Usporedni test Nokie 6280 i Nokie N73 (prvi dio)
Ovako, ovdje ću se osvrnuti na usporedni test između Nokie 6280 i Nokie N73, odnosno između S40 platforme i S60 symbian platforme. Netko će možda reći kako se ta dva mobitela i ne uspoređuju ali ja sam upravo to pokušao. Prije samog početka naveo bih kako mi je ovo prvi symbian telefon te kako sam platformu S40 koristio oko pola godine. Tako da možda nekome i neću izgledati kao ekspert ali opet sam nešto i napisao. Sve usporedbe koje navodim odnose se na oba mobitela onako kako su bila opremljena prilikom kupnje bez dodatnih program i poboljšanja koja se mogu naknadno instalirati.
Razlog zbog kojeg pišem je taj, kako sam prvo bio vlasnik Nokie 6280 htio sam je zamijeniti (prodana) Nokiom N73 odnosno ući u Symbian svijet, smartphone svijet. Ovim ne govorim kako je Nokia 6280 loš mobitel.
Pa krenimo redom. Prvo što me se dojmilo kod Nokie N73 je bilo da prilikom prvog uključenja mobitela (prvo umetanje SIM kartice) automatski prima postavke GPRS i MMS, što je stvarno pohvalno za razliku kod Nokie 6280 sve se ručno podešavalo ili zove službu za korisnike. Ono što bih još naveo na početku je kvaliteta izrade koja je na strani N73, za razliku od Nokie 6280 koja mi se malo klimala (model kod bratića ništa klimanja). Također na modelu Nokie N73 nije mi ušlo ni najmanje prašine ispod ekrana (mjesec dana korištenja) dok mi se na Nokiji 6280 pojavila već u prvom tjednu korištenja. Prednost modela N73 bih stavio i u tome što ima jače i nešto čišće zvučnike/zvukove (ima dva zvučnika, stereo). Prednost Nokie 6280 leži u tome što ima bolju tipkovnicu, lakše i ugodnije, a time i brže tipka. Isto tako ima i bolje riješenu navigacijsku tipku (model N73 ima đojstik što su ga neki kritizirali, kod mene radi). Što se tiče kamere kod modela N73 je 3.2 MP a kod Nokie 6280 2.0 MP. Slike slikane sa oba modela su solidne mogu reći i dobre kvalitete (ne mislim pritom na usporedbu sa pravim digitalcima nego u rangu mobitela), naravno pri danjem svijetlu i dobrom osvijetljenošću. Slike kod modela Nokie 6280 imaju dosta šumova (sitne nasumične točkice, zrna po slici) dok kod Nokie N73 mi nekako djeluje kao pastelaste (masne) ali čiste, uglavnom se ove pojave javljaju kod nedovoljnog izvora svijetla. S time da ne možemo reći da su slike nekvalitetne, važi ono pravilo da to nisu pravi digitalci. Prednost u kvaliteti slike stavio bih na stranu N73, razlika ima, donekle su i vidljive ali ne onako drastične kao što sam ja očekivao, a vjerujem i drugi što bi očekivali, prednost je i ta što ima autofokus, stvarno poboljšava sliku pogotovu slikani tekst (ima i mikro i makro način snimanja). Što se tiče snimanja videa prednost dajem Nokiji 6280 zbog veće rezolucije snimanja (640x480) naspram modela N73 čija je rezolucija 352x288 (mislim kako bi bolje bilo da su stavili također VGA). Prednost N73 je u tome što prilikom snimanja videa se može uključiti LED dioda što nije bio slučaj sa Nokiom 6280. Što se tiće gledivosti Nokia 6280 snima u 3gp formatu dok N73 u mp4 i nisam primijetio neku bitnu razliku. Plus je na strani modela 6280 zbog veće rezolucije snimanja i bolje gledivosti na kompjuteru, a isto tako ljepše se gleda na ekranima mobitela video snimljen Nokiom 6280. Prednost N73 je u tome što ima puno veći broj podešavanja za slikanje slika i snimanje videa. Brzina ulaska u galeriju je na strani modela 6280 s time da Nokia N73 brže obrađuje sliku (od trenutka uslikane slike do njene obrade i sljedeće scene slikanja). Što se tiče samih ekrana jedan i drugi imaju istu razlučivost (320x240 / 262.144) samo što je ekran kod modela N73 fizički veći, time i pregledniji (svi koju su ga vidjeli rekli su kako dobar i lijep ekran). Sama brzina sučelja je lagano na strani Nokie 6280, s time da je model N73 symbian pa je i nešto sporiji.
Uđimo malo u izbornik jednog i drugog modela. Izbornik modela N6280 nekako mi se više dopao, nekako je jednostavnije riješen i lakše za koristit. Stime da je kod modela N73 kud i kamo bolji i profesionalniji, veći broj personalizacije i podešavanja. N73 isto tako ima prednost što može biti istovremeno otvoren veći broj aplikacija, menija što nije slučaj sa modelom N6280 (on samo može svirat radio ili Mp3 u pozadini i to je to). Ne može se otvorit poruke, kontakte, kalkulator, Internet, Quickoffice i tako dalje i prebacivati se između pojedinih, a da se pritom ne prekinu operacije ili zatvore, plus na strani N73. Što se tiče samog izbornika i softverskog rješenja symbian platforme kud i kamo je u prednosti nad običnim modelima, jedino u brzini zaostaje ali kako se kaže navikneš se na to i ne smeta kad znaš da je «stroj u rukama». Izdvojio bih onu olovčicu na tipkovnici koja služi između ostalog i kao naredba cat, copy, paste iliti reži, kopiraj, zalijepi, što je zgodno i praktično prilikom uređivanja teksta. Također bih naveo i mogućnost personalizacije aktivne trake čekanja na zaslonu ekrana koja se može mijenjati, odnosnu u njoj aktivirati funkcije koji sami izaberemo što nije bio slučaj kod N6280. Jedinu prednost N6280 bih naveo mogućnost stavljanje na jednu od višenamjenskih tipki ono tipa idi na (GO to) pa pod to staviš sve opcije koje najčešće koristiš odnosno prečac za pojedine programe, što bi bilo zgodno i kod symbiana (možda i postoji ali vidio nisam). Govoreći o modelu N73 i multimedijalnoj tipki mislim da bi više pasala (bila korisnija) tipka beck (korak unazad, ona U strelica) što imaju modeli symbian kod SonyEricssona, a i oni obični (ne svi). Iz razloga što već na samom modelu postoji tipka za brzi ulazak u galeriju, a na aktivnoj alatnoj traci se lako postavi ulazak u MP3 player.
Postoje mnogobrojne prednosti symbian platforme, a najviše u činjenici što ima veliki broj programa, aplikacija i koji nešto vrijede za koristit na takvim mobitelima. Ali ovdje ću navesti ono što mi se nije dopalo (opet napominjem kako se radi o golom softveru, opremljenom onako tvornički i uspoređujem s istim takvim koji im model N6280). Ono što mi se nije dopalo je siromašan kalkulator kud i kamo bolji u N6280 (koda ga nisu mogli primijenit i u modelu N73), nepostojanje štoperice, bezvezan pretvornik, a kalendar i pisanje napomena nekako su bolje riješeni na modelu N6280 (malo kasnije o tome). Prednost N73 je u tome što ima podršku za čitanje Office dokumenata i PDF formata, moram priznat jako zgodno, a i korisno, još da se može i editirat. (Quickoffice ne otvara slike u office dokumentima).
Usporedni test Nokie 6280 i Nokie N73 (drugi dio)
Na red je došao Organizator (kalendar, notes). Kako sam napomenuo više mi se nekako dopalo rješenje organizatora i svega što spada pod to kod modela Nokie 6280. Pitanje zašto, ne znam i dali ću ga Vama moć zorno predstavit ali meni je tako. Što se tiće samog notesa tu su negdje isti, dizajnerski mi se više dopao kod modela N6280. Pustimo sad to i krenimo na kalendar i njegove bilješki, ono što nudi. Kao prvo sam prikaz kalendar opet je na strani N6280, a isto tako i što se tiče njegovih zapisnika kao što je sastanak, podsjetnik obljetnica i obveze. U biti ono što mi se ne sviđa to je, što kod korištenja podsjetnika, nema opcije ponavljanja događaja što drugi model ima, jedina prednost je ta što je prilikom dodavanja podsjetnika, sam podsjetnik aktivan na određeni datum na ekranu, što je pozitivnu u odnosu na N6280. Što se tiče sastanka ima opciju ponavljanja alimi se ne sviđa to kako je prilikom aktiviranja stoji prikazan na zaslonu mobitela sve do određenog, zadanog datuma, što me jako smeta isto vrijedi i za obveze koje su prikazane na zaslonu. Bilo bi jako dobro da postoji opcija vidljiv ili ne na zaslonu mobitela. Ostala podešavanja su dobra ali to je ono što me smeta, a nije se javljalo kod Nokije 6280. Što se tiće obljetnica ništa posebno.
Govoreći o ostalim rješenjima pojedinih modela ili platformi napomenuo bi kako je instaliranje aplikacije jednostavno riješeno na modelu Nokije 6280 dok Symbian N73 komplicira. Gdje god da kopiram određenu aplikaciju vodi me kroz proceduru instalacije, nekako ko na računalima ali uz manja mozganja. Slučaj s modelom 6280 je bio taj da gdje god kopiraš aplikaciju tu je i otvoriš bez nekog razmišljanja instaliranja i prihvaćanja. To je sve kad se radi sa klasičnim načinom kopiranja aplikacija, onako copy paste. Kad se koristi PC Suite (install applicationson) sam sprema aplikacije za to predviđeno mjesto ali opet vodi kroz famozne procedure. Isto mi nije jasno nemogućnost slanja aplikacije putem Bluetooth veze, javlja mi «nije moguće poslati zaštićeni objekat», a znam daje aplikacija skinuta s Interneta kao free.
Ovdje na kraju navodim ono što nisam prije nigdje spomenuo ili nisam mogao uklopiti. Kao prvo stavio bih prednost RealPlayer-a kod modela N73 što postoji mogućnost premotavanja video zapisa što nije bilo moguće kod modela Nokije 6280. Pjesme u Music player-u se mogu premotavat u oba modela. Ono što se tiče Music player kvalitetniju organizaciju ima model N73, može se stvarat lista koja će se reproducirati (mislim kako i nije dorađena u potpunosti, tj. kako bi bilo zgodnije rješenje da se moglo točno označit fajlovi koje želimo reproducirati, fajlove koje mi snimimo).
Što se tiće pojedinih baterija (izdžljivosti) kod modela 6280 je trajale oko tri dana dok kod N73 izdrži svega 2 dana (ne gasim nuću, oko 2 sata mp3 dnevno, 4 SMS, 4min razgovora oko 15min video striminga + 15 min Vodafon portala te 30 min ostalog čačkanja mobitela uključujući i slikanje. 35% rada na 3G mreži. Prosječne dnevne vrijednosti, korištenja mobitela). Punjenje baterije u prosjeku traje kod modela N73 1:35 dok kod N6280 to iznosi 1:50.
Korisničke upute su bolje i kvalitetnije one koje opisuju model 6280, upute modela N73 su mi nekako nepotpune, koda nisu sve napisali ili sažeto. Isto bi kritizirao malo model N73 a to je nedostatak A2DP (profil za Bluetooth stereo slušalice) što Nokia 6280 posjeduje.
Također nisam sve navodio i sve prednosti N73 koje ima nad Nokiom 6280 tipo Lifeblog, korisničkih uputa (pomoć) za korištenje mobitela (koje se nalaze na samom mobitelu), boljeg Internet preglednika, a nekako mi se čini i da brže otvara stranice bez obzira što su jedan i drugi 3G i imaju EDGE podršku. Isto tako dopalo mi se kod modela N73 automatsko preuzimanja vremena od mrežnog operatera, što znači da sam prebacuje vremenske zone i naštimava sat, što nisam primijetio kod N6280.
Ovim nisam želio umanjiti kvalitetu pojedinih modela nego sam ih želio usporediti njihove prednosti i nedostatke koje posjeduju. Za zaključak koji je bolji to će svakako svatko za sebe znat najbolje ocijeniti. Ja sam se ipak odlučio za Symbian platformu, što je i bio razlog prodaje Nokie 6280 i kupnje N73, sada mi samo preostaje oboružat se aplikacijama i maksimalno koristit sve prednosti Symbian platforme i crpit bateriju..