Jel mi moze netko rec dal se isplati kupit ovaj fotic i kakav je?
Trazim sto kvalitetniji aparat do 3000-3500 kn i mislio sam uzet ovaj...
Dal netko moze preporucit nesto bolje za ovaj novac?
Hvala.
Printable View
Jel mi moze netko rec dal se isplati kupit ovaj fotic i kakav je?
Trazim sto kvalitetniji aparat do 3000-3500 kn i mislio sam uzet ovaj...
Dal netko moze preporucit nesto bolje za ovaj novac?
Hvala.
O navedenome se govorili i to vrlo nedavno, ovaj tjedan.
Dakle ukratko, bilo je jos par ljudi na forumu koji su u slicnim dvojbama, kao i ti, misle za aparat izdvojiti slicnu svotu novca i u obzir im dolaze isti modeli digitalnih foto aparata, koji bi se i tebi mogli preporuciti.
E sada, imamo opciju...pretrazivac foruma, pa si mogao i sam malo procackati prije otvaranja teme...ali nema veze, posto si novi, ja sam to ovaj puta za tebe napravio.
Ispod su ti linkovi na te teme sa vrlo slicnim dvojbama/trojbama oko digitalaca. Svakako savjetujem da ih detaljnije proucis. Ako nakon citanja navedenih tema budes imao jos kakva pitanja, nejasnoce ili sl. samo postaj ovdje, biti ce mi drago pomoci.
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=21652
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=21373
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=20291
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=16987
Hvala Bimbi, ukratko procitao sam ovu opseznu literaturu ispod i moram rec da sam ko i svi ovi prije mene neodlucan i zbunjen brojnim karakteristikama
raznih modela...
Ovako, moram rec da mi se od svih navedenih modela dolje najvise dopao Sony H1, izgledom također najvise Sony DSC H1 upravo zato jer mi izgleda malo robusniji od ostalih modela a meni to bas paše jer zelim sto veci i sto tezi aparat za ove novce, da ga osjetim u ruci... A vidim i da sony ima puno bolje karakteristike ukljucujuci i "super stedy shot" sto je valjda isto sto i IS kod Cannona i Olympusa, a ovaj olympus sp-500 nema IS i izgleda mi puno slabiji od H1...
Jos bi spomenuo da mi zoom u video modu uopce nije vazan kod H1 jer mi aparat netreba za snimanje (vidio sam da ste u tome diskutirali pa...)
E sad dal je Canon PowerShot S2 IS isplativiji zato sto je skuplji 200-300 kn od H1?
I zasto je SONY DSC-H2, koji je po karakteristikama bolji od H1, jeftiniji od njega ?
Dal ima H1 ili H2 u crnoj boji?
Bimbo, ovaku cu da postavim pitanje (koliko god glupo bilo) posto neznam kako bi odlucio, a vidim da si majstor i da me mozes najbolje savjetovat: da si na mojem mjestu koji bi od ovih aparata uzeo (uklucujuci i one o kojima ste diskutirali prije na linkovima koje si mi stavio) (do cijene 3000-3300) s tim da bih ih prvenstveno koristio na koncertima, znaci slabo osvjetljeni prostori, dim, potreba jakog i dobrog zoom-a (a s tim i IS-a), i mogucnost dobivanja dobrih slika bez upotrebe blica (znaci samo sa osvjetljenjem sa pozornice)...?
Evo, oprosti sto sam te zagnjavio al molim te probaj dat neki odgovor...Hvala
;D Ajde dobro "i" i "o" su blizu na tipkovnici!= Citat =:
Izvorno postao gost1
Sad si me uvalio :D! Ovo nije lako za savjetovati...doista nije. Navedeni aparati su toliko slicni karakteristikama i mogucnostima, razlike minimalne, gotovo zanemarive, da je odluka kojega kupiti cesto vrlo subjektivna i trenutna. Onaj tko kupi bilo koji od navedenih aparata (ako ima realna ocekivanja) zadovoljan je i bilo koji da odabere nije pogrijesio.= Citat =:
Izvorno postao gost1
Ali, evo kad vec pitas...ja bih ovako. Bez puno razmisljanja je bih uzeo Canon S2 IS. Razlozi vrlo jednostavni. Movie mod kod digitalnoga foto aparata upotrebljavam otprilike koliko i kamere na mobitelima...dakle nikad (iako svi digitalci koje imam doma imaju mogucnost snimanja video clipova do sada sam snimio samo dva i to kad sam kupio digitalce cisto testa radi, od onda nista), tako da mi nesto losiji movie mod kod Canona i nemogucnost zoomiranja ne igra nikakvu ulogu. Display je veci na Sony - ju i to dosta (Sony H1 - 2,5 incha, Canon S2 IS 1,8 incha). Premda je navedeno zgodna cinjenica, i definitivno prednost Sony - ja, flip&twist mogucnost displaya kod Canona za mene je veliki plus, tako da bih radje pregurao i manji display za ovu mogucnost. Najbitnije...kvaliteta fotografija! Po meni i rezultatima koje su meni dala ova dva aparata...Canon S2 IS tu ima prednost i to primjetnu. Na fotografijama koje sam ja fotografirao S2 je u odnosu na H1 imao mnogo manje mana na fotografijama (manje suma, kromatskih aberacija, gresaka u eksponiranju, pri svim duljinama zooma). A foto aparat ipak kupujemo radi krajnjega rezultata...a to je fotografija. Posto je krajnji razultat kvalitetniji kod S2 on bi bio moja odluka. A moje najvece zamjerke kod Canona idu na dizajn i srebrenu boju kucista, sto ipak mozem staviti u drugi plan, kako rekoh kvaliteta fotografija je ipak u prvome. Pored svega nevedenoga koristi SD memoriju koja je jeftinija od Memory Sticka koji koristi Sony, tako da se tu ustedi ovih 200 - 300 kn koje se plati vise za aparat.
E, ali ti nisi ja. I ono sto vrijedi za mene mozda nece vrijediti za tebe. Evo tu vec nazirem jedno. Kazes aparat ce se cesto koristiti na koncertima, dakle zadimljene prostorije, mracno...ti se uvjeti uvelike razlikuju od onih u kojima ja fotografiram i volim fotografirati. Dakle tebi bi ispred svih ostalih karakteristika pretpostavio kvalitetan Image Stabilization sustav i sto vece moguce ISO vrijednosti. Ako usporedjujemo Sony H1 i Canon S2 IS onda su samo po te dvije karakteristike tu negdje, ali posto je S2 ipak nesto kvalitetniji aparat, odluka bi trebala pasti na njega ako imamo dvojbu izmedju dva navedena. Ali ako u pricu ukljucimo u H2, e onda se stvari nesto mijenjaju, jer H2 ima mogucnosti koristenja daleko vecih ISO vrijednosti u odnosu na S2 (ISO 400 max na S2, ISO 100 max na H2). Problem je u tome sto H2 nisam imao u rukama pa da ti is prve ruke kazem koliko je ta razlika diosta vidljiva na fotkama, tako da ne mogu tvrditi nesto sto ne znam u ovome slucaju.
Razlika H1-H2 vrlo mala. H2 ima vece vrijednosti ISO, 1MP vise, te je nesto laksi. H2 ima i manji display u odnosu na H1 (H1 - 2,5 incha, H2 - 2 incha) u cemu se po meni krije i manja cijena H2, bez obzira sto je noviji na trzistu.
Sto se boja tice, 100% sam siguran da H1 dolazi samo u srebrenoj boji, dok Sony nije bas bio potpuno jasan oko H2. Naime, H2 su predstavili sa H5 aparatom, koji je nesto jaci model od H2. H5 100% dolazi u srebrenoj i crnoj boji dok se za H2 nisu bas jasno izjasnili. Po mojoj procjeni, H2 ce dolaziti samo u srebrenoj boji.
Osim navedenoga, smatram kako ti je pametna odluka sto si odustao os Olympusa, po kojemu si i nazvao temu. Smatram kako je on najlosiji u navedenomu drustvu. O Panasonicu bi jos i razmisljao da nisi napisao ovo o koncertima. Panasonic ima izrazito mnogo suma na vrijednostima ISO vecima od 200. Dakle Panasonic otpada. Ostaje gore navedeno.
Eto nadam se da sam bio detaljan i da sam pomogao!
Kako i rekoh drago mi je ako mogu pomoci! Ako jos nesto nije jasno...samo pitaj! :thumbup:= Citat =:
Izvorno postao gost1
...evo me opet, spomenuo si H2 i H5 pa me zaintrigiralo i proucio sam ove sony H modele pa sam izdvojio za usporedbu samo neke njihove prednosti (po meni) koje su mi najvaznije ovdje:
SONY H1 - 12x opticki zoom,48x,24x...ostali zoom-ovi
2.5” LCD (115,200 pixels)
5.1 effective megapixels
Super Steady Shot optical image stabilization
Real Imaging Processor & 14-bit DXP A/D Conversion
težina 438 gr
dimenzije 107,8 * 81,4 * 91.2
Body Material - Plastic & metal
ISO - (64,100,200,400)
Dimensions 108 x 82 x 91 mm
samo srebrna boja kucista
Vijek trajanja baterije pri običnom snimanju - 145 minuta i 290 snimaka (izmjereno prema CIPA standardu)
cijena - oko 3000 kn
SONY H2 - 12x opticki zoom,52x,24x...
2.0'' LCD (85000.0 pixels)
6 effective megapixels
"Real imaging" procesor
Super SteadyShot optical image stabilization
Clear RAW noise reduction technology
ISO(80, 100, 200, 400, 800, 1000)
težina 389.0
Dimenzije 113.2 x 83.0 x 94.0
Vijek trajanja baterije pri običnom snimanju - 200 minuta i 400 snimki (prema CIPA standardu
Carl Zeiss® Vario-Tessar® objektiv
Dvostruka 'Anti-Blur' tehnologija
srebrna boja
cijena - oko 2,600kn
Sony H5 - 12x optical zoom / 2x digital zoom, auto and manual focus
7,2 effective megapixels
Real Imaging Processor
Super SteadyShot
Clear RAW NR
Anti-blur technologies
ISO (80,100,200,400,800,1000)
LCD 3.0-inch (230,000 pixels)
Carl Zeiss Vario-Tessar lece
340 shots on a single charge
tezina 438 gr
dimenzije - 107.8 x 81.4 x 91.2 mm
CCD senzor
boja - crna,srebrna
cijena - 500 dolara
Evo, sta bi ti reko bimbi? Koji bi uzeo od ove trojice??? Ja sam na to ovako gledao:
sva 3 modela su mi dobra al pitanja su sljedeca:
dal je to nedostatak sto H1 nema Carl Zeiss leće?
H1 nema Clear Raw NR?
Izmedju H1 i H2 stvarno neznam, H1 mi se vise izgledom svida i malo je tezi a to mi je plus, H1 ima veci LCD od H2, a H2 mi je bolji cisto radi vece ISO osjetljivosti, kod H2 baterija traje - 200 min-400 snimaka, a kod H1 - 145 min-290 snimaka...ne razumijem takvu razliku u cijeni, a H2 je noviji i "bolji" al ima manji ekran, zar je moguce da je samo zbog ekrana cijena manja kod H2?
Ni jedan od modela nema NightShot i NightFraming (snimanje u potpunom mraku).
E sad kad si u igru ubacio ovaj H5 morao sam i to provjerit - najvise mi se sviđa kod njega 7.2 mega pixela, ISO je dobar i lijep ko i kod H2, i naravno LCD od 3 incha! S tim da je ovaj H5 izgledom mi najljepsi(crna verzija) od H modela i najbolje mi izgleda pozadina (vjerojatno zbog velikog ekrana i malo pomaknutih nekih tipki u odnosu na H2)...
Vidio sam da H5 dolazi u 5 mjesecu na hrvatsko trziste al nisam mogao nigdje naci cijenu...svugdje pise 500 dolara...a na bratulicevoj stranici ga imaju vec ali nema cijene....dal mozda netko zna kolka ce mu bit cijena?
Bimbi, sta mislis oce mu cijena bit oko 3000kn (mozda 2900 po najnovijoj tecajnoj listi) ili ce bit skuplji kod nas? (ako je 500 dolara oko 2900kn zar je moguce da ce ovaj model bit jeftiniji od H1) - nesto mi tu ne stima....
molim objasnjenja i argumente gore navedenih stvari ! :lol:
Hvala
Pa i nije neki tezak odabir!
Dvojba Sony DSC H1/H2...moj odabir je Sony DSC H2. Razlozi: vec je H1 vrlo pristojan aparat, a predmijevam da H2 ne moze bbiti losiji. Osim navedenoga posjeduje i Carl Zeiss optiku, te bolje ISO osjetljivosti. Istina ima manji display, ali to bi pregrmio na racun prednosti koje sam prethodno naveo. Pored svega H2 je povoljniji i cijenom. Dakle...prilicno jednostavno.
Samo mala digresija...sto se Carl Zeiss optike tice...ne znam kolika je to prednost, jer kako sam vec negdje na forumu pisao, nije potpuno jasno tko i gdje proizvodi te objektive. Naime Carl Zeiss nije niti potvrdio niti demantirao da se doticne lece proizvode u njihovim pogonima. U ovim slucajevima najvjerojatnija je preksa da neka treca firma proizvodi optiku u svojim pogonima pod nadzorom i kontrolom Carl Zeiss - a. Nakon kontrole kvalitete Carl Zeiss stavlja svoje ima na objektiv, a Sony ga ugradjuje u svoje aparate. Ova se optika dokazala kao dobar izbor i vrlo je kvalitetna.
Ovaj sirovi RAW sa noise reductionom kod H2 i H5, definitivno je prednost u odnosu na H1. Iako treba naglasiti da se pri koristenju noise reduktora u RAW fotografiranju rusi ostrina slike i detalji na njoj. Bez noise reduction - a, ne znam kakve ce RAW mode na H2 i H5 dati rezultate jer niti jedan od dva navedena nisam imao prilike oprobati, a H1 nema tu opciju, tako da cemo moreti pricekati.
Dvojba H1/H5 ili H2/H5...mislim da je jasno...dvojbe nema. H5 je jedini logican izbor. Po svim je parametrima bolji i od H1 i od H2. Pored toga dolazi i u crnoj boji sto mu daje jos jednu dodatnu dozu ozbiljnosti, te djeluje privlacnije.
Sto se cijene tice ne znam kolika ce biti, a s obzirom na cudan odnos cijene RH...ostatak europe...USA...ne zelim niti nagadjati.
Hvala, inace sam ja vec bio odlucio prije svog zadnjeg posta da cu uzet H5 ako ne bude preskup, a ako ne H5 onda H2, ali sam htio vidjet sta ces ti rec i dal ces mozda iznjet neke "tajne" karakteristike doticnih aparata koje su golom oku "nevidljive"...he he= Citat =:
Izvorno postao Bimbi
Nista, hvala puno bimbi!