-
Adapter i utičnica
Primjetio sam da kad stavljam kabel od laptopa u utičnicu ponekad zaiskri.
Zanima me moram li paziti pri priključivanju laptopa o redoslijedu uključivnja kabela za napajanje tj. prvo u utičnicu pa onda u laptop ili kabel za napajanje u laptop pa drugi dio u utičnicu. Isto me zanima :zbunj: ima li veze kod gašenja za redoslijed. Postoji li kakva opasnost za adapter ili laptop zbog one iskre na početku.:dunno:
-
pretpostavljam da se to događa kad pokušavaš uštekat u neki "jeftini" produžni kabel, što je opće poznato da se to događa, ili neku malo stariju utičnicu. inače u onom adapteu od napajanja postoji zaštita od povlačenja visokog napona i tiristorski ispravljač, tako da nemaš bojazni kako što utakneš.
-
Prema pravilu, ovo važi za sve uređaje koji imaju ispravljač, prvo se uključuje ispravljač u mrežnu utičnicu, zatim se uključuje ispravljač u laptop i na kraju se uključuje sam laptop. U većini slučajeva ovo se pravilo može zaobilaziti i kršiti, ali pridržavanje tog pravila osigurava da se neće ništa dogoditi u slučaju pojave naponskih špica kod uključenja ispravljača u mrežu. Iako bi zaštita takve stvari trebala "progutati" prema Murphy-ju zaštite obično najbolje štite same sebe.
-