neznam baš puno o fotoaparatima pa me zanima koji da uzmem:
olypus SP510
SP510UZ
SP510UZB
Panasonic DMC-FZ8EG ili
sony DSC - H7 (ovaj mi je malo skup)
Printable View
neznam baš puno o fotoaparatima pa me zanima koji da uzmem:
olypus SP510
SP510UZ
SP510UZB
Panasonic DMC-FZ8EG ili
sony DSC - H7 (ovaj mi je malo skup)
Mene zanima zasto si se bas za ova tri modela odlucila?
Savjet oko kupnje mogao bi biti precizniji i kvalitetniji, kada bi imao malo vise podataka (dakle ono sto smo u vise navrata naglasavali...fotografske navade, najcesce prilike u kojima bi aparat bio koristen, preferirate li AA baterije ili Li ion izvedbe foto aparata...aparat ce se koristiti za tulume i fotografiranja u mracnijim prostorima...ili pak suprotno, pri dnevnome svjetlu...koliko je bitna masa i dimenzije aparata, je li pozeljno da je aparat sto manji...).
preferiraram Li ion baterije,a koristila bi ga u svim uvjetima,po noći i danu,netriba mi baš ono profi ali da je dobar za amatersko fotografiranje,da nije baš glomazan
Mnogi foto aparati zadovoljavaju amaterske zahtjeve...ipak ova konstatacija treba biti promatrana u svjetlu zahtjeva svakoga od korisnika, jer premda svi upotrebljavaju foto aparat u amaterske svrhe, zahtjevi se i u toj sferi razlikuju.
Sto se glomaznosti tice, i to je prilicno subjektivno, jer nekome je glomazno sve sto je vece od kutije cigareta, dok su nekima po mjeri i veci ultra zoom primjerci.
Ja bih te nekeko, s obzirom na zahtjeve usmjerio da model potrazis u compact klasi digitalnik foto aparata, sto se razilazi sa tvojim zeljana s obzirom na modele koje si navela kao one koji dolaze u obzir.
Dakle, ako te zanimaju ultra zoom modeli, svakako savjetujem da procitas dvije recentnije teme u kojima bi mogla naci podosta korisnih informacija:
http://www.cafe.mobil.hr/showthread.php?t=43562
http://www.cafe.mobil.hr/showthread.php?t=40720
Nakon procitanoga slobodno se sa dvojbama ili pitanjima javi u ovu temu.
mislim da cu uzet panasonica!
zanima me jeli vazniji optički zoom ili digitalni?
panasonic ima : optički 12x, digitalni 4x
sony : O 15x / D 30x
u biti šta je najvažnije gledat kad se kupuje fotoaparat?
Karakteristike optickoga zooma definitivno su vaznije u specifikacijama digitalnoga foto aparata od specifikacija digitalnoga zooma.
Opticko povecanje (opticki zoom), kako mu i samo ime govori nastaje optickim putem. Svaki objektiv se sastoji od optickih elemenata (leca) cijim se medjusobnim razmicanjem ili priblizavanjem ostvaruje opticki efekat uvecanja. Ovako dobiveno povecanje ne degradira sliku niti njene elemente.
Digitalno povecanje (digitalni zoom), nastaje umjetnim putem, gdje se software - ski povecava odredjeni segment fotografije. Zbog ogranicenja rezolucije i vecicine pixela, pri uporabi digitalnoga zooma, dolazi do degradacije slike (pod ovim pojmom najcesce podrazumijevamo zrnatost fotografije, iako dolazi i do degradacije boje i kontrasta, te naravno ostrine i kolicine detalja).
a kakva će slika ispast npr. u kazalištu bez blica sa panasonicom
Na ovo je pitanje prilicno tesko za odgovoriti.
Naime, osim o performansama aparata, fotografija, kao rezultat, odnosno njena kvaliteta, ovisi i o uvjetima u kojima je nastala i o znanju korisnika koji se sluzi sa foto aparatom.
Rasvjeta u kazalisnim kucama je vrlo promjenjiva kategorija...varira od vrlo niskoga do vrlo visokoga intenziteta. Kada rasvjeta bude vecega intenziteta, rezultati ce biti i vise nego zadovoljavajuci.
Problematicnija i fotografski zahtjevnija situacija je ona kada intenzitet svjetla bude manji (do polumraka). Tada valja ili posjedovati nesto skuplju dodatnu (eksternu) bljeskalicu, ili pokusati kompenzirati nedostatak svjetla nesto visim ISO vrijednostima. Prema iskustvima korisnika i recenzijama koje se daju procitati na netu, max. vrijednost ISO koju preporucuju a da ne generira vecu pojavu suma, kod doticnoga Panasonic modela, je ISO 200. To u uvjetima smanjenoga intenziteta svjetla cesto zna biti nedostatno, pogotovo ako u obzir uzmemo i koristenje zooma, koje smanjuje max. otvor blender i time produljuje vrijeme ekspozicije...sve zajedno u konacnici moze uzrokovati "mutnijom", odnosno nejasnom fotografijom. Sa manjim znanjem korisnika, vjerojatnost da se dobije ovakva "nejasna" fotografija...se povecava.
odluka je pala - uzimam panasonica FZ8EG!