Digitalna elektronika za 3. razred + zadatak
Treba mi hitno sve sto se uci u 3. razredu smjer racunalstvo iz digitalne elektronike.
Znaci od osnovnih logickih sklopova ( I, ILI, EX-ILI, EX-NILI, NI) pa sve do ADC-a i DAC-a.
Najbolje bi bilo ako netko ima iz rudjera kod Kovacica da je radio...
Molim vas ako netko ima da mi sto prije to posalje jako hitno je.
Hvala unaprijed.
Jos mi treba ako netko zna rijesit ovaj zadatak:
http://img159.imageshack.us/img159/9381/untitledlz2.jpg
Imate tranzistor sa oznacenim naponon na kolektoru i sad trebam izracunat pojedine napone na svim elektrodama i sve razlike potencijala.
Molim vas pomozite jako hitno je!!!
Usporedba idealne i Si diode
Pri propusnoj polarizaciji (+ na A, - na K) idealna dioda odmah vodi struju bez otpora (R=0). Karakteristika je pravac po osi struje ili y osi.
Realna Si dioda ima exsponencijalnu karakteristiku sa naponom koljena oko 0,7 V što se uzima i kao pad napona na Si diodi u stanju vođenja.
Pri nepropusnoj polarizaciji kroz idealnu diodu ne teče nikakva struja R = beskonačno). Karakteristika je pravac po osi napona (x os).
Nepropusno polarizirana Si dioda vodi vrlo malu inverznu struju (red veličine nA) koja malo ovisi o narinutom naponu, a puno više o temperaturi diode. To vrijedi dok napon ne dostigne napon proboja (od nekoliko desetaka do tisuću i više V ovisno o vrsti diode) kada kroz diodu proteče velika struja i ošteti je.