zanima me sto sve treba za etaziranje stana i koja je procedura :) zna li netko :kiss:
Printable View
zanima me sto sve treba za etaziranje stana i koja je procedura :) zna li netko :kiss:
istina sve ovo + treba ti etazni elaborat i gradevinska dozvola mora bit jel vazeca , vrijedna .
svi stanari se moraju slozit.
placa se po kvadratura svaki stan posebno.
ma oni sad zive u zgradi, u poslovnom prostoru...odnosno, tako je to bilo namijenjeno...e oni su to prenamijenili i napravili mali stancic...i sad bi to kao trebalo "prijavit" kao stan...kak to ide?
sto se tice gradevinske i vlasnickog...trebalo bi sve biti ok, iako je po projektu predvideno recimo 3 kata, a napravljeno 4 (ne znam tocno koliko ima katova i to...ali mislim da su napravili vise nego je po projektu predvideno)...pa jel to sad stima?i jel se moze onda taj poslovni prostor prijavit kao i stan i sto sve treba...i kome se treba javiti za te papire, vlasnicki, gradevinski...? :creep:
ma nemres to etazirat ak ti je van gabarita gradevinske dozvole .
nema veze to za poslovni prostor , ak ej upisano u gradevinsku . ak nije , odn ak je recimo to 4i kat a 3 su u gradevinskoj , zajeb.
trebalo bi prosirivat gradevinsku dozvolu , to bi mislim trebo investitor napravit.buduci da on nema nikakve koristi od toga , to bi vi trebali onda financirat...
u pravilu si investitor ostavi takve "neupisane" stanove, pa ih renta ili tako nesto , jel legalno ih nemoze upisat papirnato , cesto su to stanovi u potkrovlju ili u prizemlju.
iskreno da ti kazem neznam di bi se to trebala raspitat.ja sam to saznao ovak u razgovoru s odvjetnicima.mislim definitivno mozes odvjetnika pitat koji se bavi takvim stvarima.ali vjerovanto postoji i neki ured gradski az to.
pa taj poslovni prostor je u prizemlju...e sad, dal je on upisan u gradevinsku, stvarno ne znam...pitat cu decka sutra...
uglavnom, zgrada je radena na zemljistu njegove bake, i vis-a-vis toga, ona je dobila stan u zgradi i taj poslovni prostor...ne znam dal je on upisan u grad.
sutra ga budem pitala pa cu vise znat rec :) hvala :)
dakle dobila je taj stan i poslovni prostor u kompenzaciju.
stan je upisan sigurno,za poslovni prostor pogledaj odn raspitaj se.
ovaj link kaj je RAUL stavio si mozes pogledat , ja sam procito svih 5 stanica "pitana i odgovora" i nisam saznao nista osim mrtve rijeci na papiru.najbolje je popricat s nekim odvjetnikom , velim, ili pravnikom opcenito da ti u praksi objasni kaj sve trebas.
bejzikli tebi (baki)etažiranje ni netreba OSIM ako ne misli dizat kredit na taj stan(tzv. hipotekarni kredit) a to vam bas ne preporucam osim ak nemate 101% sigurni mjesecni prihod casha i neku veliku priliku za okrenut novce.
zadnjih godinu dvije se sve nekretnine prodaju etažirane al do prije par godina skoro nijedna nije .
mora se etažirat cijela zgrada nije važno šta nije sve po građevinskoj dozvoli ako su gabariti po građ. samo je kat više nema problema,moraš ić u neku građ. firmu da ti naprave etažiranje(elaborat etažiranja) ona to predaš u županiju (neznam kako se to zove u zg. u rijeci je tako) i onda kad ti izađu na teren i skuže da imaš jedan kat više,kad ti izdaju taj vlasnički list od etažiranja na kraju ti je napomena da zgrada nije po građevinskoj dozvoli i to te može zajebavat ako misliš dignut kredit i to stavit po hipoteku jer banka to ne prizna ako u napomeni piše da nije po građ. dozvoli a i nemože proć tehnički pregleda ta zgrada(izvedbeni projekt) ako nije po građ. i onda nemožeš dobit uporabnu dozvolu, to mi je struka to radim već par godina samo pitaj ako te još šta zanima,možeš i na PM.:hrv: