-
Dijeljenje konekcije
Ovako, imam dva racunara i zelio bih da ih umrezim i da napravim da mogu dijelit internet konekciju.
Ali problem je sljedeci:
Svugdje sam nasao o tome kako mogu to napravit, ali da jedan komp bude kao server, a da drugi ide na net preko njega, ali ne. Ja bi htio da mi se ne ponasa nijedan komp kao server nego da oba budu nezavisna, mogu ici na net kad god hoce, tj. da naprimjer kad se jedan konektuje da se odmah drugi ne konektuje. Hocu da imaju zasebne konekcije na oba kompa.
Hvala. :D
-
...koju vezu imaš i koji modem???
-
Veza je adsl, modem je speedtouch i nazad ima 4 ulaza za utp kabal. mislio sam da samo povezem i drugi komp na modem to bi moglo ali onda kompovi ne bi bili umrezeni. meni treba tocna onakva mreza kao dole opisana :D
-
...pa samo je potrebno konfiguirat modem da radi kao router i to je to...kompove spojiš u modem, svakom kompu daš ip adresu (naravno različitu) i svaki može na net, preko jednog te istog accounta naravno...
-
Kako da konfigurisem modem (jesi siguran da mi je modem i router - modem dobijen od provajdera). znam samo da kad ga resetujem nekad, ali samo nekad kad udjem u firefox prebaci me u konfiguraisanje modema, jel tu to trebam napravit? znam da je to jedan mali setup u kojem me samo pita za postavku bridge ili pppoe i jos administratorov password. ne pita me ni odredisnu ip adresu od provajdera, nista. gdje da to konfigurisem?
P.S zanima me kako modem zna na koju ip adresu treba prikacit da bi potvrdio moj account? jel mu serviseri to ubace prije slanja korisniku?
-
Evo sad sam zvao ove servisere i kazu oni da samo trebam da povezem drugi komp u modem i da ce imat nezavisne konekcije.
Ali kad sam im rekao da zelim u isto vrijeme da su ta dva kompa u lanu i da mogu nezavisno izlazit na internet onda su rekli da trebam kupit jos po jednu mreznu kartu za oba racunara tj. dvije mrezne karte. Kazu da se posavjetujem s nekim mreznim strucnjakom da vdimi moze li se to ikako drugacije napravit. ikakvih ideja?
Znaci trebam skontat kako da napravim da oba compa budu u lanu a i u isto vrijeme da mogu nezavisno na net. mogu li se ikako umrezit preko modema/routera?
-
Ne bi baš rekao. Skini s T-com stranice ili sa stranice proizvođeče upute i pogledaj kako se konfigurira.
-
Tutorial
ili umrezi kompove na slj nacin. Na prvi idi na START-Conect to-show all conction.Onda izaberi lan kojim ces se spojiti na drugi lan u drugom kompu.Idi na propetipse te kartice pa na prvom tabu nadji internet protokol pa u njega upisi kao ip adresu za prvi komp(sa kojeg djelis vezu) subnet maska se sama stvori i zavrsili smo prvi korank na 1.PC-u.Ajmo sada na drugi PC isto sve samo sto u ip napises 192.168.0.2 (ovo 2 je bitno) subnet maska ide samo A U default getway upisi 192.168.0.1(ip adresa 1.PC od kojeg vuces net) onda isto tu 192.168.0.1 adresu upisi u primary DNS.I sada da provjerimo dali rade na nekom od kompova npr. 1. PC idi command promt pa u njemu napisi ping 192.168.0.2 i onda ako sve radi pisace negdje(0% lost) znaci radi.E sada treba podesiti workgroup.Dakle na 1.PC idi na network setup wizard i kada te pita koce se kacati na net ti samo klikni prvu ponudjenu opciju onda odaberi svoju internet konekciju napisi ime grupe i to je to na 1.PC-u smo zavrsili.Na drugom PC isto network setup vizard ali odaberi drugi ponudjeni izbor i napisi isto ime workgrupe kao na prvom postupku(najbolje na oba ostavi defoltni MSHOME) i to je to isto takom mozes umreziti 3-4-5 PC samo ip adrese mjenjaj 192.168.0.X X je redni proj PC.Uzivaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ak kome jos kaj treba u vezi lan mreze neka javi na pm ili na SiemensCX70@hotmail.com na msn.