Reinstalacija Windowsa jedne picajzle
Reinstalacija Windowsa može stvarno umoriti čovjeka, evo što sve mora napraviti jedan "power user" da bi dobio sistem kakav želi :)
Skini najnovije drivere za chipset (+mrežna, sata/ata raid controller, onboard zvučna), grafičku karticu, tv-fm karticu i sl.
Vrati image Acronisom sa friškim windowsima...
1.instaliraj drivere za chipset i ostale koji su vezani uz matičnu ploću
2.instaliraj drivere za grafičku karticu
3.podesi rezoluciju, refresh rate, tv-izlaz (+ theater mode), override refresh rate-a u igrama
4.instliraj drivere od druge zvučne kartice
5.instaliraj tv karticu + program za tv karticu
6.podesi zvučnike (5+1) da rade kak spada
7.podesi aplikaciju od tv karticu da radi kako spada i narihtaj omiljene programe i stanice
8.instaliraj firefox i thunderbir, sa mozbackupom vrati mailove i postavke, bookmarke možeš i ručno iz firefoxa + reinstalacija ekstenzija i osnovno podešavanje fireoxa (kako se otvaraju tab-ovi, gdje idu downloadi, pluginovi i s.)
9.skini najnoviji xvid codec i ac3 filter kojeg treba posebno narihtati ako imaš više od 2 zvučnika (bez njega nije moguće dobiti zvuk na sorround enkodiranim filmovima)
10.instaliraj media player classic/bsplayer/što već koristiš za gledanje filmova, podesi prikaz titlova na overlayu, njihovu veličinu i položaj
11.winamp zbog podrške za ipod + foobar2000 za svakodnevno korištenje
12.dodaj šorkatove za sve “portabline” aplikacije koje se čitavo vrijeme nalaze na drugoj particiji (Putty, WinSCP, total commander, GAIM, Gimp, Open Office, VNC, StrongDC++, utorrent, Keepass) u quick launch i drugdje...
13.pogasi system restore na svim particijama osim na onoj gdje su windowsi, isključi error reporting, isključi automatic updates, firewall (imam već firewall na internet routeru) i natjeraj windowse da te ne dave sa security upozorenjima
14.instaliraj alcohol 120% i virtualni drive
15.podesi sitnice tipa isključivanje desktop cleanup-a, isključivanje označavanje novo instliranih aplikacija u start meniju, prikazivanje ekstenzije i za poznate tipove datoteka...
16.instaliraj aplikacije i jutilitije tipa download manager, winrar, folder size, powerpoint i excell vieweri (za ostalo imam Open Office), nero, podesi asocijacije sa programima (XnView, foobar2000, ...), skype (+ podešavanje mikrofona...)
17. instaliraj media center temu za Windowse :)
Upali msconfig (start -> run -> msconfig) i pogledaj u startup tab-u što se sve boot-a sa windowsima, upali regedit i prvo exportiraj, a onda i zbriši sve nepotrebno ili makni shortcut iz Startup foldera ako je tamo, ja sam praktički maknuo sve :) no nemojte previše petljati po ovome ukoliko ne znate što radite.
Prije vraćanja image-a nemoj zaboraviti pohraniti:
- bookmarke
- mailove
- lozinke koje se možda nalaze još u aplikacijama koje reinstaliravate (ftp accounti i sl.) ako ih već ne čuvate u nećemu ala KeePass ili sl.
- Sa MozBackup – backupiraj Firefox i Thunderbird na drugu particiju
spremi c:\Documents and Settings\user_name\Application Data\Mozilla za svaki slučaj
Ovo je fakat puno posla :) te nije naodmet nabaciti i image Windowsa kada završite sa svim ovim :)
Stvari koje su ubrzale sve skupa:- imam puno aplikacije koje se ne trebaju instalirati i držim ih na drugij particiji, nakon reinstalacije ne moram ih niti instliravati niti ispočetka podešavat
nisam moram instliravati Windowsa (cca 30-ak minuta) nego sam vratio unaprijed pripremeljni image koji sam još davno napravio u 5 minuta
- My Documents folder mi je preseljen na drugu particiju, to napravite tako da lupite desni klik na ikonu my documentasa na desktopu i pod Target upišete putanju gdje želite čuvati svoje dokumente, npr. D:\Dokumenti
- Mozbackup me spasio ponovnog kreiranja svih mail accountova koje koristim :)
O daljnjem tweaknju windowsa (isključivanje tema, isključivanju nepotrebnih servisa, loadnju kernela u memoriju :) i sl. ne bih u ovoj temi :)