evo, kupio sam 5700 i sad, punio sam ga zbog potrebe jedno 2:15 h (2 sata, 15 minuta)
sada me zanima, dali je bateriju potrebno formatirati? tj. dal da prikljucim na punjač do jutra ili? Hvala.
Printable View
evo, kupio sam 5700 i sad, punio sam ga zbog potrebe jedno 2:15 h (2 sata, 15 minuta)
sada me zanima, dali je bateriju potrebno formatirati? tj. dal da prikljucim na punjač do jutra ili? Hvala.
Isprazni bateriju do kraja i puni 12 sati i to ponovi 3 puta...tako je najsigurnije iako govore da to netreba al ja to obavezno napravim....
ja sam na svojoj N95 8gb punio bateriju 3x po 16h stime da se mob ugasio od korištenja i onda sam stavio na punjenje
ma, evo, budem kad mi se isprazni formiro...
ali u upatama kažu da se nikad ne puni potpuno napunjena... a kako onda formirat?
ma to su ti price..vise psihicki..samo ti mobitel normalno koristi...a eventualna 'ostecenja u bateriji' gotovo da i neces skuziti.
hm da uvjek imaju 2 strane sto se tice baterije...ali je bilo ljudi koji su se zalili nakon sto nisu formirali bateriju da im baterija brzo curi...pa i ako nije istina to za formiranje bolje neg on to napravi jer nije nikakav problem...
ps. a tko zna mozda je to samo psiha
Točno je da bateriju (bolje rečeno akumulator) treba formirati prilikom prvog punjenja.
Netočno je da treba formirati bateriju nakon kupnje mobitela.
Baterija s mobitelom dolazi već formirana.
Tvrdnje trgovaca kako bateriju prvi puta treba puniti 12 i više sati su jednostavno glupost. Isto tako je glupost da bateriju treba puniti tek kad se potpuno isprazni. Memorijski efekt kojeg mnogi znaju spominjati postoji jedino kod NiCd i NiMH baterija, s time da se kod NiMH može utvrditi jedino laboratorijskim ispitivanjima (nikako u normalnoj upotrebi). Li-Ion baterije i Li-polimer nemaju uopće memorijski efekt.
Iz toga se može zaključiti da punjenje od 12 sati (formiranje baterije) nije bilo potrebno čak ni kod prastarih mobitela koji su koristili NiMH baterije, a kod današnjih sa Li-ion i Li-polimer bespredmetno je uopće govoriti o tome.
Tvrdnje trgovaca samo ukazuju na njihovu, nažalost, neinformiranost (da ne kažem neznanje) kao i na mogućnost ako se dođete žaliti na kvalitetu baterije da vas u startu odbiju jer niste formirali bateriju. A kupili ste mobitel s neispravnom baterijom.
a sto se dogodi ako bateriju punite svaki dan po npr. 10ak sati?
...kad punim bateriju, obicno to radim preko noci.. dakle, skoro svaki dan baterija mi je na punjenju cca 10 sati. nisam primjetio nikakve promijene.. osim ako nije psiholoski u pozitivnom smislu..n90 nekad zna trajati i po dva puna dana.
Ovo je malo offtopic, ali:
Meni je rečeno da trebam puniti bateriju prvi put minimalno 12 sati.
Ja je nisam punio.
Baterija mi traje 1 dan uz vrlo intenzivno korištenje, 2-3 dana umjerenog korištenja, i 4 dana s vrlo malo korištenja.
punit ću je (prilikom sljedeceg punjena) 8h. pa što bude, bude :banme:
što se mene tice (nadam se da necu imati još pitanja u vezi ovoga, može :closed:)
ma kakvo formiranje,cemu punjenje 12h koje ce telefon automatski prekinuti za 2h....
baš i ne, kakve veze ima, ako prekida punjenje, mislim da svaki to prekida...
al cemu uništiti bateriju, neki to odmah i obavezno naprave, a ja nisam stigo :(