-
Olympus E-410
planiram u bližoj budućnosti kupiti taj fotić, kažu kao najmanji SLR fotoaparat na svijetu...pošto to planiram uzeti u Americi, zajedno s dva objektiva (14-42 mm i 40-150mm Zuiko Digital Lens) koštao bi me oko 2930 kuna ili 596 $...
kakva su mišljenja za taj fotić, kritike, pohvale? svaki savijet je dobrodošao...
thx
-
kod nas su cijene bolesno visoke iako imamo nekoliko puta niži standard od njih, al o tom potom... mislim, ne znam šta da kažem za ovu simboličnu svoticu od 2930kn :) (ne želim ni razmišljati o tome koliko sam ga ja platio)
od mana bih spomenuo nedostatak lampice za pomoć pri fokusiranju (u biti blic odradi svoj posao, ali proces traje nešto duže(fokusira samo dok blic radi), troši se baterija pritom, možeš zbunit ljude koje slikaš...)
ako ga jako dugo držiš u jednoj ruci (sa 40-150mm objektivom) boljet će te ruka (doduše mene je boljela i na Canonu S3, tako da ne znam da li je to zbog fotića) daleko od toga da ne leži dobro u ruci...
najviše mi fali rotirajući ekran (kad su već stavili live view opciju, mislim da su trebali stavit i rotirajući ekran, e ne to čuvati za E-3, ali ekran ima jako velik kut gledanja tako da ti to može malo pomoći, no ne i zamjeniti blagodati rotirajućeg LCD-a)
ljudi se žale na manji DR na E-410/510 no ja to još nisam u praksi primjetio (možda zato jer mi je to prvi DSLR)
objektivi su dosta kvalitetni i zasad ih nemam namjenu mijenjati, jedino što na njima ne možeš jednim pritiskom na tipku odabrati manualno fokusiranje, već to ide preko izbornika (i ne traje predugo, par tipki i to je to)
fokusiranje je brzo, usporava ga jedino nedostatak kontrasta (bijeli zidovi i slično) a i samo rukovanje fotićem i prolaz kroz, po meni dobro organizirane izbornike, je prilično brzo, no to se od DSLR-a i očekuje...
što se šuma tiče, potrebno se je malo poigrati opcijama za najbolje rezultate. kroz neko vrijeme ćeš već naći što ti odgovara. šuma ima jako malo i ISO 800 koristim bez problema, a 1600 samo kad nemam drugog izbora (doduše je ne koristim opciju za uklanjanje šuma, inače kad to upališ slika ima puno manje šuma na ISO 1600 ali i nešto manje detalja, dok ti uklanjanje šuma do ISO 800, barem što se mene tiče, ne treba)
sama konstrukcija je dosta čvrsta i nemam nikakvih zamjerki...
sve u svemu E-410 je dosta kvalitetan fotoaparat koji mene, zasad, zadovoljava.
ako imaš viška love, i ako misliš da će ti IS nedostajati, kao i hand grip i malo duže trajanje baterije onda ti preporučam većeg i težeg brata 410-tke - E-510... no za razliku u cijeni si možeš uzeti još koji objektiv/stativ/torbu/dodatnu bateriju...
više mi ništa ne pada na pamet, ako se sjetim još nečeg napisat ću ovdje, ako te još što zanima, samo pitaj
-
Kako to već misliš uzeti u americi, tamo u dućanu obično imaš mogućnosti probati. Obavezno probaj primiti u ruku i 410 i 510. Razlika u držanju je više nego primjetna i ako ti razlika u cijeni bude dohvatljiva, preporučam 510tku. Stabilizacija slike i bolji obuhvat (držanje) su jedine razlike, ali vrlo bitne.
-
da, baš mi je i taj e-510, stariji brat, zapeo isto za oko...i gledao sam na dpreview.com da nije puno veći od 410. i mislim da ću prije njega uzeti jer je razlika u cijeni kojih 400 kuna...i sviđa mi se šta ima taj image stabilizator, što mi je jako važno kod odabira.
gledao sam dalje u toj klasi i canon eos 400D i 350D...cijenovono su tu negdje...ali ova opcija na olympusu "Live View" mi je odlična... i zbog toga mi je izbor najviše pao na olympus.
gledao sam i nikone, ali slabo ih znam, ali i izgledaju mi nekak staromodno.
računao sam ako uzmem E-510 s oba objektiva, znači komplet Olympus with 14-42mm / 40-150mm Lenses...plus sandisk ducati edition kartica od 4GB, i dodatna baterija za fotić...plus neki obični backpack ruksak.....cijela računica je oko 4600 kuna ili 630€....kaj velite na cijenu? :klap:
sve to sam našao na http://www.bhphotovideo.com/ ...mislim da su najpovoljniji dućan na svijetu što se tiče te opreme :jump: