-
kako da utisam komp
Da li je istina da Intelov procesor radi tiše ?
Prosli komp mi je bio sa Intelovim proc 1.6 i kucistem sa jednim kulerom, sad imam 3200 Athlon i kuciste sa 3 kulera koje se puno jače čuje od starog kompa, čak i kad iskljucim kulere ?
Razlika je bas ocigledna !?
-
Kakvo je to pitanje??? :D Nije bitno koji je proc nego kakve ventove imaš unutra i općenito kakvo hlađenje. Mogu se kladit da nisi isključio vent(ove) u napajanju.
Obično se lošija napajanja i ostali cooleri sastoje od malog pasivnog dijela te nekog bezveze venta koji nafrlje na velik broj okretaja. Sve je stvar proizvođača odnosno sastavljača kompa koje će komponente stavit. Zato ja mrzim kad neko iz trgovine sastavlja kompove jer njih baš briga kolko je to glasno, uredno,... Najbolje kad si sam sastaviš, naravno, ak znaš.
Evo ja sebi, a i drugima, već godinama sastavljam... Sad imam jednu sasvim solidnu konfiguraciju koja, iako u sebi ima devet ventova, radi skoro nečujno jer bolje imat više njih na manjoj brzini, čime ćeš dobit i dobar propuh, nego manje ventova na većoj brzini. U napajanju imam 2 x 80 mm @ 500-600 rpm, CPU cooler 92 mm @ 1000 rpm, na grafi Silencer @ 1000 rpm, kućište 3 x 120 mm @ 400 rpm + 2 x 80 mm @ 1000 rpm.
Kod tebe vjerojatno većinu buke proizvodi ovaj vent u napajanju kad kažeš da je komp glasan iako si ove ostale isključio. Ako se 100% želiš uvjerit da je to tako, ostavi komp na nekih pol sata-sat isključen kak bi se skroz ohladio, isključi ove ventove koje si već isključio i ak ti napajanje ima iza 80 mm vent, jednostavno gurneš nešt plastično, al čvrsto unutra da blokira vent. Pazi da to što budeš gurnuo ne pukne ili još gore upadne unutra. Nek bude neki duži štapić, od sladoleda ili za roštilj recimo, koji ćeš gurnut nekih 3 cm kroz one rešetke od venta. Sad upališ komp i promatraš. Nemoj ga držat upaljenim dulje od 30-60 s da zbog pasivnog rada ne bi nešto krenulo po zlu.
Ne znam kakav imaš disk, al i on isto tako proizvodi buku, neki više, neki manje. Isto tako se većina novih diskova (svi osim Seagatea) da utišat softverski postavljanjem AAM-a (Advanced Power Management) na quiet. To će malo usporit kretanje glave, al brzina diska će ostat ista. Ak ti ni to nije dovoljno, možeš malo eksperimentirat ko ja. :)
http://img222.imageshack.us/img222/7...25000226dz.jpg
-
APSOLUTNO nikakve veze nemaju procesori u glasnoći kompjutera...
:rotfl:
Da objasnim...
davno prije, Intelovi procesori su bili u prednosti jer su se manje zagrijavali, te su im se hladnjaci vrtjeli na niskim okretajima... AMD procesori u to doba su bili dosta topliji od Intelovih te su trebali ili veće hladnjake ili veću brzinu... pa su se zbog toga čuli... AMD je kroz par godina uspio doći do toga da se njegovi procesori manje griju nego intelovi, osim toga je uspio napraviti box cooler koji će raditi bolje posao od intelovog...
Sve u svemu, sada što se tiče buke ventilatora procesora, oni su potpuno jednaki... Nema da je AMD glasniji, niti Intel, oni su tu negdje i razlika je neprimjetna... Ono što može proizvoditi najviše buke u računalu je chipset na matičnoj ploči... Sve novije matična ploče imaju chipsete koji se često griju i na te chipsete nije dovoljan samo pasivni hladnjak te stavljaju male ventilatore koji zbog svojih malih dimenzija dosta zuje i proizvode buku...
To se u biti da zamjeniti sa zalmanovim pasivcem koji je u dosta slučajeva i bolje rješenje od ventilatora kojeg dizajnira neki brand...
nakon matične ploče, dolazi do grafičke kartice... ATI je za razliku od nvidie u X800 seriji dosta kiksao i napravio je ventilator koji je stvarno jako bučan...
Sada obe kompanije proizvode gotovo podjednako bučne ventilatore, i taj problem se najbolje mijenja stavljanjem također zalmanovog coolera VF700 ( moja preporuka za nvidiu ) te Silencera ( preporuka za ATI ) koji će intenzivno smanjiti buku u vašem kučištu i pri tom još bolje nego default hladnjaci hladiti grafičku karticu...
nakon buke od grafičke, mogo bi spomenuti HDD... Neki modeli pojedinih proizvođača mogu biti dosta bučni... Zato valja pametno se raspitati kakav je koji HDD prilikom kupovine, da kasnije nebiste morali izolirati HDD i praviti za njega posebno hlađenje...
Što se tiče ventilatora za kučište... oni također mogu proizvoditi dosta buke... ventilatori koji koštaju jako jeftino proizvode dosta buke zbog svoje konstrukcije...
treba uzimati što "dublje" ventilatore koji se sporije vrte...
kako su decibeli logaritamska veličina kad je u pitanju definiranje zvuka, ventilator koji ima 19Db je duplo tiši od ventilatora koji ima 25Db...
ako su ti sve komponente u kučištu tike, i dalje te muči glasnoća procesorovog koolera, za Intel je moja preporuka uzeti neki cooler iz zalmanove serije, dok za AMD svakako Freezer.
Ono što još može proizvoditi buku jest napajanje, ali u biti jedino ako je prljavo... jer napajanje će zujati onoliko koliko je nekvalitetan ventilator u njemu)
-
Momci nisam znao za te sve podatke, ne zamjerite, ali meni novi komp bas zuji i to me nervira pogotovo kad slusam tiho neku muziku ili sl.
Ovako, imam:
- kuciste codegen brizu sa svoja dva ventilatora koja se uopšte ne cuju ( moguce da napajnje pravi buku, probam kad dodjem kuci )
- stavio sam jos jedan koji sam takodje probao i nista se ne cuje
- maticna je gigabyte k8nf9 ultra i nema vent na cipsetu
- graf je 6600 gt sparkle i ima vent koji poprilicno zuji (kako se to moze rjesiti)
- proc je athlon 3200 box (kuler sam dobio uz njega zapakovan u kompletu)
- hard je maxtor 160 gb
Sta da se radi da bi bio tisi ?
:-/