Zanima me da li je neko imo iskustva sa ova dva modela fotoaparata.
Planiram si kupiti jednog od njih,ali mi fali jos par dobrih razloga.
Do sada sam imao olympusa i bilo je sve ok,al posto nemam iskustva sa canonom trazim pomoc :-/
Printable View
Zanima me da li je neko imo iskustva sa ova dva modela fotoaparata.
Planiram si kupiti jednog od njih,ali mi fali jos par dobrih razloga.
Do sada sam imao olympusa i bilo je sve ok,al posto nemam iskustva sa canonom trazim pomoc :-/
Olympus SP 500 UZ imam već 3 mjeseca.
Imaš brdo slika koje sam snimio sa njime, i ako ti što treba uslikati, da vidiš kakve su slike, vrlo rado ću ti pomoći kako god mogu. Slobodno se obrati za pomoć
Pozdrav
Meni je aparat sve bolji i bolji, otkrivam polako njegove mogućnosti, sada me zaprepastio kako dobre slike snima kada se obrade iz ORF (njego RAW format)
Zamjerka mu je jedina što nema stabilizatora slika, sve ostalo mi je jako dobro.
Baterije (4 Ni MH) mi izdrže oko 450 snimaka, a i više bez blica
hvala pepi na ponudi slika,za sad mi jos ne treba... za sad je olympus i za mene favorit,jedino ako me neko razuvijeri i kaze koje su opcije na canonu bolje
Vidiš , čitao sam neke revizije i polako mislim prodati Olmypusa i prijeći na Panasonic. Došao je u HR, ima 10.2 MP, 12X zoom, optičku stablilizaciju, zoom ring za ručno fokusiranje i košta 4500 kuna. Olympus ima malo bolje slike i još malo bolju optiku, ali 4 MP više bi mi mogli dati dovoljno detalja da to kompeziram.
neznam dal si mozda gledao ,krajem mjeseca ili pocetkom 10. mjeseca dolazi olympus SP510 !
http://www.olympusamerica.com/cpg_se...duct=1268&fl=4
citao sam malo po casopisima recenzije panasonic digitalaca i uglavnom NE dobiva dobre ocjene!
ljepo je imat 10MP ali zakurac kad nemoze panasonic dat ljepu sliku ko recimo sony od 10MP (R1). nije panasonic bas ok za digitalce!
bez uvrede molim, to je samo moje misljene!
Pogledao recenzije i sve je to isto , MP gore, dolje. SP 510 nema stabilizaciju slike, nego su mu stavili novi 7.1 MP senzor i povećali ISO na 1600 (na ovom mom slike izgledaju grozno na ISO 400) mogu mislit kakve bi bile na ISO 1600.
Panasonic nema niti sliku niti leću kakvu ima moj SP 500 UZ, i toga sa svjestan. No sa druge strane TOTALNA kontrola nad fokusiranjem, i RAW format slike, te njegova brzina mu idu u prilog.
Gledao sam FZ30 koji je 8 MP, međutim njegova je cijena cca 5000 kuna, a toliko para nemam. Evo sada je izašao FZ50, po recenzijama ima gore slike nego FZ30.
I nemoj se ispričavati, nismo ovdje da se ljutimo nego da pomažemo jedno drugima.
Gledao sam masu slika od FZ30 i vidio da su sasvim ok kada je dan u pitanju. A kako 95% slika slikam po danu, to me zadovoljava. S druge strane 12x zoom mi je nova opcija kod slikanja Mjeseca, dakle i tu idem naprijed. I na kraju skok sa 6 MP na 8 MP i sa 1/2.5" na 1/1.8" senzor su dobre stvari.
Valjda će mu malo pasti cijena...
a fuji s9500?
jedino kaj nema IS
uglavnom citao sam review fotica i svi kazu da je ok
= Citat =:
Izvorno postao pepi_31
ispravak netocnog navoda
* 7.1 million pixels
* 10x optical zoom (equiv. to 38-380mm on a 35mm model) 1:2.8-3.7
* 15x Fine Zoom option with 3MP
* 6.4cm/2.5” LCD
* BrightCapture Technology for better low-light photography
* Digital Image Stabilisation Mode
* ISO 50-1600 with full 7.1MP, ISO 2500/4000 in 3MP mode via manual setting
* 21 scene modes (incl. Landscape, Beach&Snow, Night Scene)
* Multi-language menu with 10 languages plus possibility to download 15 more languages from the internet (on board: English, German, Spanish, Italian, French, Russian, Czech, Polish, Danish, Dutch)
* Supplied with Olympus Master Software and 4 AA batteries for 630** shots
i ja imam SP-500 i totalno sam zadovoljan sa opcijama koje se nude na njemu!
Što se tiče S9500 imaš ovdje moj review.= Citat =:
Izvorno postao jed2i
Mislim da ne treba skretati sa teme, ovdje se ne raspravlja o s9500 već o Olympus SP500 vs Canon A700
BTW Dodo_Loki, pepi nije pogriješio.= Citat =:
Izvorno postao Dodo_LoKi
Kada govorimo o stabilizaciji mi ovdje mislimo na optičku stabilizaciju a ne jeftine trikove proizvođača.
Dakle, ako aparat nema optičku stabilizaciju slike preko leća ili malo noviji sustav preko senzora (njegovim pomicanjem), tada aparat nema stabilizaciju.
Jel svima jasno.
Npr. neki imaju ISO boost sa 1600 na 3200 ASA i oni to zovu image stabilization.....ne to nije stabilizacija slike.
Evo ti citat:
Olympus BrightCapture Technology comes into play boosting maximum ISO value to an amazing 4000* allowing the camera to deliver great results even in low-light conditions.
Da se razumijemo...ako nema fizičke stabilizacije onda NEMA stabilizacije.
Ovo su samo podli marketinški trikovi proizvođača.
Kao prvo ne piši tako velikim slovima jer viidm dobro :)
Kao drugo, malo proguglaj pa reci da li sam u pravu ili ne: dovoljno je rasprava vođeno kakve su to cripsy crystal clear fotografije u kojima je ISO 800 ili veći na aparatim ove klase.
To nije optička stabilizacija, to je samo marketinski trik: aparatu povećaj osjetljivost i onda mu možeš smanjiti brzinu okidača, i sve to radi, ali ima i svoju granicu. Kada ugrade optičku stablilizaciju neka se jave (kao kod Panasonica IOS)
http://free-st.t-com.hr/pkurtovi/blog/disp.jpg
observer zahvaljujem na objasnjenu!
Taman sam htio reći da bi prikladniji naziv bio noćna digitalna stabilizacija slike, jer danju svaki aparat daje oštre slike: što bi znači, da parafraziram da je dnevna digitalna stabilizacija odavno u pogonu pa je nitko ne reklamira:closed:
he,dobri ste decki, :spin: razvili ste temu koja nema bas previse veze sa mojim upitom,al ipak smo nesto jos naucili,da treba dobro provjeriti opcije prije kupnje fotica,jer nas ti trikovi proizvodaca mogu zavarat,pogotovo oko te nocne stabilizacije slika
Pepi,daj mi samo reci kakva su iskustva sa tvojim olympusom u nocnim slikama bez stativa (jesu mutne ili se donekle moze prepoznat nesto) jer ja imam sa ovim svojim problema bas kod nocnih fotografija i dal se kad je mrkli mrak vidi nesto na lcd ekranu?
A sto se tice A700 izgleda da,il ga jos niko nema ili se nemre mjerit sa ovim olympusom :dunno:
Noćne slike bez stativa?
Zaboravi, osim ako ne slikaš uličnu rasvjetu od jednog kilovata, sve ostalo je nikakvo.Stabilizacija mu jednostavno nedostaje, ili koristi stativ. No kako sam pročitao sa je jedan profi fotograf rekao: nema stabilizacije do stativa srce mi je na mjestu :)
Ova konstatacija stoji!= Citat =:
Izvorno postao majeda
Ponajprije, ovdje govorimo o dvije razlicite klase aparata. Konzumni compact digitalas Canon A700 odlican je aparat po opcijama koje nudi korisniku, vrlo je pristojno napravljen, i nece iznevjeriti kupca koji je znao sto trazi. Po svim recenzijama i iskustvima onih koji ga posjeduju, a koje se daju naci na netu, dostojan je nasljednik prethodnika iz A serije.
Bez obzira na navedeno, SP500 UZ je aparat koji nudi nesto drugo. To je prije svega aparat vecih dimenzija, respektabilnijega izgleda i ergonomije. Pripada ultra zoo klasi foto aparata, koja je jes uvijek lagani kompromis izmedju izgleda i karakteristika, ali taj omjer ide izrazito na ruku karakteristikama. Ovaj aparat omoguciti ce korisniku i nesto ambicioznije fotografiranje, kao i podrzati daljnji razvoj njegova fotografskoga znanja. Posjeduje i ozbiljniji objektiv bolje svjetlosne vrijednosti i gotovo dvostruko vecega raspona.
Ako pak zelis neki Canon model a da ti ponudi isto ono sto nudi SP500 i jos malo vise pogledaj modele Canon S2 IS ili S3 IS, koji trenutno participiraju u samome vrhu ponude ultra zoom klase.
Jos na kraju sto se tice fotografiranja u nocnim uvjetima ili uvjetima smanjena svjetla sa ili bez Image stabilization opcije. Ako vam aparat i posjeduje IS nemojte se zavaravti da cete moci izvoditi iole duze ekspozicije u mracnim uvjetima. IS pomaze, ali ne toliko. Dakle ono sto bi mogli i bez njega on pridulji za, ovisi o samoj kvaliteti sustava, koju 50 ku ili 20 ku. Za sve ostalo stativu nema alternative.
Evo navode vrijednosti 1/13 sekunde na ISO 400 sa jednim Panasonicom. Slika je kristal čista.
Međutim sve su to samo iznimci koji potvrđuju pravilo da je IS dobra stvar, ali svakako neće spriječiti svaku mutnoću slike. Ja znam da ja sa svojim Olmpusom mogu na 1/50 sekundi slikati par slika i možda će mi jedan od deset uspjeti. U takvim uvjetim stabilizacija je dobra stvar.
P.S Pogledaj Panasonica FZ-30 ili njegovog nasljednika FZ-50, imaju ručno izoštravanje pomoću ringa na objektivu, dobru stabilizaciju i ne dostaje im niti jedna bitnija opcija (naravno u svojoj klasi)