Ajde sad malo da se bacimo u poslovne vode :D
da li ko ulaže? kakvi su uvjeti?koja banka najbolja?
koje su cake?
Zanimat me to malo počelo, rekoh, pa da vidimo...
Printable View
Ajde sad malo da se bacimo u poslovne vode :D
da li ko ulaže? kakvi su uvjeti?koja banka najbolja?
koje su cake?
Zanimat me to malo počelo, rekoh, pa da vidimo...
I mene to zanima...ajmo iskusniji, javite se :)
Ja ulazem direktno na burzi.. koristio sam samo kratko Erste fond! Dobro je za dugorocna ulaganja!
O INVESTICIJSKIM FONDOVIMA
Sve brži razvoj financijskog tržišta u Europi i u svijetu općenito, te sve veća deregulacija i globalizacija koje su prisutne na financijskim tržištima u posljednja dva desetljeća, utječu na povećanje broja investicijskih fondova kao i na porast vrijednosti kapitalnih transakcija koje se preko njih realiziraju. Uz to sve je prisutnija tendencija uključivanja pojedinaca (temeljem njihovih ušteda) u nacionalne gospodarske i financijske tijekove.
Investicijski fondovi su financijske institucije osnovane s ciljem da prikupljaju sredstva od svojih ulagača te ih potom investiraju u različite financijske oblike, odnosno imovinu, stvarajući na taj način portfelj diverzificiranog rizika. Formiranje investicijskih fondova obogatilo je financijsku strukturu nizom novih forma, institucija znatno fleksibilnijih i efikasnijih od slabo prilagodljivih i konzervativnih bankarskih organizacija. Investicijski fondovi predstavljaju i najpogodniju formu razvoja i uspješnog funkcioniranja tržišta kapitala (temeljem mobiliziranja i stabilnog razvoja) ne samo u zemljama s razvijenim financijskim tržištem, već i u onima u kojima je postojanje tog tržišta tek u začetku.
Te institucije danas dominiraju na svjetskim financijskim tržištima pa je njihova iznimna popularnost među ulagačima sasvim logična.
Kad se govori o investicijskim fondovim treba imati na umu kako nisu svi isti, niti su svi jednako prihvaćeni, a različita je i njihova važnost na tržištu kapitala. Zbog veličine i značaja možemo izdvojiti otvorene investicijske fondove, koji su postali glavni «igrači» na tržištu kapitala
OTVORENI INVESTICIJSKI FOND
• Otvoreni investicijski fond nema svojstvo pravne osobe, a predstavlja zasebnu imovinu.
• Predmet poslovanja je prikupljanje novčanih sredstava kroz izdavanje i prodaju dokumenata o udjelu.
• Sredstva prikupljena od pojedinačnih vlasnika uštede u fondu koriste se za kupovinu vrijednosnih papira – dionica, obveznica, blagajničkih zapisa i drugih zakonom dozvoljenih vrijednosnih papira, brojnih i različitih izdavatelja. Na taj način investicije su raspoređene na različite subjekte, čime se i rizik diverzificira.
• Cjelokupna imovina fonda podijeljena je na jednake dijelove «udjele». Svi udjeli u fondu su ravnopravni, odnosno imaju ista prava te obuhvaćaju sve vrijednosti koje čine imovinu fonda. Dokumenti o udjelu glase na ime i neograničeno su prenosivi vrijednosni papiri. Njihova vrijednost je varijabilna, ovisno o promjeni tečaja vrijednosnih papira koji pripadaju portfelju fonda.
• Vlasnici fonda su ulagatelji (fizičke i pravne osobe) koji ulažu novac i na taj način kupuju udjele fonda.
• Društvo za upravljanje osniva otvoreni fond i upravlja njegovom imovinom isključivo u korist vlasnika udjela.
• Cilj poslovanja odnosno ulaganja je ostvarenje dobiti od prihoda ostvarenih od kamata s tržišta novca i obveznica, odnosno dividenda kao i porast vrijednosti udjela koji se treba ostvariti temeljem kapitalnog rasta vrijednosti dionica.
ŠTO JE DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE (DZU) I KAKO ONO UPRAVLJA OTVORENIM INVESTICIJSKIM FONDOM
Društvo za upravljanje investicijskim fondom jest trgovačko društvo u smislu ZTD-a, kojemu je predmet poslovanja isključivo osnivanje investicijskoga fonda i upravljanje tim fondom, odnosno ulaganje novčanih sredstava u vlastito ime i za zajednički račun vlasnika udjela otvorenoga fonda. Društvo može započeti s poslovanjem tek kada dobije odobrenje od Komisije za vrijednosne papire.
Fond po važećim propisima ne može sam poslovati, već njime mora upravljati DZU, koji ima obvezu voditi evidenciju o vlasnicima udjela i računovodstvenim poslovima fonda, provoditi njegovu strategijsku i investicijsku politiku, izraditi zasebno polugodišnje i godišnje financijsko izvješće, a sve to u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima, Zakonom o računovodstvu, Zakonom o investicijskim fondovima, te Pravilnikom o računovodstvenom evidentiranju i financijskim izvješćima društva za upravljanje fondovima i investicijskim fondovima. DZU posluje sa zasebnom imovinom fonda, s pozornošću savjesnog gospodarstvenika, neovisno o depozitnoj banci i isključivo u interesu vlasnika udjela u fondu, na taj je način i postignuta određena doza sigurnosti kod samih ulagatelja.
KOME JE NAMIJENJEN OTVORENI INVESTICIJSKI FOND?
U fondove Aureus Invest-a mogu ulagati sve fizičke i pravne osobe. Ulaganje je namijenjeno svima koji žele investirati na dulji vremenski rok u veći broj kvalitetnih domaćih i inozemnih vrijednosnih papira s ciljem ostvarenja visoke stope prinosa, odnosno onim ulagačima koji žele diverzificirati strukturu svojih portfelja vrijednosnih papira kako bi povećali prinos u odnosu na prinos oročene štednje u pojedinim bankama. Naši fondovi su namijenjeni onim ulagačima koji su spremni optimizirati očekivani povrat ulaganja u vrijednosne papire kroz duže vremensko razdoblje, dakle iskoristiti ulaganje u ovakvu vrstu fonda kao oblik štednje ili kao neki drugi srednjoročni cilj, a pri tom imati mogućnost unovčenja svojih udjela u fondu u svakom trenutku.
ZAŠTO JE OTVORENI INVESTICIJSKI FOND PRIMJEREN OBLIK ULAGANJA SVAKOG GRAĐANINA?
• Jer omogućuje ulagatelju diverzifikaciju ulaganja – prikupljena sredstva brojnih investitora fond raspršuje kupujući na tržištu veliki broj različitih vrijednosnih papira koje individualni investitor svojim ograničenim iznosom i samostalnim nastupom inače ne bi mogao kupiti.
• Jer omogućuje ulagatelju likvidnost – individualni investitori lako mogu doći do svog uloga ponovno prodajući udjele fondu koji ih je dužan otkupiti.
• Jer za ulagatelja DZU obavlja profesionalno upravljanje – ovaj fond pruža svim ulagateljima mogućnost upravljanja njihovim ulogom po načelu stručnosti, kompetentnosti i izbjegavanja eventualnih rizika. Na taj način ulagatelj nema obveze pratiti dnevna događanja na burzama kako bi u određenom trenutku kupio ili prodao pojedini vrijednosni papir, već to za njega obavlja tim profesionalnih stručnjaka.
• Jer fond ulagatelju daje sigurnost – diverzifikacijom uprosjećuje rizik, a istodobno pruža mogućnost ostvarenja visokih prinosa.
• Jer ulagatelji za troškove upravljanja investicijom ne plaćaju veliku naknadu.
• Jer ulagatelj odnosno individualni investitor u otvorenom fondu uživa i poreznu povlasticu.
• Jer ulagatelj u svakom trenutku može provjeriti vrijednost svoga udjela u fondu na internet stranicama www.aureusinvest.hr koje sadrže detaljne obavijesti o rezultatima te upute za ulaganje ili povlačenje uloženoga novca.
• Zato što je ulagatelju sigurnost uloga zajamčena nadzorom zakonodavstva odnosno Komisije za vrijednosne papire, Depozitne banke i nezavisnih revizora.
Kod prodaje je kompliciranije nego na burzi sa dionicama:
Ulagatelj ispuni zahtjev za kupnju udjela.
Željeni iznos ulagatelj uplati općom uplatnicom, na pošti, banci ili putem bankovnog poslovanja internetom na račun fonda.
Po primitku uplate ulagatelja obračunavaju se udjeli i dostavlja Vam se obračun vašeg uloga i ispis vrijednosti vaše imovine.
ovo je konkretan primjer za pocetnika! :)
Inace osobno imam racun na Comline brokers, i sve je vrlo jednostavno i radi se putem neta! ako cemo pricati o burzi!
Lijep tekst, ali ajde sad ti to meni objasni u praksi
Fondovi i dionice nisu ista stvar. Fondvi ULAZU tudji novac u dionice.. Ja se bavim dionicama preko prve generacije i zadovoljan sam, ali tebi kao pocetniku bez malo ozbiljnije love (preko nekih 20 k) bi preporucio investicijske fondove koje mozes pratiti na www.hrportfolio.hr i vrijeme za uloziti bi bilo SAD jer je upravo zavrsila skoro dvomjesecna korekcija/stagacija.. Tamo mozes naci sve informacije, ali za fondove trenutno ne treba ni tehnologije ni pameti! Samo malo proucavanja :)
ajde sad konkretni primjer prije nego što odem do banke ulagati, tamo ću vjerovatno dobiti nekog brokera...
znači, kako početi?u šta najbolje ulagati i koliko ulagati? dionice ili investicijski fondovi?
Brokera? Hahahaha, da, bas ih oni djele sakom i kapom! Kod klasicnog ulaganja u inv fond ne ides u banku i ne vidis nikoga.
Danas sam dobre volje pa cu ti pomoci :)
1. Koliko love imas?
2. Na koji rok si mislio ulagati, tj do kad ti ta lova ne treba?
3. Koliko imas godina?
Odgovori mi na ta pitanja, moze i na pm, pa cu ti reci tocno sto da napravis :comp:
hehe, "dobre volje", inače bi mu najradije naplatio. ti vjerojatno i inače imaš osjećaj da su ti dužni i frendovi kojima platiš cugu. hehe.
:respect: na tvom znanju "filigranska vaga". na ovom forumu svi nešto znaju (i od nečeg valjda žive), i još od nikog nisam čuo ovo: "ja imam znanje, a znanje se placa". tu bi izjavu trebalo opićit u pravila svih podforuma ovog foruma. svi živimo od nekakvog "znanja" i to ne potenciramo na entu potenciju. .....ajd da ne oftopičim dalje.
pbzinvest.hr >>>> global fond..
stari digo para u godinu dana ko blata :respect:
Sve u redu, sve sam već pregledao, odlučio, gdi, šta, kad, zašto, otišao sam malo raspitao se, radi se o jednoj malo žešćoj lovi i to je uglavnom to.
Trenutačno je najjači fond Ilirika JIE, u pola godine 60% narastao, i svakim danom sve više raste...
Ja sam prije četiri mjeseca ulozio pare u Erste Balanced i Adriatic Equiti i za sada imam prinos od 7200 eura. Za godinu dana računam da bi mogao imati 20-25000 eura više :hm:
Imam jako dobar tekst jednog forumaša sa forum.hr u kojemu je na jednostavan način objašnjeno kako inv. fondovi funkcioniraju, koje su vrste fondova, rizici i tako. Koga zanima nek mi pošalje PM, a paste-at ću i ovdje kad budem u prilici.
Ja osobno imam pare u HPB Globalu i ZB Aktivu. Global je mješoviti i zaradio mi je 8% u zadnja 3 mjeseca, ali mora se uzeti u obzir da je ta 3 mjeseca obilježila stagnacija. U ZB Aktivu sam tek nedavno pare ubacio.
Inače je HPB Global zaradio u zadnjih godinu dana 53%, mogu samo žaliti što nisam prije stavio novac. Više sam nego zadovoljan radom fonda.
Jako dobar link sa svim fondovima i dnevnom kretanju cijene udjela (vide se i prinosi u prošlosti):
http://www.hrportfolio.com/
evo spomenutog teksta:
"Budući da sam ulagač u fondove i dionice već dulje, evo kratkog pregleda koji bi vam mogao biti koristan:
Otvoreni investicijski fond - zove se tako jer je ulaz i izlaz potpuno slobodan. Nije kao kod oročenja da ulažete na neki rok. Možete povući sav svoj novac ili dio kad god hoćete. Zakonski rok u kojem vam Društvo za upravljanje mora isplatiti novac na račun je 7 dana, ali ja još nisam bio u fondu koji mi novac nije isplatio u roku od 3 dana.
Udjeli - imovina fonda (lova koju je fond skupio od svih nas) se dijeli na udjele. Udjeli se od dionica razlikuju po tome što daju pravo sudjelovanja u profitu (prinosu), ali vam ne daju upravljačka prava. Znači, nitko vas neće pitati za mišljenje u što će fond uložiti novac, već o tome odlučuju fond menadžeri.
Već se tu vidi bitna razlika između fondova i ulaganja u dionice: kod ulaganja u dionice morate SAMI odlučivati koju dionicu kupujete, kada, kad prodajete, itd., a u fondu to za vas radi fond menadžer koji sjedi u Društvu za upravljanje. Logično je, stoga, da je ovaj oblik ulaganja pogodan za većinu ljudi koji nemaju vremena, znanja ili dovoljno novca da bi aktivno pratili dionice.
Imovina fonda se izračunava tako da se zbroje burzovne cijene svih vrijednosnih papira koje fond ima. Ta imovina se podijeli s brojem izdanih udjela i dobijete cijenu jednog udjela. Ovo se radi SVAKI RADNI DAN i cijena se objavljuje svaki radni dan, tako da vi kao ulagač u svakom trenutku znate koliko imate novca u fondu. Pomnožite broj udjela koje imate s cijenom na taj dan i to je to.
Udjeličar (vlasnik udjela) plaća samo ulaznu ili izlaznu naknadu ako je fond ima. Znači: dođete s 1000 kn i dobijete udjele na 1000 kn, ako nema ulazne naknade, ili dobijete udjele za 960 ako je ulazna naknada 4%.
Ostale naknade se skidaju s ukupne imovine fonda, PRIJE izračuna prinosa fonda. Znači, fond koji je prošle godine ostvario prinos od 20%, ostvario ga je za ulagače, odnosno toliko više ćete dobiti ako izlazite, tj. prodajete svoje udjele.
Rizik: fondovi ulažu novac u velik broj vrijednosnih papira, u zemlji, inozemstvu, u dionice, obveznice, trezorske zapise, depozite, itd. što na dulji rok bitno smanjuje rizik.
Usporedba: ako vi kupite dvije dionice, oba dionička društva mogu zapasti u probleme ili čak otići u stečaj. U potonjem slučaju vaša dionica je bezvrijedan papir i možete si guzu obrisati s njom. Ali tipični fond ima dionice pedesetak firmi, naših i stranih, obveznice nekoliko firmi i grada Zadra, trezorske zapise Ministarstva financija RH i depozite u 5 banaka, i ne može propasti, tj.doći na nulu, JER BI SVI TI IZDAVATELJI MORALI PROPASTI ISTOVREMENO. To se nikad ne događa, ni kod nas, ni u svijetu.
Kod tzv. rizičnih fondova, rizik je veći što kraće držite lovu u fondu. Npr. stari veseljak Osama skrka Tornjeve i sve svjetske burze potonu 15%. Naravno, vaši fondovi nemaju dionice firmi s Marsa, pa i vaš fond potone 15%. To može potrajati godinu, dvije ili nekoliko. Ali, zatim se gospodarstvo oporavi, a mora se oporaviti, jer gospodarstva iz godine u godinu rastu (čak i naše). Pa dođe par izuzetnih godina, kad vam fond ostvari prinose od 30%, pa dođe prosječno razdoblje... a vi sve vrijeme čuvate živce i ne povlačite lovu. Na dulja razdoblja (5 godina i više, obično kažu) rizik da ćete izgubiti nije velik i smanjuje se i dalje.
Vrste fondova:
Dionički - većinu imovine ulažu u dionice
Mješoviti - pola-pola dionice-obveznice
Obveznički - većinu ulažu u obveznice
Novčani - kratkoročni, nemaju dionica, već kratkoročne financijske instrumente, uglavnom: trezorske zapise, depozite, kratkoročne obveznice, itd.
* naravno, i prve tri vrste fondova mogu imati (i imaju) nešto trezorskih zapisa, depozita, itd., ali vrlo malo.
Iz ovoga već vidite da dionički fondovi nose najviše, ali su najrizičniji u smislu u kojem sam gore objasnio. Zato se preporučuju kad vam novac neće trebati duže. Ja bih savjetovao: barem 5 godina. (Možda sam konzervativan, naročito s obzirom na to da nas čeka rast tržišta kapitala, dolazak stranaca sad kad smo "dobri" za EU, itd., ali tako se možete prilično dobro osigurati neugodnih iznenađenja tipa kakve nove terorističke ekshibicije.)
Mješoviti su manje rizični, što znači da se možete usuditi uložiti u njih i na kraća razdoblja, ali ne bih vam preporučio kraća od 3 godine.
Obveznički su još sigurniji, a novčani - provjerite - imaju grafikone koji su praktički pravci, tj. cijena udjela im uvijek raste.
Zato su novčani pogodni za one koji imaju novac na kratko razdoblje ili za one KOJI NE ZNAJU KAD ĆE IM NOVAC trebati. Ako stavite u novčani, kad god ga podizali (za tjedan, mjesec ili pet) imat ćete više novca nego što ste stavili. Naravno, ovakvu sigurnost novčanih fondova prati i najmanja zarada - prosječno vam donose između 3% i 5,5%, što je, kod boljih među njima, još uvijek bolje od oročene štednje (osim ako imate puuno novca za oročiti), a i prednost pred oročenjem je što ne morate "izdržati" neki rok, već podižete kad vam treba.
Novčani su vam kao tekući račun, s tom razlikom što ne možete novac dobiti istog trenutka, već u roku od (najčešće) 3 dana. Dakako, kad već uspoređujem s tekućim - ako vam je u banci godišnja kamata na novac na tekućem 0,4% (u nekima je i manje!), bolji novčani fondovi će vam donijeti 10 puta više. Pa vi vidite.
Da rezimiram: ako imate lovu na dugo - dionički fondovi. Nešto kraće - mješoviti. Još kraće (min. 2-3g) obveznički, kratko (kraće od 2g) - novčani.
I još nešto. U zemljama u kojima fondovi postoje već dugo, ustanovili su da je najučinkovitiji način ulaganja u fondove taj da uplaćujete isti iznos u redovitim intervalima. Npr. 300 kn svaki mjesec. To je zbog cost-averaging efekta, tj. kad cijena udjela fonda raste, taj mjesec dobivate za svoj novac manje udjela, ali u mjesecu kad padne, za svojih 300 kuna dobivate više udjela.
Kakve prinose možete očekivati kod nas?
Dionički - najveći raspon - i do preko 40%.
Mješoviti - i preko 30%.
Obveznički - do 15%
Novčani - između 2,5% i 5,5%.
* naravno, ovo je zaključak na temelju promatranja nekoliko proteklih godina. Ne može se stvarno znati što će biti. S druge strane, ovi prinosi (naročito mješovitih fondova) veliki su u usporedbi sa Zapadom..."
svaka ti dala Hrc. :thumbup:
Opće poznata stvar je da ne trebaš biti previše pametan :fish: s tim stvarima (trebaš bit u toku). osnovno i jedino je da imaš keš. eh sad kak doć do keša. u kratkom roku na dva načina: :gun: pa u akciju ... ili uzet lagano "filigransku vagicu" pa tržit po kvartu. ovo drugo je danas jako moderno i popularno pa već kao mladac možeš "farbat" okolinu i stavit prst u uho. jedini problem je kaj te svi traže,:wtf: ,, za nekaj. pa se često ne javljaš na skriveni broj:freakout: ili se praviš da te nema doma:banned: , ili počneš čitat K zakon:deal: , pa i po toj temi maglu prodavat.
Ja isto koristim usluge Prve generacije.
Ako netko treba savjet, rado cu ga prodati.:hrv: