bok. kupiom sam hard, od Seagate "160GB" i realni kapacitet je 149,05GB, jel to normalno?
Printable View
bok. kupiom sam hard, od Seagate "160GB" i realni kapacitet je 149,05GB, jel to normalno?
da, to je normalno! ja imam disk od "200" GB a imam zapravo 179 GB
a joj, ok fala onda
Dio diska gubiš zbog particije diska, znači ako imaš više particija diska to ti te particije više mjesta kradu ukupnom kapacitetu diska.....
TAk da nema potrebe raditi više od dvije particije na disku, tad ti je "ukradeno" oko 10 GB diska.
Nioje to zbog particija nego zbog dva načina računanja veličine:
proizvođači računaju da je 1kb=1000b, a windowsi (što je i ispravno) da je 1kb=1024b.
tako da je to 160.000.000.000b, tj. 149,011GB
Istina, mislim da particija krade oko 8 MB, a i tolko uvijek ostane neparticionirano.= Citat =:
Izvorno postao Dark
Nema to veze sa tim particioniranjem, već je stvar u tome što dark veli... Isto kao što na svakom DVD-u navode kapacitet od 4.7 GB, a maksimalno stane oko 4.3 GB... Stvar u preračunavanju...
I sto je veci disk "kradja" je veca
1024mb - 1Gb
Ali to je tak na svim hardovima,uvijek imaju manje nego što piše :)
= Citat =:
Izvorno postao stift
Ja cu UMRIJETI :D :D :D
Ovako nikakve kradje nema da prvo pojasnim ovih 160gb se dobije tako sto proizvodjaci racunaju da je 1000b=1kb dok windowsi racunaju da je 1024b=1kb i onda dolazimo do cinjenice da nam fali odredjeni dio.
Naravno nama je bitniji dio od windowsa jer necemo imati prazan hard u kompu.
Nadalje st se tice "kradje" mb ako imas vise particija samo cu reci da se vec duuugo vremena nisam ovako dobro nasmijao (stift nemoj misliti da te vrijedjam ili slicno) Nego kada se na disku radi logical primary partition ona treba 8mb da stavi boot od windowsa nadalje ni jedna druga particija to netreba. Eto ja imam 1logical primary na kojoj mi je tih 8mb "zauzeto" i imam jos tri particije na kojima to nemam :).
Nadam se da sam razjasnio "kradju" megabajta :)
to je zato jer
računalo u sebi računa
1024MB=1GB
a ovi iz firmi što proizvode računaju
1000MB=1GB
Tak da:
Po GigaBaytu gubiš 24MB
sad računaj 160 * 24 = 3800 mb
što iznosi 3.5 GB
možda nisam dobro izračunao :D
kec megabajta je hiljadu i dvajes četri kilo bajta
pa sad samo malo računice
Zato je Hitachi kod proizvodnje svojih diskova na to djelomično mislio pa su im 80 GB modeli zapravo 82 i nešt GB, a kako ja imam takva dva u RAID-u, to je realno 155-156 GB. Jupiii... :D
Što se tiče ovog 1 GB = 1024 MB,... to nije nikako ispravno. Giga je prije značila i uvijek će značit nešto s eksponentom 9, mega s eksponentom 6 itd. Dakle, 1 GB ima 1000 MB, a to što je to u svijetu kompova 1024 MB je druga stvar i za to još nije utvrđena nova mjerna jedinica. Šuška se da će bit GiBi bajt, MiBi bajt i sl. koji će značit upravo tih 1024 odnosno računanje s potencijom broja 2...
Nije tu samo Hitachi. Svatko doda malo više, tako moj disk ima 203,9GB (179GB)= Citat =:
Izvorno postao domy_os