Ako moze mala pomoc: kako postaviti postavke da bi mi portret na nekih 2-5 metara ispred mene bio jasan, a pozadina mutna (imam sony H2 ako to sto znaci)? Hvala unaprijed na odgovorima
Printable View
Ako moze mala pomoc: kako postaviti postavke da bi mi portret na nekih 2-5 metara ispred mene bio jasan, a pozadina mutna (imam sony H2 ako to sto znaci)? Hvala unaprijed na odgovorima
Vrlo tesko s obzirom na aparat koji imas.= Citat =:
Izvorno postao Nino_SA
U pravilu ovako...blenda bi trebala biti sto otvorenija, a objekti u pozadini sto udaljeniji od onih u fokusu.
Ovaj je efekat inace karakteristican za objektive koji se upotrebljavaju na SLR modelima. Navedeno, odnosno art efekat koji dolazi do izrazaja u razlici izmedju front plana i pozadine, poznato je pod nazivom bokeh.
Iskreno, nemam pojma kakav je Sony H2, ali ako želiš postići da ti portret bude jasan a pozadina mutna, moraš raditi sa velikim otvorom blende kako bi ti dubinska oštrina bila mala. Pozadina mora biti udaljena, ne možeš staviti model pred zid i očekivati da zid bude mutan.
Druga stvar koja je bitna kod portreta je žarišna duljina. Trebala bi se kretati, ako je moguće, između 100-135 mm (u 35mm jedinicama). Da sad ne objašnjavam zašto, jednostavno snimi istu osobu sa malom žarišnom duljinom i sa ovom preporučenom. Neka na obje slike bude samo portret. Ako se radi o ženskoj osobi, prvu sliku nemoj pokazati ;).
Pošto se na tvome aparatu ne može dovoljno otvoriti blenda da bi dobila kvalitetan Bokeh onda ti preostaje jedino ovo što je kolega Sljaka rekao.= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
Dakle na malo većoj žarišnoj daljini fotografiraj (znači koristi zoom).
Inače da malo svima kažem...portretne fotografije se inače i slikaju na većim žarišnim daljinama, gotovo nikada na malim bez obzira na otvor blende.
Ima još jedan trik - slikanje iz velike blizine, uz uključen makro - idealno za parcijalne portrete, najbolje za profile i poluprofile - tako da je lice, odnosno dio lica na jednoj strani fotografije, a pozadina na drugoj. Najefektnije je ako je recimo lice u profilu na jednoj rubnoj trećini (može i polovini) fotografije, dok su druge dvije pozadina (npr. pogled fotografirane osobe u daljinu - obavezno 'prazan' dio fotografije mora biti u smjeru pogleda).
Imam dosta takvih fotki, ali nisu baš za stavljanje po netu... :)
Zahvaljujem svima na iscrpnim odgovorima. Pomoglo je onoliko koliko je moguće. Jedino imam osjećaj da će me Bimbi sa svojim SLR-odgovorom u dogledno vrijeme baciti u neplanirani trošak ;D
Nisam rekao da je to bas nuzno i neizbjezno!= Citat =:
Izvorno postao Nino_SA
Evo ti jos malo mogucnosti kako mozes probati i sa svojim aparatom, iziskivati ce malo truda, ali mozda ce ti se isplatiti.
Ponajprije razliku u jasnoci forntplana i pozadine mozes dobiti igrajuci se i sa svjetlom. Bitna je samo cinjenica da se frontplan i pozadina znatno razlikuju u kolicin svjetla, odnosno osvjetljenosti. Jos je veci efekat ako mozes postiti razlicite tonove osvjetljenosti na prednjemu planu i pozadini.
Drugi nacin ti je vec neko u temi naceo. Pokusaj fotografirati osobu iz nesto neposrednije blizine u takvim uvjetima da je pozadina barem 50 ak metara iza objekta. Bitno je da su u pozadini sto zamjetnije boje jer one pojacavaju dojam zamucenosti ako su vrlo daleko od fokalne ravnine koja bi u tvome slucaju trebala biti na udaljenosti osobe koju fotografiras.
Postoji i jos jedan nacin ali on iziskuje diosta puno umjesnosti. Zamucenu pozadinu mozes dobiti i fotografirajuci osobu koja je staticna i u prvome planu u okolini koja je upokretu. Zoran primjer ti je fotografiranje osobe koja je staticna u gradskoj vrevi, dok se svi oko nje krecu. Trik je u tome da moras produljiti ekspoziciju na barem 5 sekundi. Posto nemas mogucnosti na svome aparatu da radikalno zatvoris blendu, morati ces fotografirati u uvjetima smanjena svjetla da ti fotografija ne bude preosvjetljena.
Sto kazes sada...nije sve u opremi! :)
Respekt! Ovaj me odgovor zaista raduje. Sad ujedno imam i domaći zadatak za vikend :comp: