-
Ventilator na grafičkoj
Pošto mi je stara grafička (tj. ventilator) bila prebučna (Hercules 4500series, 64MB), zamjenio sam je sa Nvidia GeForce MX440- ona nema ventilator. Sad je sve ok, ali me zanima kak to da ova 'nova' nema ventilator? Ima neka rebra na mjestu di je na staroj vent.
-
Nema rebra jer se očito ne grije toliko zabrinjavajuće da je potreban ventilator... To što ti zoveš rebra je inače radijator :) Uglavnom radi se u takvom obliku da lakše oslobađa toplinu... Tebe ako živcira to što nema ventilator lako ga staviš (kao što sam ja) i riješen je problem... Kartica ako se hladi dobro automatski dobiva na svom vijeku trajanja. Na kraju zaključak... tvoja kartica će raditi odlično i bez hladnjaka... ali ako želiš biti siguran da kartica doživi dug vijek, stavi ventilator nije skup ;) Prodaje se s novim radijatorom... dakle stari ćeš morat maknuti... ili ako netko prodaje bez radijatora kupi taj...
-
ja ti na jednom procesoru također nemam ventilator...
Čuj, sad se mogu kupovati i stvarno jedne od jačih grafičkih kartica bez ventilatora... jako je jednostavno obrazloženje... ona hercules grafa je pra stara tehnologija i grije se dosta zbog svoje ne savršenosti... mali bučni ventilatori su je dobro ladili... sad je dovoljno da je taki pasivni hladnjak ( jer to ta rebra i jesu )... dakle sva temperatura, a pošto je relativno nova tehnologija ( kad kažem relativno, mislim , bolja od tvoje stare grafe) dovoljna su rebra koja će provoditi temperaturu koje nema puno na što veću površinu... i eto ...
Sve nove grafe koje se prozvode bez ventilaora su ponekad slabije od istih tih sa ventilatorom, ali nisu namjenjene za neko bijesno igranje i klokanje, već samo za Multimedia PC, surfanje i tak, što tiši rad kompa...
-
Jedina opcija da stavi ventilator na Geforce MX440 jest da kupi 80Cm i da ga gumicama prikači gore...
druga opcija je da ti ja pošaljem ventilator sa jedne moje MX440... ali vjeruj mi, to apsolutno ne želiš, jer ti mali ventilatori su glasni... uff.
zato sam ga ja i maknio... :thumbup:
grafa će isto godina raditi imo ti ventilator ili ovaj pasivni hladnjak...
jer ako stavis ventilator, kako je malen, opcenito ces imati pad od samo 10 C, a taj pad ti nece nista produljiti vijek graficke...
-
ja volim bit siguran da je hladno... to što radi buku meni ne predstavlja problem već znam da se sve hladi :D uostalom ovaj moj mali ventilatorić uopće ne radi buku... :)
u slučaju da moram stavit neki ogroman ili ga kačiti to nema šanse... i bolje je onda imati pasivni...
-
Hvala na odgovorima. Ako sam dobro shvatio, ja mogu sa svoje stare Hercules maknuti taj bučni ventilator i natrag unutra s njom. A starom vratim njegovu GeForce sa pasivnim.
-
Ne, nisi shvatio... Hercules je stara tehnologija koja se vise grije i za njegov stabilan rad je potreban minimalno taj ventilator, dok je Geforce MX tehnologija manjeg procesa, te boljih materijala, grafa se manje grije i minimalno dovoljna su ta rebra...
-
A, kužim. Onda bu sve po starom, a ak skupim novce, možda kupim bolji ventilator. Hvala svima!