tj. koliko placam 1 sat struje upaljenog kompa
Printable View
tj. koliko placam 1 sat struje upaljenog kompa
oko 200-250 W. znači oko 0.2 kW/sat, a sad snagu u kW/h imaš izraženu u jeftinoj (nočna tarifa, 23-07 sati) i skuplja (dnevna 07-23 sati) tarifa.
cijena kilovatsata je za dvotarifno brojilo 0,67 kn (dnevna tarifa) i 0,37 kn (nocna tarifa). ako imas jednotarifno brojilo onda je 0-24 0,71 kn fiksno. u kucanstvima se vise manje koristi dvotarifno, dakle, ono koje preskace u 23 sata na jeftinu varijantu.
dakle, komp troši petinu kilovata na sat, sto proizlazi oko 12-15 lipa po danu a oko 7 lipa po noci.
EDIT: ovo sve moze varirati od korisnika do korisnika, ovo je neka procjena za najnormalnije racunalo, nista nabrijano. ako zelis sam preracunati i priblizno odrediti koliku efektivnu snagu crpi racunalo, odi na http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp i tamo detaljno iskalkuliraj potrosnju za svaku komponentu.
Dobra stranica zero, bas lijepo mozes viditi koliko ti minimalno napajanje treba biti... fora...
Bas sam se neki dan zapitao koliko mi komp trosi struje jer ga nisam ugasio od 01.05,mislio sam da trosi vise struje a ne ovak malo...
hvala, mislim da mi je to dovoljan dokaz za roditelje
Računaj da ti još monitor troši 80-100 W, pa ti nije na odmet gasiti monitor.
Treba biti registriran na toj stranici? i taj program se plaća kolko vidim.....:confused:
ne, samo pro verzija, odi na free...
ha da kod mene je komp upaljen non stop.I tata mi se grozio kao vidicemo kolko bude racun ,doso obracun struja,kao sve bu on pogasil,istekal i te price,mada ga on nije kupil nit ima veze s tim..btw. dosao obracun struje ,kad ono jos manje nego prosle godine haha.a riknula sam..sad vise nis neprica..:wow:
JA svo komp nisam ugasio več 2 mjeseca. Doma sam si napravio vodeno hlađenje i sve funkcionira savršeno
Moj troši po onoj stranici 294W i radi negdje u prosjeku 6 sati na dan (od toga sam 3 sata na njemu, vezano za faks ili nevezano, film, igre i dr...)
1.18 kn na dan ili 33kn na mjesec... fino, ajd , sad sam i to izračunao...
Ne troši ti toliko sigurno, toliko možda troši pri max opterećenju koje ti vjerojatno nikada ne dosegneš...
dakle, komp troši petinu kilovata na sat, sto proizlazi oko 12-15 lipa po danu a oko 7 lipa po noci.
?? znaci ako komp radi 24/7, to bi ispalo oko 3,5kn dnevno ili oko 100kn mjesecno struje??? pa jel to moguce da je tak puno?
...na to dodaj ADSL, pa unos kalorija u organizam, amortizaciju za stolicu i lijekove protiv artitisa te cijenu naočala koje stekneš s vremenom - i evo nas na 2000 kuna... ;)
ne, to je maximalna vrijednost struje. efektivno računalo troši mnogo manje, pogotovo ako po noći ugasiš monitor.
...ovo su sada priče kao prije 20 godina za televizore...
U biti svaki komfor se plača pa tako i ovaj...