Da ne kompliciram.Max cijena 4.000,00 kn.Potreban za snimanje objekata u pokretu, konkretno automobila na utrkama u svim vremenskim uvjetima.Potreban zoom 10x. ( Kako se tu uklapa Olympus SP 500 ili Fuji S 9500?
Printable View
Da ne kompliciram.Max cijena 4.000,00 kn.Potreban za snimanje objekata u pokretu, konkretno automobila na utrkama u svim vremenskim uvjetima.Potreban zoom 10x. ( Kako se tu uklapa Olympus SP 500 ili Fuji S 9500?
Za tu cijenu vrlo teško ćeš naći aparat koji će te potpuno zadovoljiti. Snimanje tako brzih objekata podrazumijeva i snimanje iz ruke jer jedino tako možeš mijenjati poziciju snimanja dovoljno brzo da uhvatiš željeni kadar.
Problemi nastaju jer zbog brzine objekta moraš koristiti veliku brzinu zatvarača, ovo opet traži veći otvor blende a samim tim smanjuješ dubinsku oštrinu. Iz toga proizlazi da ti izoštravanje na željeni objekat, koji se k tome i kreće, mora biti vrlo brzo. Još kad tome dodaš da ti se minimalna brzina zatvarača za slikanje iz ruke povećava kako zumiraš, napraviti kvalitetnu sliku postaje gotovo nemoguća misija. Ako želiš fotke za uspomenu, onda ćeš naći model koji će te zadovoljiti, ali ako ciljaš na kvalitetnije radove bolje je štedjeti za SLR.
Ne mora biti, ja preporučam korištenje monopoda.= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
S ovime se slažem, to bi trebao biti aparat koji ili ima strašno brz sustav autofokusa (znači bez SLR-a nećeš proći) ili da ima brzo izoštravanje preko prstena ručno.= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
Na žalost tu opet ispadaju mislim svi osim SLR-a (nisam siguran kako to imaju rješeno Sony R1 i Samsung pro 815, ali na fuji S9500 i panasonice zaboravi).
Dakle čovjek je sve rekao.= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
Ili ćeš se napatiti sa prosumer serijom aparata pa predfokusirati na određenu daljinu i čekati dok objekat dođe na svoje mjesto i koristiti takve trikove, ili prištedjeti još malo i kupiti SLR.
Vjeruj mi da se razlika isplati i vidi.
U redu,to mi je jasno. I do sada sam sa Fuji s 3000 dobivao dobre rezultate ali otprilike 20 % od svih fotografija. Zanima me dali netko zna što znači "mogućnost predviđanje položaja objekta u pokretu",jer to piše u prospektu Olympusa S 500?
Eto...namam sto puno dodati.= Citat =:
Izvorno postao gregor
Ljudi koji su postali prije mene u temi sve su izuzetno dobro obrazlozili i razjasnili.
Fotografiranje auto utrka, dakle tako brzih objekata u pokretu, izuzetno je zahtjevan posao za foto aparat. Pitanje je kriterija kako je Sljaka i rekao...ako su oni postavljeni visoko, tada ih bojim se moze ispuniti samo vrhunska fotografija. Dakle u ovome segmentu fotografiranje auto utrka obavlja se sa pristojnom razdaljinom fotografa i objekta pri tome koristeci objektive ekstremnih zarisnih duljina. Ovo sto sam malo prije napomenuo je staticnija varijenta sto se fotografa tice.
Ako se zelimo pribliziti objektu i smanjiti zarisne duljine objektiva, tada se upotrebljavaju posebne tehnike fotografiranja. Ovdje do izrazaja posebno dolazi panning tehnika, koja ponovno iziskuje opremu. Tak se koriste posebni stativi sa panning glavama. Tek toliko da napomenem, da bude jasnije u kojem segmentu govorimo, da kvalitetnija panning glava stativa stoji 4000-5000 kuna.
Stoga bi bilo zgodno i ekonomicnije da stvari ostanu na malo nizim kriterijima. Znam da je frustrirajuce kad uhvatis nesto sto si bas zelio a fotografije ispadne mutna, ali uvijek nesto uspije.
Postotak uspjelih fotki defititivno bi se radikalno povecao da ulozis u kakav DSLR model u dogledno vrijeme...danas barem nisu toliko skupi. :thumbup: