Mogu li se ikako popravit ili zamjenit pinovi od ide kabla na hard disku? Dva su mi nemam pojma kako pukla i hard disk mi ne radi. Mogu li ih zalemit ili nešto?:cry:
Printable View
Mogu li se ikako popravit ili zamjenit pinovi od ide kabla na hard disku? Dva su mi nemam pojma kako pukla i hard disk mi ne radi. Mogu li ih zalemit ili nešto?:cry:
Uh... teško, jako teško.
Odnosno... Nađi nekog tko ima iskustva u lemljenju sitnih stvari, možda bi ti on mogao pomoći. Ali bit' će tricky...
Varijanta 2 je da probaš tražit preko Oglasnika dal' ima netko isti model koji ne radi, pa probaš taj dio elektronike gdje je connector zamijenit.
A, ako nekim čudom to zalemim kako treba, hoće li radit?
Treba mi samo na kratko da prebacim podatke. Mogu li nešto iskemijat sa ide kabelom?
preporučam ti lemilicu do 30 W koja ima što oštriji i tanki vrh, i stvarno mirnu ruku, te po mogučnosti umjesto klasičnih kliješta jedan stalak sa povečalom koji bi ti mogao držat pin dok lemiš jer se zagrije.= Citat =:
Izvorno postao axw
Ak ti je puko pin na konektoru na hardu a nekom srećom ga nisi izgubio onda možeš to zalemiti, ali vjeruj meni, ja se tim svaki dan bavim, to je tak tanko da ak ti bude lem samo malo deblji od pina, nebudeš mogel zaštekati kabel..
Možda ti je čak bolje, ak već to radiš, odlemiti cijeli konektor i staviti drugoga na njegovo mjesto...
Ali uz sve to, pitanje dal ti bu radilo... to su sve tak sitne udaljenosti da moraš imati profi lemilicu da bi to zalemio kak spada... jer to se tvorniči ne radi s lemilicama...
P.S.
Dal si 100% siguran da ti hard ne radi zbog toga?????
Sto se tice toga sa popravljanjem meni je to struka, al nazalost ja sam u Sarajevu pa ak ti nije tesko dodji ;D
A sto se tice alata moras imat lemilicu do 30W ne vise zato jer ti moze ostetit zice hard diska ( preporucujem 25W) koristi pastu za lemljenje i vrh lemilice mora biti ostar i mali.
1. Ocisti vrh lemilice da se vidi sjaj metala.
2. Zagrij lemilicu i nanesi kalaj(il neku smjesu laganu za topiti a da dobro provodi struju)
3. Pastu nanesi na dva dijela koja zelis zalemiti zajedno(na zicu)
4. Primakni lemilicu sa kalajem na zicu ( samo onoliko koliko je dovoljno da se zalemi a posto ces to koristiti dok ne prebacis podatke ja mislim da ce biti ok)
5. Ne korisi to predugo zato jer kalaj ima veci elektricni otpor nego bakar
To ti je sve od mene ja ne znam ti pomoci drugacije ili kupi novi hard disk a taj preboli:D
Sretno
PS: moras imat mirne ruke
Slazem se sa tobom ako je otiso konektor bolje mu je da zamjeni drugi= Citat =:
Izvorno postao geniusboy
jer je veoma komplicirano to raditi.
Ljudi hvala svima, pokušat ću nešto iskemijat. Ma ne bi me toliko brinulo to što je disk otišao kvragu nego što su na njemu podaci u koje je uloženo 4 godine rada...i da backupirao sam podatke ali nažalost backup ne radi ali to je već druga tema... i da 100% ne radi zbog pinova. Hvala!:thumbup:
da se..ja sam radio...= Citat =:
Izvorno postao axw