kao sto sama tema govori.........
Printable View
kao sto sama tema govori.........
Ovako ću reći... CRT monitori su prije godinu dvije i više godina imali mnooogo prednosti nad LCD monitorima...
sad se proiizvode toliko dobri LCD monitori koji jednostavno nemaju mana, a može ih si svaka osoba priuštit...
LCD je budućnost. 95% monitora na IT tržištu su LCD
LCD je zamjenio CRT u svim namjenama, pa čak i u CADu i digitalnoj obradi slika i videa...
Jedina mana LCD monitora trenutno je cijena... koja je vjerovali ili samo 1.5 viša od cijene CRT monitora...
do kraja 2007 godine CRT monitori bi trebali izaći totalno iz prodaje i trebala bi stići nova tehnologija...
3d displayi, touchscreen displayi bi trebali dobit veću popularnost i išlo bi se na 20"+ proizvodnju...
LCD je dostigao mogućnosti prikaza boje ... na srednjim modelima prije pola godine - god. bolje nego na CRT monitorima
LCD je dostigao izvanredne brzine osvježenja matrice ( manje od 8MS) što je ljudskom oku neprimjetno...
LCD je mnogo zdraviji i ne oštećuje vid kao CRT...
LCD ima manju potrošnju i manje zračenje...
LCD ima izvanrednu geometriju slike...
LCD je sadašnjost i budućnost...
CRT je prošlost...
CRT tehnologija je ista kao i svaka druga tehnologija... pojavom nove, usavrši se nova dok ne prestigne staru u svim pogledima... tad nova zavlada a stara propada... pogotovo kad proizvodnja nove bude manja od proizvodnje stare...
jednostavno je tako... a mi to ne primjetimo jer se ovih 10ak godina moitori nisu pretjerano užurbano razvijali kao npr. grafičke, procesori...
svakako će za 10 godina bit pitanje LCDtouch vs 3d virtual okolina...
i... da... ja mislim da sam sve rekao...
stvarno neznam ko bi na ovo nesta dodao, mozda se ipak netko nadze!!!
bili su usporedni testovi crt vs lcd u fps pucacinama
lcd koliko god brz bio uvijek je kasnio par frame-ova
tako da nisu sasvim sustigli crt al su na dobrom putu
usprkos tim rezultatima ja bi se odlucio za kupnju lcd-a
Danas ima bržih LCD-ova od CRT-ova.= Citat =:
Izvorno postao jed2i
totalno se slazem sa whiteboy-om...
evo ti dokaz...
prosjecno CRT monitori rade na 85 hz
oni najbolji rade na 100Hz...
mislim, to korisnik moze odabrat koliko oce hertza... sto vise ( na CRTu ) to bolje...
al ajd sad cemo uzet u usporedbu neki najnoviji samsung CRT 19" monitor ( prije 2 godine rekli bi ljudi, san za gamere... )
dakle radi na 1280*960 i na 100Hz
u jednoj sekundi sposoban je prikazati 100 Frameova... ( jer mu je 100 Hz frekvencija )
e sad idemo izracunat koliko LCD monitor mora imati Ms odaziv da bi bio brži ( ujedno i sposoban prikazati više FPSova)
1/100= 0,01 znaci monitor bi morao svaku sliku izmjenit u 0,01S što je u biti
0,01 *1000 Ms = 10 Ms BtB odnosno 8 Ms GtG
znači... svaki 8 Ms monitor makar bilo to GtG će biti potpuno isti u brzini najboljih CRT monitora ( na 100 Hz )
sad mislim da na trzistu nemos ni nac monitore vece od 8 Ms...
recimo monitori od 2 Ms GtG ( 3,5 Ms BtB ) po proracunu...
1/FPS = odaziv / 1000
1/FPS = 3,5 / 1000
1/FPS = 0,0035
FPS = 1 / 0,0035
FPS = 285
znači... Lcd monitori sa 2 Msa su sposobni prikazati preko 250 slika u sekundi..
da bi to crt postigao, morali bi imati visoko osvježenje ( 250 Hz ) a da bi tako nešta uopće mogli postići, rezolucija bi morala biti 320*240 ako ne i manja...
A sad, ono najbolje... ljudsko oko direktno gledajući ne primjećuje razliku od iznad 90 FPSa... stoga, 90 FPSa isto kao i 150 FPSa te isto kao i 200 FPSa...
tak da je brzina LCD monitora posljednja stvar na koju netko treba obraćati pažnju...
imam pajdu koji je sad nedavno uzimao monitor i nije mu se dalo utuvit u glavu bas ove cinjenice koje ste izneli i uzeo je crt, njegove rijeci su bile "crt je brzi bolji je za igre a ja igram non stop i lcd mi nije nikako dobar za ono sto mi treba" a ja uzomo malo nakon njega i uzeo samsunga lcd ;D
Kažem ti...
to sa pojavom LCDa ljudi toliko ne vole... imaju ogromne predrasude...
al moraju shvatit da se tehnologija razvila... da nije sve kao prije 5 godina..
tad su LCDi imali preko 40 Ms odaziv i tad nisu bili bas za igre... imali su slab kontrast i nisu bili za obradu slika, imali su lošu kvalitetu izrade i bad pixeli su bili standard
al sad... sad je drugacije...
no cuj, sječaš se kad su svi imali Windows 98 i kako su 90% ljudi bili skeptični prema Windowsu XP... i koliko god ti ljudi tvrdili da je win 98 bolji za njih, da bolje radi i šta ti ja znam, kad tad su prešli na XP i sad su prezadovoljni korisnici, niti pomišljaju o vračanju nazad...
Take koji o lcdima imaju predrasude na priče tipa rekla kazala treba staviti pred LCD...
zanimljivo je koliko se gluposti brzo šire ( u ovom slučaju da su LCDi bolji od CRTa )... poput tračeva... hehe naivci povjeruju bez beda... ;D
ajd ak ima kakih pitanja, sam pitaj... :thumbup:
stvarno ste to dobro objasnili nesto oped naucis ja sam svoj crt zamjenio lcd om mada je moj crt bio stvarno dobar al puno mjesta na stolu zauzme, skuplja prasinu itd, ogromna budza na stolu a sad ;D .... nebi se vratio na crt nikad!!
kad se malo bolje prisjeti pa hebo te moj prvi monitor je bio zeleni na amigi 500 joooooj pre strasno!!!
Svi moji lege i ja, smo često govorili... monitor je zadnja stvar koju ćemo promjeniti... zbog posla eto trebao sam često biti pred kompom više sati...
ja sam prije radio na CRTu sa frekvencijom 75hz...
pa se znalo događati da nakon 5 sati rada, oči mi toliko pocrvene, da izgledaju ko da krvare... pogotovo što sam sve poslove obavljao u zadnji trenutak...
nažalost zbog takvih stvari mi je vid u qrtzu... i sad da bi normalno vidio nešta moram nosit naočale... ono na daljinu ne mogu vidjeti osobe, prepoznati lica... tek kad su otprilike 3 metra od mene, onda dobro vidim... i to je problem... Čekiraš neku butru, kažem legi pazi ova je dobra... što se više približava meni, njoj godine rastu... kad prođe pored mene, skontaš kolika je čatrlja i da ti stvarno trebaju naočale koje ne nosim kad idem van... al ono... bed je ... i to sve zbog CRT monitora...
od kad sam ja uzeo i moji lege kad su počeli uzimati lcd, svi su rekli... napokon smo progledali...
istina je, sad je iznimno ugodniji rad... ne samo da nema flicker efekta koji jako šteti očima, nego eto i slika je kristalna... i velika je površina... stvarno nakon LCDa sam progledao... i onda sam sam sebi govorio, zašto to nisam učinio prije... monitor je jedini vizualni kontakt sa kompom, i treba osigurati što bolji... Sad, recimo na lanovima... jest da su kod nas jednom dvaput godišnje, ali kad odem, ja za kompom budem oko 15 ili više sati u komadu... i uopće me ne bole oči nakon toga... gledanje u LCD je ko gledanje u prozor...
Sad kad pogledam nečiji CRT monitor... jednostavno primjetim... baš ono vidim kako frekvencija para oči... onda meni korisnici CRTa kažu... ne izmišljaj... 85 Hz ja niš ne vidim... istina, oni su naviknuti pa ne primjete... a ja koji sam naviknut da ne vidim to, bez beda primjetim...
ako bi ikad radio na CRTu to bi morao biti neki na 100Hz... jedino možda taki monitori mogu lijepo sliku prikazat bez nekog većeg naprezanja očiju... :thumbup:
gle i ja kazem da je lcd bolji, boje su bolje, cuva oci(i mene bole oci nakon 1 sat na crt-u)
ali crt monitori su brzi
ja krecem sa predrasudom da su lcd-i bolji
e kad nadem usporedbu dam ti link
istovremeno su igrali igru prek 2 monitora
i na lcd-u je UVIJEK kasnila
meni to ne smeta, nit to primjetim
al kazem da lcd jos uvijek nisu brzi ko crt monitori
slazem se da to 99% ljudi ne treba
al nemojte rec da su lcd-i brzi kad nisu
Savjetujem ti da pročitaš ovo:
http://cafe.mobil.hr/showpost.php?p=430796&postcount=6
to je par postova iznad... :thumbup:
ako ja otvorim stranicu i na njoj napišem da je jedna stvar bolja od druge, ti češ mi vjerovati?
ne budi naivan... da bi nešta zaključio moraš pogledati sve mogue reviewe monitora, sve moguće najnovije testove... pa onda tek možeš objektivno donjet zaključak... ;D
a da dodam još par stvari...
LCD nema scan linije...
Nema utjecaja magnetskog polja
Ergonomski bolje rješenje...
Duži životni vijek od CRT monitora
gle ja kazem da je LCD BOLJI ali ne i BRZI
http://www.behardware.com/articles/6...-crts-yes.html
pogledaj si taj link pa reci
imas lcd od 2 ms u usporedbi s crt-om
sad jos kasnim na trening zbog toga kaj sam trazo prokleti link ;D
LCD je butučnost, a CRT je polagano postala prošlost...LCD ide naprijed i postaje bolji nego CRT
po 23413421412413241 put ponavljam
LCD JE BOLJI OD CRT-a ALI ZABOGA NEMOJTE TVRDIT DA JE BRZI JER NIJE
a buducnost uz lcd cini OLED, ali otom potom
to je pojava kada se direkt usporedi LCD sa CRTom na istom izlazu...
CRT izlazi 15pin out prikazuje sliku u nekom trenutku t0, dok ta ista slika preko DVI izlaza na LCD monitor bude prokazana u t1
razlika između t0 i t1 ti je odaziv monitora... znači ako je LCD od 2 MS, on će 2 Ms kasnije prikazati sliku od CRT monitora...
zašto je to tako...
CRT monitor radi na principu katodne cijevi... hehe i onda se šalju znači elektroni iz katodne cijevi na panel... i oni idu sa lijeva na desno pa u novi red... i tako pošalju ( za primjer ćemo uzeti 1024 * 768 rezoluciju ) 1024 * 3 (RGB) signala u jednom redu, te se onda spušta na drugi red... pa pošalju njemu 1024*3 signala skroz do 768 reda...
CRT monitor tako "iscrtava sliku"
i sad... ako smo mi u igri... i ako netko na nas zapuca, a katodna cijev je na sredini iscrtavanja ekrana dakle ako se nalazi na negdje 300 redu na sredini...
čim njoj iz kompjutera dođe signal da se promjeni iscrtavanje, ona odma počne iscrtavati novu sliku... i CRT monitor onda u tom jednom hercu je "iscrtao" na zaslonu pola stare slike i pola nove...
dok kod LCDa kad računalo pošalje signal nove slike, stara slika se mora "iscrtati" do kraja... da bi se pojavila nova..
ovdje onda opet nastupa prednost LCDa zato jer će sve izgledati kontinuirano i lijepo... dok se kod CRTa zbog toga pojavljuju crne crte nasred monitora...
vjerojatno ste primjetili, ako igrate pucačine sa 90 FPSa i ako se naglo okrećete da se pojavljuju crtne na monitoru i slika se prelama...
CRT dobiva u tom slučaju na prednosti brzine ali to narušava gamplay...
zato su za CRT monitore napravili jednu opciju... wait for vsync koju imate u svim igrama...
sa tom opcijom uključenom CRT monitor mora iscrtati staru sliku da bi mogao započeti crtati novu... samo tad se crne crte ne pojavljuju...
CRT monitor kad nema uključen Vsync, sposoban je prikazivati mnoogo više nego ikoji monitor slika... ali nažalost, on će prikazati 1 sliku na jednoj trećini ekrana, 2 na drugoj trećini, 3 na trećoj trećini.. .a između tih trećina će ostaviti crne crte... i imat ćete zapravo 3 slike u jednoj...
da se to nebi događalo ljudi koji prave igre su stavili limit na max 100 FPSa po igri... tak da ak je Vsync isključen možete kako tako igrat...
Vsync nema koristi uključivat ako u igri imate manje od 60 FPSa... a osim svega toga, uključivanjem Vsynca na starijim grafičkim karticama smanjujete perfomanse igre...
Evo još jedan primjer zbog čega ni početni odaziv nije bitan...
grafička šalje sliku u t0 = 1minuta, 00 sekundi 00 stotinki 000 tisućinki...
CRT monitor prikazuje tu sliku u t0 = 1:00:00:000 ali vi da imate super oko, tu prvu sliku bi vidjeli polovično... zato jer ju je monitor započeo ispisivati od svoje polovice ili trećine ili 3/4... tak svejedno... u biti u tom trenutku da ga možete zaustavit, vi ne dobivate čitavu sliku...
ali kako je ljudsko oko ne savršeno, nekad se zna desit da se crna crta ne primjeti i da ispadne kao da ste u tom trenu vidjeli tu sliku...
LCD monitor prikazuje tu sliku u t1 = 1:00:00:002 ( ako je monitor od 2 Ms )
i da taj trenutak možete zaustavit u tom trenutku vi imate čitavu sliku.. dakle ne polovičnu... i to je sva mudrost...
još da nadodam... uvdje uspoređuju LCD widescreen monitore jako velikih dimenzija... oni su sporiji nego LCD koji je dijagonalom isti kao CRT sa kojim se uspoređuje...
stoga, nije pošteno... al ok
Da, sad sam pročitao do kraja... evo oni kažu istu stvar...
optimalna preporuka za brzinu je da se ima brzi miš, da se ima brzi monitor i da je Vsync isključen...
a sad pitaj kojeg očeš gamera neka ti kaže kako je igrat pucačinu sa Vsyncom off.. pogotovo u novim nabrijanim igrama...
i da, oni su naravno testirali sa Vsync Off... hehe
a druga preporuka... jeste također dobar miš ( jer i miševi imaju svoj odaziv ) te LCD i Vsync on... tad se dobiva znatno veća kvaliteta slike...
i kad bi vsync on i off uspoređivali LCD bi bio bolji na vsync on
ovo je slika igre u kojoj je vsync isključen...
http://www.nhancer.com/help/images/VSync.jpg
i jel na kraju crt brzi?
pa brzi je ako je iskljucen vsync, ali to ti je kao da usporedjujemo neki AMD i intel i da ti kazes da je amd brzi kad je klokan...
isto tako sa CRTom... kad je iskljucen Vsync, slika se forsira da ide brzo... i onda brze kao vrti FPSove... ali jeli nama cilj imati ocajnu sliku?
Evo, prije 2 godine (1,8 točnije) prijateljica kupovala komp. I baš je silno htjela LCD i lijepi dizajn... uzela je Samsung ja mislim 17" 16ms i negdje oko 800:1 kontrast za oko 4800 kn....
Sada Samsung 19" 2ms i kontrast od 2000:1 dođe nešto malo ispod 3000 kn...
Mislim da je to veeeeliki napredak u svim specifikacijama....kvaliteta : cijena...
Sada ako se ide u kupovinu gubi onaj koji uzme CRT definitivno..
PS: 19" LCD ima veću dijagonalu od 19" CRT monitora (mala razlika ali je ipak veći)
Ja imam CRT 17" samsung, oči me bole nakon 2 sata...i bježim što dalje.... Odem nekad do Carneta, na net neke gluposti skinut, gledam u onaj monitor preko 2 sata a oči kao da spavam... Stvarno se primjeti....
nije nama cilj al profesionalcima je
ja sam rekao da je crt brzi, ispostavilo se da je
nisam pitao za kvalitetu slike pri brzom micanju misa lijevo desno gore dole
opet ponavljam lcd je BOLJI, i sam imam lcd doma u crt nemogu gledat vise
profesionalcima je cilj da imaju izvanrednu kvalitetu slike...
najbolji PC gameri ( među njima i fatal1ty ) odavno igraju na LCD monitorima...
dobiju bolju kvalitet slike i pri boljoj kvaliteti su LCDi brži...
a dobro
ja stojim pri onoj da su crt brzi, kaj i jesu jer lcd imaju response time
uglavnom bar se u jednom slazemo a to je da su crt ukupno gledano losiji od lcd-a
da stvarno nema mjesta za prepirke i natezanja... nećemo se ponašati kao djeca...
generalno jesu... tako je to...
ja sam uvijek za novu tehnologiju... jer to je dosad jedina stvar koja se pokazala izvanredno i napreduje jaako brzo... tak da ako bi ikad ulagao novce u dionice, bilo bi to u tvrtke koje se bave napredkom na području tehnologije... bilo kakve... hehe ;D :thumbup:
Ajde ljudi nemojte se više natezati oko ove tematike.
Dokazano su LCD bolji od CRT ekrana, počevši od ergonomije do svega ostaloga.
Ovakvih tema poput ove ima mali milion na web-u i nema smisla natezati se oko toga i ovdje.
Imate hrpetine tekstova, stručne literature gdje vam je sve objašnjeno, samo treba ukucati u google.
Zato nemojte biti lijeni i lupati ovdje gluposti.