U posljednje vrijeme sam dao isprintati dio svojih fotografija, i to u raznim formatima i u raznim dućanima (uglavnom 13x18 i A4).
Medjutim primijetio sam da postoje znatna odstupanja u boji, tonalitetu, svjetlini, kontrastu, itd...
Posebno je to indikativno u crno-bijeloj fotografiji (kojih i jeste najviše). Onda sam za test dao iste fotografije na 3 mjesta. Kod jednih preovladava neka čudna zelenkasta boja, kod drugih su iste fotografije skoro pa smedje (više sepia nego cb), itd... Sve samo ne ono što ja smatram c/b fotografijom.
Ima li neko od vas više iskustva i šta mi možete savjetovati? Da li je problem u aparaturi u dućanima? Ili možda u foto-papiru? Ili, ili, ili...?
Šta ja konkretno mogu uraditi? Postoje li neki dućani u kojima se može suučestvovati pri izradi?
Ovo sve iz razloga jer bih htio kad već printam, imati uratke onakve kakve sam i zamislio, a sve to skupa nije baš niti tako jeftino.
Dakle, pozivam vas da kazete svoja eventualna iskustva, i ako je moguce pomognete sa kakvim savjetom.