-
pitanje - mrezni kabel
sad imam pitanje, radim to skroz sama i trebam savjet. to je crossover kabel, po cemu znam da mi u ducanu nece uvalit neki drugi, cula sam da postoji jos neki slican za nesto drugo a da je razlika u nekim bojama na konektorima.
posto mi treba oko 20m kabela, zanima me da li je bolje kupit gotov kabel il da odem da mi ga odrezu i naprave, jer sam cula da su ovi prvi bolji, a pitam radi cega? + gdje se i prvi i drugi navedeni u zagrebu mogu najpovoljnije kupit?
i jos nesto, da li sto je kabel duzi, konekcija losija ili ne mora bit, moram ga provest iz jedne sobe u drugu a stara oce da se ne vidi i da ide iza svih elemenata :throw:
isprika ako je ovo u krivom topicu
-
malo off > pa tema je malo na krivom mjestu....ne znam tšo tebi znači bežično, ali meni - bez žice, kabela itd. ;) ... NHF...
-
Razlika je u bojama žica (u biti redosljed) na krajevima, što se može viditi kroz konektore koji su prozirni. Ako staviš jedan kraj drugoga i sve žice su jednako poredane u oba onda nije crossover. 100 mbit/s mreža može nekih 80-100 metara, tako da ti između 20 i 30 metara neće biti nikakve razlike. Što je duži kabel ili manje kvalitete, javlja se lošiji prijenos, ali to nije baš znatno. Ipak bi ti preporučio gotovi kabel. Najvažnije je kako su krajevi napravljeni. Mogu biti krimpani ili zaliveni. Meni se zaliveni čine kvalitetniji. Gledaj i da ima zaštitne gumice na krajevima (štiti onaj plastični komadić koji uglavi konektor u karticu, da ti se ne dogodi ko meni - da punkne, pa kabel ispada). Ostalo sve ovisi koliko para misliš izdvojiti, ali cat5 bi trebao biti OK.
O crossoveru:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable
-
Xover je za direktno spajanje 2 kompa, bez switcha ili huba između. Ako postoji switch/hub onda trebaju obični kabeli, ne xover.
Kao što je MrBlc rekao, kod xovera se, pojendostavljeno, transmit žičica s jedne strane kabela prebacuje na receive s druge strane, i obratno, jer što jedan šalje drugi to prima. Logično? A ako je hub/switch između, onda on to obavlja, to prebacivanje sa TX na RX i obratno.
CAT-5 je certificiran za 100mbit/s, tako da ti je to čisto dovoljno - osim ako imaš obje mrežne kartice na 1Gbit, pa onda možeš i o CAT-6 razmislit.
Dužine glede, mi se u firmi ne damo iznad 20 metara nikako, a i to rijetko upotrebljavamo. Obično smo do 10mt najviše. Ali za po doma nećeš osjetiti razlike zbog gubitaka.
-
sad mi recite jel ova cijena preskupa i jel taj kabel ok?
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...03e3ce65d44824
hvala :)
-
A shit, ne znam cijene... Mi u firmi to na kilometre kupujemo, a xover samo od 2m imam - ne treba mi više.
Al ne čini mi se preskupo 70kn za 15 metara :dunno:
A dal' je OK - valjda je. Ako je xover i ako nije precvikan, onda je OK :)