Evo pokupio od frenda DVD na kojem je taj Mandiva Linux, e moje pitanje je kak to instalirati.
Inaće frend je dobio DVD kad je kupovao Komp od Hg spota!
Moram stavit friške win, pa da probam i vidim šta je to i kak izgleda?
Printable View
Evo pokupio od frenda DVD na kojem je taj Mandiva Linux, e moje pitanje je kak to instalirati.
Inaće frend je dobio DVD kad je kupovao Komp od Hg spota!
Moram stavit friške win, pa da probam i vidim šta je to i kak izgleda?
Ne, ne moraš staviti windowse. Pogledaj malo www.linux.hr
Instaliraš isto kao i Windowse, staviš dvd u čitač i resetiraš stroj, ako se ništa ne dogodi provjeri u BIOS-u da li je podešeno da se prvo boota s cd/dvd-a...
Upravo iz ovoga razloga ljudi trebaju prvo probati bootabilni linux sa cd-a ili dvd-a, i tek ako im odgovara instalirati linux na komp.
Hajde opiši što si napravio...svaki si instalirao na posebnu particiju je li tako?
Obriši particiju na kojoj je linux.
jos si sredi s boot managerom bootanje jer se vj moze dogoditi da ti se boot sj.. pa neces moci uci u win
i ne bi bilo loše da si napraviš image windowsa prije nastavka :) za svaki slučaj
Evo da se pridružim sa sličnim problemom
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=33657
Imao sam prvo win i na posebnu particiju sam kasnije stavio ubuntu. Zapravo bi ja htio editirati taj boot screen malo.. (piše sve u temi pod linkom)
@observer: ako maknem ubuntu (formatiram njegovu particiju), hoće li kasnije biti nekih problema oko bootanja? Mislim da nebi trebalo, al da pitam..
Evo obrisao particiju na kojoj je linux bio, win su se normalno digli, i bez problema, jedino još treba riješit boot screen, i sve 5.
@XLR8R: Nebi trebao imat problema, samo ga nemoj pustiti da ti boota s one particije koju si obrisao, bar tak kod mene radi, a i prije je radilo kad sam imao xp na jednoj i 98se na drugoj particiji, a obrisao sam particiju na kojoj je bio 98se.
Ne bi trebao imati problema s bootanjem, a pošto Linuxov bootloader ionako više nema svrhu, samo napraviš repair MBR-a sa instalacijskim CD-om od Win. Ne znam točno kako se to radi, ali naći ćeš lako na Googleu. Odeš u repair konzolu, napišeš tu komandu i vrati ti se onaj bootloader od Win, ondosno ni nema bootloadera (tj. njegovog izbornika) ako imaš samo jedne Win. Tako sam ja to riješio kad sam micao Linux.
Ne bi trebalo biti problema, dečki su već rekli prije mene.
Ako te bude zezao bootloader onda prepraviš mbr sa win xp instalacijskim cd-om.
http://support.microsoft.com/kb/69013
Koristi FDISK/MBR, možda budeš morao malo pročačkati po recovery console.
Eh evo našao sam i ovo:
Here is the link the the Ultimate Boot CD website where you can download a free image http://www.ultimatebootcd.com/
I have had messed up MBR's in the past when dual booting Linux and Windows. The easy way I found to rewrite the MBR and get Windows working again is to boot from the UBCD and select one of the FDISK tools. I used Free FDISK.
Once your in FDSIK quit out to the command line and type 'FDISK /MBR' this should rewrite the MBR.
Finally boot from your WinXP CD and enter recovery mode... follow that from woa to go. It has worked for me several times and I only hope my instructions are clear enough for you to follow.
kako god bilo proguglaj malo u vezi toga