Evo slika:
http://img232.imageshack.us/img232/4...00022lk.th.jpg
Zar ne bi trebalo pisati Nokiom?
Printable View
Evo slika:
http://img232.imageshack.us/img232/4...00022lk.th.jpg
Zar ne bi trebalo pisati Nokiom?
U pravu si....
Pa da ne zove se firma Nokija nego Nokia= Citat =:
Izvorno postao blazzer
U pravu si Compov,oni jesu nepismeni,trebalo bi pisati Nokiom.
Po pravilu hrvatskog jezika, stavlja se slovo J, dakle nije tocno da se radi o nepismenosti.
Nisam neki stručnjak za hrvatski jezik, al mislim da je ovo točno...= Citat =:
Izvorno postao JBT
"Nokijom" meni izgleda seljački :)
Ne da izgleda nego i je seljacki...:bunny:
I jest seljački, ali jezikoslovci tvrde da se J u takvim situacijama obavezno mora staviti.
Tako je, JBT, pravila pravopisa našega jezika kaže- ako se jedan do drugoga nađu dva samoglasnika, nastaje "zijev" (ili hijat), što je neprirodno za hrvatski jezik (primjer i s izgovorom EUropa, bilo bi praktičnije EVropa) itd.= Citat =:
Izvorno postao JBT
Ali mislim da je VIP mogao bez ovoga "J" u Nokiji.
Još jedna nepravilnost- kad vam na računu ostane par kuna, javi se ona teta i kaže Iznos na vašem računu BITI ĆE uskoro potrošen...
Opet krivo. Futur glasi BIT ĆE, a i općenito hrvatski izbjegava pasivnu konstrukciju rečenice...
Onda bi mi trebali pisati "Nokija" jer "Nokia" ima 2 samoglasnika jedno (i & a) kraj drugog...= Citat =:
Izvorno postao Mobyy
LOL
i ko je sad na kraju ispao nepismen ?
pa u svakim novinama i u casopisima vam stoji Nokijom, Nokijin, Nokiju..... a oni vam nisu seljacki i nepismeni.
Pa to je meni jadno... Ako se firma zove NOKIA ima da svi pišu onako kako se zove ta firma... Bez obzira na tuđe pravopise...= Citat =:
Izvorno postao KaKaV NeReD
Tema za popi_zdit....
Mislim da je najbolje da Hrvati kao narod izbace iz uporabe hrvatski jezik, te da se masovno 'prešaltamo' na engleski. Jer jedino onda bi se mogli uzrujavati VIPovom nepismenošću. Jer 'Nokijom' je ispravno. Po HRVATSKIM pravopisnim standardima.
Jezikoslovcima je upotreba stranih riječi u hrv. jeziku uvijek predstavljala problem, s obzirom na potrebu dekljinacije imenica i konjugacije glagola. U ovom slučaju, složiće se svi jezikoslovci, pravilno je napisati sa J, dakle "Nokijom", mada te profesor na faksu ili školi ne bi smio "kazniti" ako napišeš bez J. Razlog tome je što se svaka strana riječ mora posebno implementirati u jezik i nema posebnog objašnjenja sa svaku riječ. ******, danas se svijet, zahvaljujući tehnologiji, toliko brzo mjenja da stručnjaci ne uspijevaju napisati nova jezična pravila tolikom brzinom, kolikom pristižu novi termini i fraze.
Dok se netko kod nas sjeti kako će bit genitiv ili instrumental og "LG" može se u mežuvremenu dogoditi da recimo LG promijenji ime i onda jovo nanovo ;D
To se događa kad se doslovno novo, strano ime uklopi u jezik.
Pošto je Nokia finska riječ (tko zna što znači), najpravilnije bi bilo pisati NOKIA-om. Znači, originalna riječ ostaje nepromijenjena, a mi dodajemo samo nastavke za naše (prekomplicirane) padeže.
Slično imate u titlovima filmova-npr. Obrati se GEORGE-u.
Nokijom.. je potpuno ispravna rjec...
Zaključno,
u nominativu (NOKIA) ostaje riječ u svome izvornome obliku, a u kosim padežima hrvatski jezik izbjegava zijev pa se umeće međusamoglasničko j.
Slično je i u imena Andrea. Genitiv je Andreje - koliko se god tko bunio.
Vjerujte mi na riječ, u 4 godine studija to se vrlo brzo nauči:)
Slazem se s vama,onda je pravilno,nesto sam naucila iz toga:thumbup:
Pa dobro, za Anderu mi to zvuci logicno, jer bi inace bilo Andree, sto je gore nego da se ubaci to j. Ali Nokie sasvim normalno zvuci. No, poznato je da su nasi jezikoslovci veliki pluralisti i da teze sve "pohrvatiti", ali sta ces im, predomislit ce se mozda za par godina kad globalizacija ucini svoje, pa ce se strane rijeci morat pisat kak se pisu, da ne bi ispali seljaci. Uostalom, sta se bunite, bolje da Nokiom pisemo Nokijom, nego da Simmel pisemo Ziml, kao nasi susjedi!!!= Citat =:
Izvorno postao Fras84
Fras vam je rekao ono što je bitno sad je sve ostalo na offtopicu..
o jezikoslovlju možemo u caffeu, ovo ostaje na ovome:japan: