Latinica od 15.10. - Kornatska tragedija
OK, ljudi, ne znam tko je sve gledao sinoć emisiju, ali mene je šokiralo par stvar i tome svemu. Prvo: da je tu nešto hebeno trulo u čitavoj priči i ono važnije i što mislim da bi se trebalo nastaviti razgovarati o tome, a to je da HR nema kvalitetnu i opremljenu službu za spašavanje. Znam da imamo G(orsku)S(lužbu)S(pašavanja) ali njihova opremljenost je katastrofalna.
Pitam se kada će se stvari pokrenuti napokon oko toga? Zar je potrebno organizirati prosvjede, javna okupljanja, peticije, ne-znam-što-sve-ne? Kaže voditelj (čini mi se) GSS-a sinoć kako u Europi njegovi kolege raspravljaju o pravilu "zlatnog sata" (koliko sam razumio - unesrećeni mora u roku od sat vremena biti u bolnici), a da medicinska pomoć treba biti kod njega za 10 minuta, a kod nas se rasprave vode o tome treba li Hrvatskoj uopće jedan opremljeni helikopter!!?? Mislim, zar to nije apsurdno!?
Zašto se već ova tragedija ne bi iskoristila da se stvari pomaknu unaprijed, da ovih 12 života nije izgubljeno uzalud? Njima u spomen, na sjećanje?
Jer sutra će možda vaš ili moj život ovisiti o tome! Zašto se ne bi društvo aktiviralo po tom pitanju? Mislim da smo malo previše pasivni kao društvo. Sad, možda se netko i ne slaže samnom, imaju pravo na to.
P.S. Nadam se da sam pogodio mjesto.