Proučavate li povijest ???
Imate li svoju najdražu osobu ? bitku? što god već
Mene je to sad baš malo zaintrigiralo, pa me zanimaju neke stvari...
Printable View
Proučavate li povijest ???
Imate li svoju najdražu osobu ? bitku? što god već
Mene je to sad baš malo zaintrigiralo, pa me zanimaju neke stvari...
uu volim povijest.. ko te zanima?
napoleon? njega čak i dostojevski spominje.
dali sam napoleon ili uš? :)
povijest mi je bila intrigantna dok sam bila klinka, osnovnoskolka. kasnije u srednjoj me skroz pustilo, vrlo vjerojatno zahvaljujuci tome da nas profesor iz povijesti nije nista naucio, nama je povijest bila predmet u rangu s vjeronaukom i tjelesnim - sat za zajebanciju i predmet za podizanje ocjene..
nije da mi se da s time zamarati i traziti podatke.. ali kad bi me takva ideja primila, znam odakle bih krenula - Engleska prije i za vrijeme srednjeg vijeka.
(da, da, gledao se Braveheart po sto puta..)
Posebno me zanima 20. st. u kojem proucavam neke opskurnije stvari iz hladnog rata, pa tako vec neko vrijeme pisem malo istrazivanje o necemu... prvi puta da je itko napravio takvo istrazivanje u ovoj regiji, a vjerujem da ce rasvjetliti zasto su se dogodile neke stvari u drugoj polovici proslog stoljeca.
Dakle, da, volim povijest no na neke dijelove sam zabrijao do te mjere sa imam desetak gigabajta dopisa, karta i dokumenata skeniranih na kompu.
meni ja najbolja prapovijest i za vrijeme rimljana...
inace slicna situacija kao kod La_LuNe, u osnovnoj nas profesor nije nista naucio, bio je sat za zajebanciju i dizanje ocjene, no sad u srednjoj profesorica je ajmo reci stroga i moramo znati..i nekako mi sve lakse ide...u osnovnoj nisam mogao nauciti jednu lekciju za 5... :confused:
Volim povijest, posebno povijest Hrvatske i svijeta 19. stoljeća. To je vrijeme kad su se rodile mnoge ideje koje su se ostvarile u 20. stoljeću. Zanimljivo je recimo promatrati nastanak "jugoslavenske ideje" kod Hrvata još u 19. st. Ban Jelačić za koga je prvi put sastavljena klasična hrvatska trobojnica, nastanak prvih hrvatskih političkih stranaka, nastanak Zagreba kao grada...
Svjetska-jačanje medija, posebno pisanih (afera Dreyfus u FR ili otkrivanje prljavštine kod bana Khuena-Hedervaryja nakon čega je povučen s mjesta hrvatskog bana), početak naoružavanja - kao uvod u Prvi svjetski rat, porast radništva što je i imalo za posljedicu razvoj socijalističkih ideologija, razvoj najjače sile na svijetu (SAD-a, Monroeova doktrina- "Amerika Amerikancima!")...
Ima toga podosta, ali jedan dio povijesti koji je bio lokomotiva za događaje koje i danas osjećamo i živimo.
Zanimljivo, meni je povijest Hrvatske najdosadnija!
Nekako vise volim uciti o Americi, Engleskoj...:-/
inace nisam spomenuo, dobar mi je i 2 svj rat
WW II- Iskrcavanje na Normandiju u svm oblicima i dezenima (čitaj igri i filmu) :gun:
osobno više volim filmove na tu temu, dakle, Spielbergov hit Saving Private Ryan, Kubrickov Full Metal Jacket te naravno Apokalipsa danas u Redux verziji :)
ovako ja volim :)
http://img530.imageshack.us/img530/8054/normhl4.th.jpg