Imam 20" lcd screen, spojen na dvi. Primjetio sam da mi je slika onako dosta izduzena po sirini a znam da ima neka opcija na grafickoj ili monitoru koja daje bolju, prirodniju sliku.Mislim da se radi o formatima 16:9 i 4:3,.Gdje cu to namistit?
Printable View
Imam 20" lcd screen, spojen na dvi. Primjetio sam da mi je slika onako dosta izduzena po sirini a znam da ima neka opcija na grafickoj ili monitoru koja daje bolju, prirodniju sliku.Mislim da se radi o formatima 16:9 i 4:3,.Gdje cu to namistit?
U Windowsima ti slika nebi smjela biti izdužena ako si odabrao default rezoluciju za svoj model. Pogledaj u properties.
Izdužit će ti se recimo filmovi ili programi preko TV kartice jer oni su jako rijetko prilagođeni 16:9 omjeru stranica. Točnije, 16:10 je omjer stranica na današnjim wide LCD monitorima.
edit:
Druga stvar su recimo igre. Za ovo sljedeće moraš imati spojen monitor preko DVI ulaza (a vidim da je tvoj spojen tako).
Odi u properties od grafičke i nađi "Flat panel display" opciju ili neku sličnu. Unutra imaš ponuđeno sljedeće:
- centered output (kod ove opcije će ti se sve rezolucije niže od defaultne prikazivati u odnosu 1:1 - znači, npr reza 640x480 ti se neće razvući preko cijelog ekrana nego će se prikazivati kao kockica u sredini monitora)
- monitor scaling (monitor razvlači svaku rezu od ruba do ruba - jako ružno izgleda ako se neka 4:3 reza razvuče na 16:10 pogotovo kod igri)
- fixed aspect ratio scaling (monitor razvlači sve reze do krajnjeg ruba, ali čuva omjer stranica. Tako će ti npr 640x480 biti razvučeno od vrha do dna, ali će ti lijevo i desno biti praznog prostora, crni rub, što je i logično. Dobra opcija)
- display adapter ratio scaling (nemam pojma, mislim da je isto ko ovo iznad)
Nije mi bilo bitno za igrice vec inace, kad surfam netom. Problem sam rijesio promjenom razolucije!
Preporuka za 20" je 1680 x 1050 i na toj rezoluciji slika je dobra, al mi ta rezolucija ne pase jer sam se navikao na 17" crt pa sad dok se ne privknem ne drzim jos veliku rezoluciju.
Nakon sto sam rezoluciju vratio sa 1152 x 864 na 1152 x 648 dobio sam ponovno prirodan izgled!
A ne izgleda ti malo loše slika na nižoj rezoluciji?
Savjet: probaj staviti rezoluciju na najveću, ali povećaj DPI (properties - settings - advanced - general - tu probaj podesiti ručno ili već određenu vrijednost. pročitaj opis te opcije, moglo bi pomoći)
Pa mogu ti rec da mi je pomoglo, jer je ovo i bio razlog zasto sam se drzao male reolucije, bila su mi presitna slova i znakovi!
...LCD najbolju sliku daje na svojoj zadanoj rezoluciji...svaka druga je totalna glupost i bezvezna slika...