li se nakon reinstalacije Windowsa (formatiranja diska) mijenja i Mac Adress?
Da li postoji kakav program za promijenu Mac adrese?
Printable View
Da li se nakon reinstalacije Windowsa (formatiranja diska) mijenja i Mac Adress?
Da li postoji kakav program za promijenu Mac adrese?
Da,nakon formatiranja diska se sve gubi,ali ne i Mac adresa koja se nalazi u samoj mrežnoj kartici.....
A što se tiče programa za promjenu,fizički nemožeš mijenjat adresu,jedino sa nekim programom možeš "smuljat" promjenu,koja neznam koliko je učinkovita radi same sigurnosti...
EDIT; evo pogledaj malo ovdje,možda šta nađeš...,samo možda.....
MAC adresa
Svakoj mrežnoj kartici dodjeljuje se jedinstveni sklopovski broj (MAC adresa - Media Access Control) kojeg se određenom komandom OS može očitati kao heksadecimalni zapis, na primjer 08:00:20:7b:2b:36, ako je računalo uključeno i aktivno na mreži. Posebna međunarodna organizacija dodjeljuje skup brojeva proizvođačima mrežnih kartica, tako da ne postoje dvije kartice na svijetu s istim sklopovskim brojem. Na taj način izbjegavaju se 'nesuglasice' između kartica u mrežnom prometu.
Data link Ethernet protokola sastoji se od dva podsloja, Media Access Control Podsloja (MAC) i Logical Link Control (LLC) sloja.
Media Access Control (MAC) upravlja pristupom mediju za prijenos podataka. IEEE MAC specifikacija definira jedinstvene MAC adrese tako da su mrežni uređaji jednoznačno identificirani na mreži. Svaka proizvedena mrežna kartica ima jedinstvenu MAC adresu koju je, djelomično, moguće softverski mijenjati.
O cemu vi pricate?
Pitanje je postavljeno o Mac Address-i koja se nalazi na mrežnoj kartici.
Kakve veze ima hard disk?
Ja sam samo pitao da li reinstalacija mijenja MAC Adresu na mreznoj kartici...
J... ga! Sad ni ja vise ne znam o cemu pricam jer ste me zbunili...
:tomato:
Ovo o hardu je bila zafrkancija.....Napisao sam ti u onom postu iznad o MAC adresi,ostalo zanemari......Ja sam krivo napiso da se formatiranjem gubi Mac adresa na mrežnoj kartici.....Ne gubi se na samoj njoj,ali na kompu se gube svi podatci i postavke,to predpostavljam znaš...Isprika...
Editirao sam na točno.....:respect:
ostaje ista, slobodno ruši ;)
A ha...
Pitam iz razloga sto sam u Routeru stavio 2 Mac Adrese.
Jedna je od vlasnika Routera,a druga je moja.
E sad primjer, 08:00:20:7b:2b:36 kao moja MAC Adresa, po onome sto si napisao nebi se trebala promijeniti ako formatiram disk i instaliram windowse na novo.
Vazno mi je zbog toga sto vlasnik Routera niti nezna da sam stavio zastitu, a ne zelim vise nista prckati po postavkama da ne poremetim vezu...
Idem malo istrazivati ovaj novi Vista Transformation Pack pa ne bih htio se dovest u situaciju da si sje... internet vezu jer se spajam wireless-om na nezasticenu mrezu na kojoj sam stavio kao zastitu Mac adresu vlasnika Routera i i moju adresu.
Podaci o adresama su spremljeni u sam router. Mac adresa je hardverski "ukucana" u mrežnu. Možeš i promijenit cijeli komp osim kartice, niš se nebu dogodilo.
Mislim da ako je muljana, da je spremljena u registry i gubi se, tj vraća se na tvorničku. Ako je tvornička, tad ostaje tvornička dok se ne ide radit muljaža adrese.
bogati, MAC adresa ovisi isključivo SAMO o mrežnoj kartici, te dok god se ne mijenja mrežna kartica, ona uvijek ostaje ista!
Ne može se mijenjati, ali se može spoof-ati, pa je router vidi kao drugu. U tom slučaju reinstalacija windowsa vraća postavke na default, odnosno više nije spoofana.