-
Zenit
Znam da se nalazim u "DIGITALNI SLR...", ali moram se pohvaliti. Kupio sam starog Zenita (EM 80 Mockba) sa Helios objektivom 58mm, i kako sada stvari stoje ovaj starac još nije rekao sve što je imao reći. Čini se da će biti iskorištena igračka... Ujedno, ako neko zna gdje nabaviti M42 objektive koji idu na njega?
-
Potrazi objektive za Practicu, odgovaraju.
-
Imam i ja Zenit EM sa Helios objektivom; dan danas ga koristim na ultraosjetljivom filmu. Istina - objektivi za Prakticu odgovaraju; iskušano
-
Nisam siguran, davno je to bilo, ali mislim da je EM čak i stariji model od od mojeg Zenita 11. Uglavnom taj Helios objektiv je njegov orginalni objektiv, a kad se kombiniraju Carl-Zeiss sa Zenitom kvaliteta slika može se mjeriti sa bilo kojim drugim 35 mm foto-aparatom. Uz to je Zenit izuzetno robustan aparat koji može preživiti bez oštećenja i padove po stijenama.
Nažalost, kao i sve druge stvari vrijeme ga je pomalo pregazilo i osim za neke specijalne prigode (diapozitivi npr.) ili "igranje" nema ga puno smisla koristiti.
-
Meni i sluzi za igranje; iskljucivo sa crnobijelim filmom i fotosnajperom. Mislim da je bio sluzbeni fotoaparat OI u Seoulu; koja je tocno godina, ne znam.. Moram reci da je svjetlomjer dan danas precizan i da silicijska mreza jos uvijek vrijedi, iako ga nisam stedio.. Kuipio sam ga 1996 u Sofiji na buvljaku u vrijeme inflacije; zajedno s njim i Nikon EM, oba su me (preracunato sa tadasnjig bugarskih Leva) izasli cca 80 DEM (a doktorska placa je tada dolje bila 100 DEM). Razmisljao sam o Zenitu 12s, premisljao se tada i sljedeci dan ga vec nije bilo; sad bih ga kupio odmah. I da napomenem; nikon je odavno dao svoje, zenit ga je po robusnosti presisao debelo..